Αμφίπολη: γιατί χαμογελά η Σφίγγα, πώς βρέθηκε πάνω της το έμβλημα του Αλεξάνδρου

Γιατί χαμογελά η σφίγγα της Αμφίπολης; Πώς βρέθηκε πάνω της το έμβλημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Ένα ακόμη εξαιρετικής ομορφιάς εύρημα ήρθε στο φως μέσα από τις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης, αφήνοντας και πάλι άφωνους τους επιστήμονες για δυο πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους λόγους.

Το κεφάλι στη Σφίγγας που βρέθηκε λίγο πίσω απ’ τη θύρα του τάφου της Αμφίπολης αναπαριστά ένα πανέμορφο γυναικείο πρόσωπο, ενώ η μορφή είναι όσο γλυκιά και όμορφη είναι και εκείνη της Καρυάτιδας που βρέθηκε πίσω απ’ τις Σφίγγες.

Ωστόσο, το εν λόγω γεγονός αποτελεί μυστήριο, καθώς οι Σφίγγες έχουν συνήθως πρόσωπο βλοσυρό, συνήθως το βλέμμα και το πρόσωπό τους έχουν μια “παγωμάρα” που ταιριάζει στο ρόλο τους, ως φύλακες τάφων και ιερών.

Το πρόσωπο, όμως, της σφίγγας της Αμφίπολης μοιάζει να χαμογελάει ελαφρά, ενώ δεν έλειψαν κι εκείνοι που ενέταξαν το πρόσωπο της Σφίγγας στο υπόλοιπο μυστήριο κάνοντας λόγο για … “Τζοκόντα” και αναρωτιούνται γιατί ο αρχαίος κατασκευαστής επέλεξε να βάλει μια τόσο όμορφη κεφαλή με τόσο ωραία μαλλιά και λαιμό σε ένα κατά τα άλλα θηρίο που έχει το ρόλο φύλαξης και αποτροπής.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι πως στο καπέλο του κεφαλιού της Σφίγγας της Αμφίπολης βρέθηκε το σήμα κατατεθέν της βασιλικής δυναστείας των Τημενιδών.

Οι βασιλικοί ρόδακες με μια δεύτερη ματιά φαίνεται πως βρίσκονται στο κεφάλι της Σφίγγας και συγκεκριμένα στο καπέλο. Ο ρόδακας έχει βρεθεί τόσο στο τάφο του Φιλίππου στις Αιγές όσο και σε αναπαραστάσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την ύστερη εποχή. Σημειώνεται ότι οι ρόδακες κάτω από το επιστύλιο στο δεύτερο θάλαμο δείχνουν τον ίδιο τον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Διαβάστε πώς έσπασαν το κεφάλι της σφίγγας στην Αμφίπολη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.