Μετεγγραφές φοιτητών 2014-2015: πότε η υποβολή αιτήσεων. Βήματα-διαδικασία

Ποια η διαδικασία για την αίτηση για τις μετεγγραφές φοιτητών 2014-2015;

Από σήμερα έως τις 17 Οκτωβρίου και ηλεκτρονικά, στην ειδική πλατφόρμα που άνοιξε το υπουργείο Παιδείας: http://solon.it.minedu.gov.gr, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή οι φετινοί εισακτέοι φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Τα βήματα τα οποία θα πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους είναι τα εξής:

1 Να προσέλθουν σε οποιαδήποτε διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιδεικνύοντας το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριό τους (φυσική ταυτοποίηση), προκειμένου να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας.

2 Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας και τον οκταψήφιο κωδικό των πανελληνίων εξετάσεων, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας.

3 Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα υποβολής μιας και μόνο ηλεκτρονικής αίτησης, ενώ οφείλουν να επιλέξουν μία και μόνο υποκατηγορία δικαιούχων για μετεγγραφή (π.χ. πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή κ.ά.).

Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν οι επιτυχόντες οι οποίοι έχουν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατόπιν συμμετοχής τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α’ και Ομάδας Β’, Μαΐου – Ιουνίου του σχολικού έτους 2013-2014.

Οι υποψήφιοι οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των τρίτεκνων, πολύτεκνων κ.ά. μπορούν να μεταπηδήσουν σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα ΑΕΙ που βρίσκεται στην περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους ή, εάν δεν υπάρχει, την πλησιέστερη σε αυτή. Όσοι έχουν αδελφό που σπουδάζει μπορούν να μετεγγραφούν είτε στην περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους είτε στην περιφέρεια όπου ανήκει η πόλη φοίτησης του αδερφού. Εάν οι αντίστοιχες σχολές είναι περισσότερες από μία ανά περιφέρεια, η επιλογή των επιτυχόντων θα γίνει βάσει των μορίων εισαγωγής τους και τη δηλωθείσα σειρά προτίμησης.

Σε ό, τι αφορά την κατηγορία των δικαιούχων που πληρούν οικονομικά κριτήρια, ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του αριθμού εισακτέων ανά σχολή.

Στην κοινή υπουργική απόφαση εξειδικεύεται η διαδικασία, ποιοι επιτυχόντες φοιτητές εξαιρούνται, πώς ορίζονται τα μέλη της οικογένειας, το ετήσιο οικογενειακό και το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα κτλ, ενώ επισημαίνεται ότι ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του αριθμού εισακτέων ανά Σχολή.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η κατηγορία του 10% που έκανε φέτος χρήση παλαιότερης βαθμολογίας για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση του θεσμού των μετεγγραφών.

«Σε περίπτωση που οι αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα ΑΕΙ είναι περισσότερες από μία ανά περιφέρεια, οι δικαιούχοι τη μεταφορά θέσης οφείλουν να τις δηλώσουν όλες κατά σειρά προτίμησης. Η επιλογή των επιτυχόντων ανά Σχολή/Τμήμα γίνεται βάσει των μορίων εισαγωγής τους και τη δηλωθείσα σειρά προτίμησης. Η κατανομή των θέσεων θα γίνει ισάριθμα για τις αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα σύμφωνα με το συνολικό αριθμό των κατατεθεισών ηλεκτρονικών αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου» αναφέρεται ακόμη.

«Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ορίζεται ότι η μεταφορά θέσεως εισαγωγής δύναται να πραγματοποιηθεί σε αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν σε διαφορετική πόλη και δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε αντίστοιχο Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ» αναφέρεται.

Οι αιτήσεις θα γίνουν «μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Διεύθυνσης Λειτουργικής Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Προκειμένου να προβούν στην ανωτέρω ηλεκτρονική υποβολή, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να ταυτοποιηθούν σε μία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας προσκομίζοντας το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας ή το διαβατήριό τους ώστε να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας με τον οποίο θα υποβάλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση.

» Οι αιτούντες συνδέονται, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική εφαρμογή και χρησιμοποιώντας τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας που δημιούργησαν, υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση. Η αίτηση αυτή επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν. 1599/1986 (Α’ 75), για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει» τονίζεται στις υπουργικές αποφάσεις.

Διαβάστε ποιες σχολές θα βουλιάξουν στις μετεγγραφές φοιτητών 2014-2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.