“Φως” στον τάφο της Αμφίπολης: βρέθηκε μαρμάρινη… [φωτο]

Δείτε τα νέα ευρήματα από τον τάφο της Αμφίπολης.

Νέα σημαντικά ευρήματα ρίχνουν φως στον τάφο της Αμφίπολης, αφού έπειτα από την αφαίρεση χωμάτων αποκαλύφθηκε μία σπασμένη δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα, η οποία βρέθηκε στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο.

Η πόρτα, είναι από μάρμαρο Θάσου, όπως και τα υπόλοιπα ευρήματα στον τάφο και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους δείχνει ότι σίγουρα μιλάμε πλέον για τάφο. Αυτό ανακοίνωσαν χθες η επικεφαλής της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη μαζί με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Μάλιστα γίνεται πλέον λόγος για «τυπική μορφή μακεδονικού τάφου». «Η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει την άποψή μας ότι πρόκειται για ένα τάφο και έχουμε ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα που ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.χ αιώνα», τόνισε η κυρία Περιστέρη. Επίσης, στη θύρα βρέθηκε στροφέας, δηλαδή ο μεντεσές της πόρτας, ενώ στα χώματα του τρίτου θαλάμου βρέθηκαν καρφιά χάλκινα και σιδερένια.

Η εκτίμηση της ανασκαφικής-διεπιστημονικής ομάδας είναι πως μετά το θύρωμα μέσα στον τρίτο θάλαμο υπάρχει σκάλα που κατεβαίνει σε βάθος ίσως και 2 μέτρων. «Η ανασκαφή προχωρεί πολύ καλά και ελπίζουμε να ξέρουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα, όταν θα τελειώσει η ανασκαφή και θα μπορούμε να σας πούμε περισσότερα πράγματα», δήλωσε η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας προσθέτοντας ότι σχετικά με το σε ποιον ανήκει ο τάφος της Αμφίπολης «είναι πολύ νωρίς για να απαντήσουμε. Αν δεν τελειώσει η ανασκαφή οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να πούνε ποιος είναι, ποιος δεν είναι μέσα».

Πάντως, όσο η αρχαιολογική σκαπάνη δεν μπορεί να δώσει καίριες απαντήσεις για το τι κρύβει τελικά το μνημείο στον Λόφο Καστά, τόσο φουντώνουν τα σενάρια. Αλλά σίγουρα χρειάζεται υπομονή, μέχρι να ξεδιαλυθεί το πυκνό μυστήριο του τάφου της Αμφίπολης. Οπως είπε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Να σας θυμίσω ότι ο Ανδρόνικος ανάσκαψε το 1977 τη μεγάλη τούμπα στη Βεργίνα. Ομως η σημερινή μορφή του μουσείου ολοκληρώθηκε το 2002. Η Αμφίπολη δεν είναι μόνον ο τύμβος Καστά. Είναι από τις σημαντικότερες πόλεις του βορειοελλαδικού χώρου. Με αφορμή την ανασκαφή δίνεται η ευκαιρία να μπει η περιοχή στον αναπτυξιακό χάρτη. Το βαρύ πολιτιστικό απόθεμα, το πολιτιστικό τοπίο με το φυσικό περιβάλλον πρέπει να διατηρηθούν στο μέγιστο βαθμό».

Οσο για το επίμονο ερώτημα εάν ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί, η κυρία Περιστέρη είναι σαφής: «Στα αρχαία χρόνια ίσως να είχαν μπει τυμβωρύχοι. Αλλά θα ήταν δύσκολο να έχουν φτάσει μέσα». Από την πλευρά της η κυρία Μενδώνη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο: «Η τυμβωρυχία ήταν σύνηθες φαινόμενο στην αρχαιότητα. Εχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι στα αρχαία χρόνια έγιναν απόπειρες σύλησης. Αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι πού έφτασαν».

Δείτε τη μαρμάρινη πόρτα του τάφου της Αμφίπολης:
πορτα

Διαβάστε τι αναφέρει αρχαίος ποιητής για τον ένοικο του ταφου της Αμφίπολης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.