Πανικός στο Δημόσιο: 5.500 απολύσεις στο “παρά πέντε”, ποιες κατηγορίες αφορούν

Ποιους αφορούν οι νέες απολύσεις στο Δημόσιο;

Στο «παρά πέντε» , δεδομένου ότι η προθεσμία λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου, και πιθανότατα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, θα αντιμετωπισθεί όπως όλα δείχνουν το ζήτημα των υπολειπόμενων 5.500 απολύσεων στο Δημόσιο.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν μειωθεί σημαντικά, ωστόσο ουδείς εκ των εμπλεκομένων υπουργών φαίνεται διατεθειμένος να συνδράμει στην υλοποίηση της συγκεκριμένης μνημονιακής δέσμευσης, που αφορά σε εκ νέου απολύσεις από το Δημόσιο.

Ηδη από το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει την αντίθεσή του στο μέτρο των απολύσεων, γεγονός που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Τις προσεχείς εβδομάδες οι σχέσεις των δύο υπουργών αναμένεται να δοκιμαστούν εκ νέου καθώς επίκεινται οι οριστικοί πίνακες του ΑΣΕΠ για την επανατοποθέτηση «διαθεσίμων» διοικητικών υπαλλήλων από διάφορα υπουργεία στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι όσοι από τους υπαλλήλους δεν επανατοποθετηθούν, περίπου 2.000, θα απολυθούν. Μεταξύ των «διαθεσίμων» αρκετοί είναι διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων και αυτό που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι αν ο κ. Λοβέρδος θα υπογράψει τις πράξεις απόλυσής τους

Ο υπουργός Παιδείας πάντως δεν είναι ο μόνος «απρόθυμος», καθώς την αντίθεσή του στις απολύσεις περίπου 850 υπαλλήλων από φορείς της αρμοδιότητάς του έχει δηλώσει και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι χρειάζονται προσλήψεις στο Δημόσιο. Επί του παρόντος και παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για τη μείωση του προσωπικού, ενώ το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με φορείς των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης -απ’ όπου βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού θα προκύψουν 150 απολύσεις- και Πολιτισμού (περίπου 100 απολύσεις).

Το ζήτημα ήδη απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου καθώς η υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης που αφορά το Δημόσιο αποτελεί σοβαρή εκκρεμότητα για την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου και, όπως επεσήμαιναν αρμόδιες πηγές, «αναμένεται να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη γενική διαπραγματευτική θέση της χώρας». Με αυτά τα δεδομένα, τις προσεχείς ημέρες αναμένονται οριστικές αποφάσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο για τον χειρισμό του θέματος.

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως δηλώσει τη σημασία συνεργασίας των υπουργών για την υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο θέμα των απολύσεων η επίτευξη του στόχου θα εξαρτηθεί από τη «συλλογικότητα».

Πέραν των «διαθεσίμων» αλλά και της μείωσης προσωπικού σε φορείς, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο αριθμός των απολύσεων θα συμπληρωθεί από:

• Επίορκους (πλαστά πιστοποιητικά, παράνομες μετατροπές συμβάσεων, πειθαρχικά κ.λπ.).

• Τους περίπου 1.800 συμβασιούχους που απασχολούνταν κυρίως σε δήμους και τέθηκαν εκτός Δημοσίου με δικαστικές αποφάσεις.

Διαβάστε ποιους αφορούν οι 4.000 απολύσεις από το Δημόσιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.