Εκλογές 2015 Δημοσκόπηση Public Issue: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οριακή αυτοδυναμία

Τέσσερις δημοσκοπήσεις με τέσσερα διαφορετικά ποσοστά για το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο οριακή αυτοδυναμία δίνει η δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές 2015;

Τεράστιες είναι οι αποκλίσεις που παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας «Αυγή» με τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στις κυριακάτικες εφημερίδες.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές 2015 δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ οριακή αυτοδυναμία με 8% διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να συγκεντρώνει 38% και με αναγωγή εδρών, 151 έδρες, ενώ η ΝΔ 30%.

Τρίτο κόμμα σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές 2015 έρχεται Το Ποτάμι με 7%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή με 5,5% έκαστο, το ΚΚΕ με 5% και οι ΑΝΕΛ με 3%. Εκτός βουλής μένουν το Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου συγκεντρώνοντας το 1,5% και η ΔΗΜΑΡ με 1%.

Στην παράσταση νίκης στη δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 66%, ενώ η ΝΔ βρίσκεται στο 22%.

Στον αντίποδα σε δημοσκόπηση της Alco για τις εκλογές 2015 για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαμορφώνεται στο 3,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 31,2% και η Νέα Δημοκρατία το 28%.

Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 4,5%, τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 4,2%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 4% και το ΚΚΕ με 3,7%.

Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου συγκεντρώνει 2,4% και οι ΑΝΕΛ 2,2%.

Νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής, που έγινε δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 2,6 ποσοστιαίων μονάδων, έναντι 2,5 που ήταν πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Κάπα Research για τις εκλογές 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 28,1% έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει 25,5%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται το Ποτάμι με 6,5% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,8% και οι ΑΝΕΛ με 2,6%.

Το 4,1% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 2,2% λευκό/άκυρο, ενώ στο 12,6% φτάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα θέλετε να βγει τρίτο στις εκλογές, το 26,4% απαντά Το Ποτάμι, το 20,2% το ΠΑΣΟΚ, το 13% ΚΚΕ, το 7,6% Χρυσή Αυγή, και το 6,3% Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς από το 43,9% των ερωτηθέντων, αλλά με τον Αλέξη Τσίπρα να τον πλησιάζει με 36,2%.

Η πλειοψηφία εξακολουθεί να προτιμά μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά (42,5%), ενώ το 39,9% προτιμά μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη πλευρά, δημοσκόπηση της Pulse για τις εκλογές 2015 που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά και υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των αναποφάσιστων, το ποσοστό των οποίων αγγίζει το 10%

Συγκεκριμένα, η εν λόγω πανελλαδική δημοσκόπηση για τις εκλογές 2015 ουσιαστικά αποτελεί «συνέχεια» της έρευνας της εταιρείας που διενεργήθηκε στις 6 Ιανουαρίου και παρουσιάστηκε στο Action24, επομένως δεν καταγράφει σημαντικές διαφοροποιήσεις στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο μπορεί κανείς να εξαγάγει σημαντικά συμπεράσματα με φόντο την κάλπη των εκλογών.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που μονομαχούν για την πρώτη θέση έχει περιοριστεί στις 3,5 μονάδες σήμερα, από 5 που ήταν έναν μήνα πριν, ενώ οι διαφορές μεταξύ των διεκδικητών της τρίτης θέσης δεν ξεπερνούν τη 1 μονάδα.

Το κρίσιμο πάντως στοιχείο που δημιουργεί συνθήκες πραγματικού ντέρμπι, ακόμη και ανατροπής, προκύπτει από την «ακτινογραφία» των αναποφάσιστων, όπου η Ν.Δ. έχει σαφή υπεροχή.

Το 16% των αναποφάσιστων απαντά ότι είναι πιο κοντά στην επιλογή της Ν.Δ., ενώ ακολουθεί με μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι η επιλογή του 9% των πολιτών που δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί την πρώτη θέση στο ερώτημα για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό» με διαφορά 6 μονάδων και ποσοστό 36% έναντι 30% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε πώς διαμορφώνονται οι έδρες των κομμάτων στη Βουλή μετά τις εκλογές 2015 σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τι λέει δημοσκόπηση «γιαλαντζί» που διακινεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της εφημερίδας του για τις εκλογές 2015

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.