Ποια υπουργεία θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει τις Εκλογές 2015

Ποια υπουργεία αναμένεται να καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει στις εκλογές 2015;

Δέσμευση για κυβέρνηση με δέκα υπουργεία ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα του κόμματός του για τη δημόσια διοίκηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να θέτει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης το mail της κυβέρνησης προς την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, στην επεξεργασία του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κυβερνητικό σχήμα -αν βεβαίως ο Αλ. Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές- μεταξύ άλλων προβλέπονται:

· Ενοποίηση ομοειδών υπουργείων, όπως π.χ. του Εσωτερικών με το Δημόσιας Τάξης.

· Κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, που, ούτως ή άλλως, από τη στιγμή που υπάρχει η Περιφέρεια δεν έχει (ή δεν μπορεί να έχει) παρά «διακοσμητικό»-ή «πελατειακό»- ρόλο. Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, υπενθυμίζουν ότι και το υπουργείο Αιγαίου καταργήθηκε, χωρίς να έχει επιπτώσεις σε τομείς εθνικών ευαισθησιών.

· Μείωση αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών.

· Χρησιμοποίηση σε πολύ μεγάλο βαθμό στελεχών από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, για τη στελέχωση των γραφείων-ως «συμβούλων»- των υπουργών. Τις τελευταίες δεκαετίες, άλλωστε, ο κάθε υπουργός έχει ως προσωπικό πολιτικό και πελατειακό μηχανισμό δεκάδες πολιτικά στελέχη που χρησιμοποιεί ως στελέχη σε όποιο υπουργείο ορίζεται!

Η υλοποίηση, ωστόσο, των παραπάνω υποσχέσεων αποτελεί ένα μεγάλο ΣΤΟΊΧΗΜΑ για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς προεκλογικές εξαγγελίες για «μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα» έκαναν όλοι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί, πλην όμως-λόγω και εσωκομματικών ισορροπιών-ποτέ δεν τις τηρούσαν. Και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, αν γίνει πρωθυπουργός, θα έχει να βρεθεί αντιμέτωπος τόσο με φιλοδοξίες κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου που ήδη «ράβουν κοστούμια» , όσο και με τις δεσμεύσεις του ότι θα συγκροτήσει «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» με πρόσωπα και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα μειώνει τις θέσεις για τα κομματικά στελέχη, ενώ αν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας ενδέχεται υπουργεία να ζητήσουν και τα κόμματα που θα τη στηρίξουν.

Με Οικολόγους-Πράσινους

Η Κουμουνδούρου θεωρεί πολύ θετική την απόφαση των Οικολόγων-Πράσινων (επικεφαλής τους είναι γνωστά στελέχη, όπως ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος) όχι μόνο γιατί αποτελεί «αντίβαρο» στο ναυάγιο της κοινής καθόδου με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και γιατί το συγκεκριμένο κόμμα ανήκει στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. «Ενόψει της διαπραγμάτευσης που θα κάνουμε, μας είναι πολύ χρήσιμοι όσοι ανήκουν σε άλλες πολιτικές οικογένειες», αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτερη πηγή της Κουμουνδούρου στο Real.gr.

Διαβάστε ποια τα 10 μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές 2015 και γιατί στη Γερμανία τρέμουν την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.