ΕΝΦΙΑ: το σχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων, ποιοι γλυτώνουν

Ποιο είναι το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τη νέα κυβέρνηση; Ποιοι θα γλυτώσουν τον ΕΝΦΙΑ;

Την απαλλαγή της και τη φορολογική επιβάρυνση όλων των υπολοίπων ακινήτων κάθε νοικοκυριού θα προβλέπει ο νέος φόρος ακινήτων που σχεδιάζει να καθιερώσει η κυβέρνηση στη θέση του ισχύοντος σήμερα Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ΕΝΦΙΑ.

Ο νέος φόρος θα ονομάζεται μεν “Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας” (ΦΜΑΠ), ωστόσο ως προς το αφορολόγητο όριο θα προσομοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινλητων (ΕΤΑΚ) που νομοθετήθηκε το 2008. Δηλαδή, το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο μια κατοικία, τη λεγόμενη “πρώτη”.

Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Έλληνες θα επωφεληθούν από το νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο νέος φόρος θα συνοδευτεί και με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% με 35%.

Η βασική φιλοσοφία τού ΦΜΑΠ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, θα είναι το αφορολόγητο μόνο για μία κατοικία και φορολόγηση της υπόλοιπης αξίας του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών με βάση προοδευτική κλίμακα με πολλούς φορολογικούς συντελεστές.

Το αφορολόγητο θα αφορά μία κατοικία και πέρα από το ύψος του αφορολόγητου ορίου θα επιβάλλεται ο φόρος. Οπότε, ακόμη και στην περίπτωση πρώτης κατοικίας, θα επιβάλλεται φόρος επί της αντικειμενικής αξίας για το ποσό άνω του αφορολόγητου ορίου, με στόχο να φορολογηθούν οι πολυτελείς κατασκευές σε ακριβές περιοχές της χώρας.

Το ύψος του αφορολόγητου ορίου για άγαμο, έγγαμο και παιδιά, θα προσδιοριστεί ανάλογα με τους εισπρακτικούς στόχους του νέου φόρου σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος για το προηγούμενο έτος υπολογίστηκε στα 2,65 δισ. ευρώ. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με βάση της νέες μειωμένες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, που θα ανακοινωθούν ως το τέλος Ιουνίου.

Δείτε τι θα γίνει με ΦΠΑ ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο και τι θα πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.