Αυτό είναι το προσχέδιο του Eurogroup. Όλα σταμάτησαν στο “παράταση μνημονίου”

Ποιο είναι το προσχέδιο του Eurogroup;

Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να εργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να διερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος Eurogroup λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αυτό ακριβώς ήταν, σύμφωνα με το Reuters, το σημείο στο προσχέδιοτου Eurogroup για την Ελλάδα που θα εκδιδόταν, αλλά τελικά δεν πέρασε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ανέφερε πως η Αθήνα θα διερευνούσε παράταση και εάν υπήρχε επιτυχία, κάτι τέτοιο θα «γεφύρωνε τον χρόνο» για νέα συμφωνία.

Δεκάδες δημοσιογράφοι περίμεναν έως και ξαπλωμένοι προκειμένου να ακούσουν το κοινό ανακοινωθέν, όμως αυτό δεν εκδόθηκε ποτέ. Η ολοκλήρωση του Eurogroup χωρίς κοινή ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη, καθώς είναι σπάνιο και πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για κακό κλίμα στη συνεδρίαση και ρήξη. Η πρώτη επίσημη αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος σήμερα εξήγησε ότι η αιτία που ματαιώθηκε το κοινό ανακοινωθέν ήταν η φράση «παράταση του μνημονίου».

Για την αιτία που ματαιώθηκε το κοινό ανακοινωθέν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζοντας ότι δεν υπήρχε ρήξη και εξηγώντας ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερο καλό.

Όπως ανέφερε, το Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς κοινό ανακοινωθέν λόγω της φράσης «παράταση του μνημονίου».

«Υπήρχε μια συζήτηση που κράτησε αρκετές ώρες ήταν η συνεχεία των διαβουλεύσεων που είχαν ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες. Και δυο πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους. Τουλάχιστον δόθηκε στην ελληνική πλευρά η δυνατότητα να εκθέσει τα επιχειρήματά της και να καλυφθεί ένα κενό, το οποίο υπήρχε ανάμεσα στις δυο πλευρές, για να καταλήξουμε σε μία επωφελή λύση. Κινούμαστε σε καλό δρόμο. Θα έχουμε μία λύση τη Δευτέρα που θα ανταποκρίνεται στη λαϊκή εντολή που πήρε η κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια του Eurogroup ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είχαν επικοινωνία, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να είναι ενημερωμένος και να δίνει κατεύθυνση στους υπουργός. Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχει εμμονή σε μία πολιτική, στην παράταση του ισχύοντος προγράμματος, του μνημονίου. Δεν θα μπούμε σε ένα τέτοιο πλαίσιο, κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σαφές. Δεν θέλουμε ρήξη».

Αναλυτικά το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέν που δημοσιεύουν οι Financial Times:

“Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου”.

Τέλος, σημειώνεται πως ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας στο δημοσιογράφο, έγραψε στο Twitter: Might I suggest that you refrain from dubious claims based on even more dubious leaks? It’s rather unseemly. (“Να προτείνω να κρατάτε αποστάσεις από αμφισβητούμενες υποθέσεις, οι οποίες στηρίζονται σε ακόμη πιο αμφισβητούμενες διαρροές; Είναι μάλλον άστοχο”

Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση που είχε ακόμη υπογραφτεί από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ήταν επίσης στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση.

Μόλις εγκρίθηκε, η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν . Αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι ο Βαρουφάκης έκανε μια τελευταία κλήση πίσω στην Αθήνα για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και κυβερνητικοί αξιωματούχους απέρριψαν την ανακοίνωση”, σημειώνει ο κ. Ιγνατίου, ενώ η φράση που μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν είναι η “παράταση του μνημονίου“.

Διαβάστε ποιες οι 10 βασικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης σύμφωνα με το συμβιβαστικό σχέδιο για συμφωνία – γέφυρα του Eurogroup και πώς ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τα πάνω κάτω στο αφορολόγητο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.