Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις: Αγεφύρωτες διαφορές στο Eurogroup

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Χθες τα τεχνικά κλιμάκια ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το χάσμα είναι αγεφύρωτο και δεν αποκλείεται να μη ληφθούν αποφάσεις ούτε στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να ανακοινωθεί έκτακτο Eurogroup πιθανότατα στις 20 Φεβρουαρίου.

Πηγές από την Ουάσιγκτον και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφραζαν τους προβληματισμούς τους για το ελληνικό θέμα τονίζοντας ότι δεν είναι καθόλου βέβαιη η θετική κατάληψη των συζητήσεων καθώς οι διαφορές είναι πολλές.

Από ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις του Eurogroup στις Βρυξέλλες συμμετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος σε θέματα οικονομικής διπλωματίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.

Από την πλευρά των δανειστών στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Κλάους Μαζούχ ενώ από πλευράς ΔΝΤ ο επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ.

Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές οι βασικές διαφορές είναι:

– Οι αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο
– Οι ιδιωτικοποιήσεις, που θα πρέπει να επανεξεταστούν μια προς μία.
– Η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα

Τα σημεία, στα οποία καταγράφεται συμφωνία, είναι:

– Η φοροδιαφυγή
– Η καταπολέμηση της διαφθοράς
– Οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος

Ως πιθανή λύση προκρίνεται η συμφωνία για νέο πρόγραμμα καθώς η ελληνική πλευρά αρνείται την επέκταση του υπάρχοντος μνημονίου και οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν το λεγόμενο πρόγραμμα – γέφυρα.

Οι Αμερικανοί

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στον αμερικανικό παράγοντα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup είναι η νέα παρέμβαση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές της Καθημερινής, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για την επίτευξη ενός προγράμματος συμφωνίας ώστε να αποτραπεί η οικονομική αλλά και γεωπολιτική αστάθεια. Οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι ατυχείς χειρισμοί στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και πιέζουν όλες τις πλευρές να συνεργασθούν δημιουργικά και να επιδείξουν «πραγματισμό».

Μετά το τηλεφώνημα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο ο κ. Λου κάλεσε όλες τις πλευρές «να αφήσουν στην άκρη τις ρητορείες», ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε χθες νέα – τη δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες – τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των Αμερικανών είναι ότι στη συζήτηση ο κ. Κέρι προέταξε το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας έναντι της κατάστασης στην Ουκρανία, που είναι το νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στο τηλεφώνημα τέθηκε και ο παράγοντας της ενέργειας, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης περνά μέσα από τη διαφοροποίηση των παρόχων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, «ο υπουργός Κέρι μίλησε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Ο υπουργός τόνισε τη σημασία η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της να συνεργασθούν δημιουργικά. Ο κ. Κέρι σημείωσε επίσης τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ισχύ της Ελλάδας».

Κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα για τη συνάντησή του με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι η Αθήνα θα τιμήσει τις συμφωνηθείσες συμφωνίες με τη Ρωσία, ενώ ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Αθήνα «αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το έργο του Turkish Stream» για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως όμως εκτιμά πρώην αμερικανός διπλωμάτης, μία μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από τη ρωσική ενέργεια «δεν συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Διαβάστε τα 10 σημεία της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους δανειστές και γιατί οι Γιούνκερ-Ντάισελπμπλουμ είναι απαισιόδοξοι για τη συμφωνία με Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.