Πρόεδρος Δημοκρατίας: γιατί ο Τσίπρας κατέληξε στον Παυλόπουλο

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε στον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο Δημοκρατίας;

Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε τελικά κεντροδεξιό υποψήφιο και μάλιστα από τον καραμανλικό χώρο για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Το διπλό πρόβλημα της επιλογής Αβραμόπουλου. Τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής στην αυριανή ψηφοφορία.

Και το όνομα αυτού Προκόπης Παυλόπουλος. Αυτός είναι ο «εκλεκτός» του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κίνηση που αιφνιδίασε τους περισσοτέρους και προκάλεσε μούδιασμα ακόμα και στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός εξαρχής προτιμούσε να επιλέξει έναν υποψήφιο από το χώρο της κεντροδεξιάς, κινούμενος σε κλίμα συναίνεσης και κρατώντας ανοιχτούς διαύλους με άλλους ιδεολογικούς χώρους εντός της Βουλής, ενόψει και των δύσκολων ψηφοφοριών που θα έρθουν στο επόμενο διάστημα.

Πρώτη του επιλογή ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που, όμως αν διαδεχόταν τον Κάρολο Παπούλια, θα άφηνε τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, από τη μία η άρνηση του Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να καταλάβει τη θέση ιδεολογικός αντίπαλος και από την άλλη οι σφοδρές αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα στην εφαρμογή του plan B. Κάτι στο οποίο είχε συμφωνήσει και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος νωρίτερα, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, είχε ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την επιλογή του πρωθυπουργού.

Μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Προκόπη Παυλόπουλου υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση εδώ και πολλά χρόνια, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος μέχρι και σήμερα είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο ο νυν πρωθυπουργός διατηρεί μια πολύ καλή σχέση, που θέλει να κρατήσει και στο μέλλον. Μάλιστα ο πρωθυπουργός φέρεται να είχε επικοινωνήσει πριν από την ανακοίνωση με τον Κώστα Καραμανλή, ενημερώνοντάς τον για την επιλογή Παυλόπουλου.

Μολονότι, πάντως, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να έχει συμπάθειες εντός του ΣΥΡΙΖΑ -ακόμα και στην εσωκομματική αντιπολίτευση, η ανακοίνωση του ονόματός του «πάγωσε» τους βουλευτές του κόμματος, οι περισσότεροι εκ των οποίων ούτε που χειροκρότησαν.

Αξιο λόγου ότι ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι παρότι καταλαβαίνει τη λογική της πρότασης να υπάρξει αριστερός υποψήφιος έδωσε έμφαση στην πολιτική συγκυρία αλλά και την ανάγκη να υπάρξει εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία.

Τον Προκόπη Παυλόπουλο θα υπερψηφίσει η ΝΔ, το Ποτάμι προτείνει ως υποψήφιο τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, ενώ «όχι» λέει και η Χρυσή Αυγή.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ έγινε αρχικά γνωστή από τον βουλευτή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο που ανάρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά, αφού θεωρεί τον κ. Παυλόπουλο συνυπεύθυνο για την απορρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Νίκο Αλιβιζάτο.

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρόν»

Η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου θα γίνει αύριο στις 7.30 μ.μ. στη Βουλή και αναμένεται με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και τη ΝΔ να συγκεντρώσει ο Προκόπης Παυλόπουλος τις 180 απαιτούμενες ψήφους ώστε να μην χρειαστεί άλλη ψηφοφορία.

Νέα Δημοκρατία: Αυτονόητη η στήριξη

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης, για την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των Ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό.

Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του».

Διαβάστε ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και γιατί «σκάλωσε» η ανακοίνωση του Προέδρου Δημοκρατίας, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.