Βαρουφάκης για Μνημόνιο: Ποια η “πανούργα” τακτική του και γιατί δεν αποκλείει τη ρήξη [video]

Τι δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης για το μνημόνιο από το βήμα της Βουλής; Ποια η “πανούργα” τακτική του και γιατί δεν αποκλείει τη ρήξη;

“Συμφωνούμε με το 0% του μνημονίου και απορρίπτουμε το 30% των τοξικών μέτρων”, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Θα αποδεχθούμε όσα μέτρα, δεν υπονομεύουν την επόμενη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρώπη», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών και κατέστησε σαφές ότι «δεν θα αποδεχθούμε μέτρα που ενισχύουν τη λιτότητα και το χρέος».

Παράλληλα, ο Γιάννης Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ρήξης με τους Ευρωπαίους, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να έχει στο τραπέζι τη ρήξη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η έκβαση της διαπραγμάτευσης θα είναι ειλημμένη, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αυτή η επιλογή του.

«Δεν γίνεται να διαπραγματευτούμε, εάν αποκλείσουμε η ρήξη» σημείωσε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές πως «δεν γίνεται να δεσμευτούμε πως θα αποφύγουμε τη ρήξη».

«Αυτή η κυβέρνηση θα σταθεί αντάξια απέναντι στο λαό» τόνισε σε έντονο ύφος.

«Με την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, σπεύδοντας να σημειώσει πως «οι κρίσιμες στιγμές απαιτούν καθαρά λόγια και καθαρό μυαλό».

Από τη διαπραγμάτευση θα προκύψει μία θετική και καλή συμφωνία τόσο για τον Έλληνα πολίτη, όσο και για τον μέσο Ευρωπαίο, εκτίμησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μετά τις δηλώσεις για το μνημόνιο και τη ρήξη ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην “πανούργα” όπως είπε τακτική του για τις διαπραγματεύσεις:

“Παρόλο που έχω ξοδέψει πολλά χρόνια της ζωής μου στη θεωρία παιγνίων σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα την εφαρμόσω. Η θεωρία παιγνίων είναι για τα παίγνια, δεν παίζεις με το μέλλον της Ελλάδας, δεν παίζεις με το μέλλον της Ευρώπης. Χωρίς μπλόφες, χωρίς περιστροφές. Αυτή θα είναι η πανούργα τακτική μας” είπε μιλώντας στη βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Δείτε το βίντεο με απόσπασμα από την ομιλία του Γιάννη Βαρουφάκη:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ccMhfyp6bpo&w=560&h=315]

Από την άλλη πλευρά στην Γερμανία, γερμανικά Μέσα έγραψαν πως στο επόμενο Eurogroup έχει συμφωνηθεί μία φόρμουλα, με εξάμηνη παράταση του προγράμματος του μνημονίου.

Ο Σόιμπλε το διέψευσε και επανέλαβε με τα ίδια σκληρά λόγια τα γνωστά: Κάναμε με πολύ κόπο ένα πρόγραμμα το 2012 και συμφωνήσαμε το μνημόνιο να ελέγχεται ανά τρίμηνο από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Διαβάστε το σχέδιο του Βαρουφάκη για το Eurogroup και τα συνεχόμενα λάθη και τα σενάρια αντικατάστασης του Γιάνη Βαρουφάκη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.