Eurogroup: τι είπαν, πόσο κράτησε η συζήτηση

Τι ειπώθηκε στο Eurogroup; Διαβάστε πόσο κράτησε η συζήτηση στο Eurogroup.

Μόλις 90 λεπτά κράτησε η συζήτηση για την Ελλάδα στο κρίσιμο Eurogroup.

Σύμφωνα με το Reuters οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα και τόνισαν ότι αυτό που μένει τώρα να γίνει είναι πρόοδος. Μάλιστα τόνισαν ότι δεν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν για το θέμα.

«Τελείωσε», δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος. Ο Έλληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση τελείωσε.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το Reuters:

– Η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup τελείωσε. Οι υπουργοί είπαν ότι είναι ώρα να γίνει πρόοδος, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο

– Δεν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα, αναφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος

Οι εξελίξεις live:

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Eurogroup μπαίνουν τρεις νέες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό.

Δήλωση Δραγασάκη:

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα και δηλώσεις ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισημαίνει τα εξής:

1. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση.

2. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση ότι ο Γιάννης Δραγασάκης ηγείται πλέον των διαπραγματεύσεων

Ανακεφαλαιώνοντας:

1) Τόσο ο Σόιμπλε, όσο και ο ισπανός ΥΠΟΙΚ αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup είπαν πολλές φορές την λέξη τρόικα

2) Κυκλοφορεί έντονα στο Eurogroup ότι ο Δραγασάκης αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις

3) Το δήλωσε φτάνοντας και ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ

“Σήμερα δεν θα συμφωνήσουμε για κανένα δημοψήφισμα με την Ελλάδα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών.

Επιπλέον ο Σόιμπλε υπογράμμισε: Οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευθεί. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει με το τρέχον πρόγραμμα και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τα μονόπλευρα μέτρα.

Χάσαμε χρόνο, έχουν γίνει πολύ λίγα. Πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε σοβαρά πλέον, δήλωσε φτάνοντας ο Ντάισελμπλουμ για το Eurogroup.

Πλάκα στους δημοσιογράφους έκανε ο Γερουν Ντάισελμπλουμ φτάνοντας για το Eurogroup. Τους προσπέρασε προσποιουμενος ότι δεν θέλει να κάνει δηλωσεις. Όταν διαμαρτυρηθηκαν εκείνος γυρισε πίσω γελωντας.

Μοσκοβισί: Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει ένας πολιτικός φορέας. Δεν συζητάμε εδώ τις τεχνικές λεπτομέρειες αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι πρόοδος σε πολιτικό επίπεδο.

Αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών φτάνοντας για το Eurogroup

Το Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποια απόφαση για την Ελλάδα, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Μια επιστολή εδώ ή εκεί δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζοντας την τελευταία επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Λοταρία για τις αποδείξεις: Τρεις νέες μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Eurogroup μπήκαν τρεις νέες μεταρρυθμίσεις:

1. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια. Ουσιαστικά, όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα θα έχουν τη δυνατότητα προκειμένου να τα νομιμοποιήσουν να καταβάλλουν τον προβλεπόμενο φόρο εισοδήματος και να γλιτώσουν από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

2. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

3. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών επιστρέφει στο μέτρο της συλλογής αποδείξεων μέσω κλήρωσης τυχερών αποδείξεων το οποίο είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΟΙΚ (επί υπουργίας Γκ. Χαρδούβελη) και περιλαμβανόταν στο σχετικό email που είχε αποσταλεί το Δεκέμβριο από την τότε ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Ερωτηματικό παραμένει εάν έχει εγκαταλειφθεί πρόθεση του Γ. Βαρουφάκη να δημιουργήσει Σώμα κρυφών φοροελεγκτών από νοικοκυρές, τουρίστες και φοιτητές.

Δραγασάκης: Ο Βαρουφάκης εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Eurogroup

Διαψεύδει το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη τη δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν θα είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup!

Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, προσερχόμενος στο Eurogroup, δήλωσε πως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την ελληνική πλευρά θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αντί του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«Οι συζητήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε τεχνικό επίπεδο», είπε ο κ. Νούναν απαντώντας στο ερώτημα αν είναι δουλειά των υπουργών να ασχολούνται με τις λεπτομέρειες των προτάσεων.

«Κανένας δεν θέλει την έξοδο από το ευρώ σαν θέμα προς συζήτηση» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Guardian (μετέδωσε πρώτο την είδηση) στις Βρυξέλλες Ίαν Τρέινορ, ο κ. Νούναν είπε ότι υπεύθυνος για τις πραγματικές διαπραγματεύσεις θα είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ντάισελμπλουμ: Χάνουμε χρόνο – Σόιμπλε: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί το κεντρικό θέμα των συζητήσεων στο σημερινό Eurogroup.

«Δε νομίζω ότι έχουμε πολλά νέα να συζητήσουμε για την Ελλάδα. Στην τελευταία μας συνάντηση υπήρξε μια κοινή δήλωση, αλλά μετά από αυτό δεν έχουν γίνει πολλά» ανέφερε ο Β. Σόιμπλε. Συνεχίζοντας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει και κυρίως πρέπει να απέχει από τη λήψη μονομερών αποφάσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος ο Β. Σόιμπλε είπε: «Στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Όμως αυτό δεν αποτελεί θέμα της συνάντησής μας».

Ο επικεφαλής του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την χώρα μας, τόνισε ότι δεν υπάρχει πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα και ο χρόνος εξαντλείται.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως «αν συνεχίσουμε σε εαυτή τη διεργασία όχι», προσθέτοντας, ωστόσο, πως «χάνουμε χρόνο».

Επίσης, σε ερώτηση αν υπάρχει έτοιμη μια έκθεση σε περίπτωση Grexit, ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι τέτοιου τύπου συζητήσεις βοηθούν, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει ουσιαστικό μέλλον στην ΕΕ», αλλά πως «είναι θέμα των Ελλήνων να διασφαλίσουν το μέλλον αυτό».

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως χάνουμε χρόνο και σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup, λίγα πράγματα έχουν γίνει. Έχουμε χάσει δύο εβδομάδες. Δεν έχουμε δει πραγματική πρόοδο. Πρέπει να πάψουμε να χάνουμε χρόνο», είπε και πρόσθεσε πως σήμερα ή αύριο πρέπει να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για την Ελλάδα γιατί «έχουμε δώσει τέσσερις μήνες και ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα».

Διαβάστε ποιο το plan B του Γιάνη Βαρουφάκη για τις διαπραγματεύσεις και πώς οι επίτροποι της Κομισιόν χλεύασαν τον Βαρουφάκη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.