Λίστα μεταρρυθμίσεων: πόσες είναι οι μεταρρυθμίσεις

Ποιο είναι το πακέτο μεταρρυθμίσεων; Διαβάστε τη λίστα με τις νέες μεταρρυθμίσεις.

Στην πίεση των Βρυξελλών η κυβέρνηση απαντά με τριπλή κίνηση: τροπολογία για τις «τριγωνικές συναλλαγές», λοταρία για τις αποδείξεις λιανικής και δυνατότητα συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης χωρίς πρόστιμο και ενδεχομένως με «σουπερ-λάιτ» φόρο.

Λίστα μεταρρυθμίσεων: Λοταρία για αποδείξεις, τριγωνικές συναλλαγές και φορο-δηλώσεις.

Δηλώστε με καθυστέρηση εισοδήματα που «ξεχάσατε» να αποτυπώσετε στις φορολογικές σας δηλώσεις και μαζέψτε αποδείξεις για να κερδίσετε δώρα μέσω λοταρίας ετοιμάζεται να πει η κυβέρνηση στους φορολογούμενους.

Αυτές είναι δύο από τις τρεις «νέες» μεταρρυθμίσεις που βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας συμπληρωματικές κινήσεις στη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Η τρίτη μεταρρύθμιση αφορά σε νέα νομοθεσία αναφορικά με τις τριγωνικές συναλλαγές.

Όπως προκύπτει από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στο πλαίσιο των τεχνικών συζητήσεων η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει συμπληρωματικές προτάσεις οι οποίες αφορούν:

• Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

• Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

• Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Οι «ξεχασμένες» δηλώσεις

Οι συζητήσεις εντός της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες και στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους, να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χωρίς πρόστιμα. Μάλιστα, στους κόλπους της κυβέρνησης έχουν ακουστεί και προτάσεις για φορολόγηση των εισοδημάτων που θα αποκαλυφθούν με ευνοϊκό συντελεστή από 15% έως 30%. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και εισηγήσεις, το κίνητρο να περιορίζεται στην απάλειψη των προστίμων και όχι σε ελκυστικό φορολογικό συντελεστή.

Η λοταρία

Το σχέδιο αντικατάστασης της υποχρέωσης συλλογής αποδείξεων που ισχύει έως σήμερα, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα αντικατασταθεί με κίνητρα συλλογής αποδείξεων στη βάση λοταρίας. Οι φορολογούμενοι ζητούν τις αποδείξεις και ανάλογα με τον αριθμό της απόδειξης σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται κλήρωση με χρηματικά κυρίως έπαθλα.

Το μέτρο φαίνεται να προκρίνεται και από τη νέα κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. «Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της».

Διαβάστε πώς η Γερμανία σατιρίζει τον Βαρουφάκη και τι γράφει η Spiegel για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.