Σκληρό μπρα-ντε-φερ: Τι μεταρρυθμίσεις προτείνει ο Τσίπρας που δε θέλει να ακούσει η Μέρκελ

Τι μεταρρυθμίσεις θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας στο ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ; Για ποια μέτρα πιέζουν οι δανειστές;

Μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 50 σελίδων που προετοιμάζουν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιώργος Σταθάκης η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους εταίρους ότι είναι έτοιμη να λάβει τα δικά της μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη χθεσινή 5ωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό έγινε πρόοδος με στόχο ο κ. Τσίπρας να έχει στις αποσκευές του αύριο στο Βερολίνο, στο ραντεβού με την Καγκελάριο Μέρκελ, μία αναλυτική λίστα που θα προσφέρει ένα δείγμα γραφής για τις δεσμεύσεις που θέλει να αναλάβει η Αθήνα στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση, τις διμερείς σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, την πορεία της ΕΕ και περιφερειακά ζητήματα, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν στο Βερολίνο Τσίπρας και Μέρκελ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει στις 11 το πρωί της Δευτέρας από την Αθήνα. Στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδος) θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την Καγκελαρία και στην συνέχεια ο πρωθυπουργός και η κ. Μέρκελ θα έχουν μεταξύ τους συνάντηση.

Στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδος) θα γίνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες από κάθε πλευρά.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει τις σφικτές ημερομηνίες αφού πληροφορίες συντείνουν προς μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Την Τετάρτη, πιθανότατα, θα υπάρξει και συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών (Brussels Group) και θα ακολουθήσει, την Πέμπτη, η συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση Τσίπρα προτίθεται για τις εξής μεταρρυθμίσεις:

-Αποκρατικοποιήσεις έως 49% με management σε ιδιώτες. Μάλισιτα στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η παραχώρηση των αεροδρομίων, των δύο λιμένων και του ΟΣΕ.
-Αλλαγή του ΕΝΦΙΑ με διευρυμένο ΦΜΑΠ και απαλλαγή των φτωχών
-Συμπληρωματικές δηλώσεις για αδήλωτα 5ετίας και φόρο 15%
-Άμεσες εισπράξεις προστίτμων και κατασχέσεων 600 εκατ. Ευρώ από Λαυρεντιάδη, Μηλιώνη, Φλώρο και μίζες εξοπλιστικών
-Άμεση είσπραξη του ΦΠΑ μέσω τραπεζών και παράλληλα κατάργηση εξαιρέσεων που “βγάζουν μάτι” όπως στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.
-Νέες φορολογικές κλίμακες για τα “υψηλά” εισοδήματα
-Και plan B με κάποιον οριζόντιο φόρο

Την ίδια ώρα όμως Μέρκελ και δανειστές φέρονται να πιέζουν για άλλες μεταρρυθμίσεις:

-Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και ολική ή μερική κατάργηση των εξαιρέσεων
-Νέα έκτακτη εισφορά ή αύξηση εκείνης που μείωσε ο Α. Σαμαράς
-Έκτακτο φόρο σε ποτά και τσιγάρα
-Ενιαίο μισθολόγιο παντού και ψαλίδι σε υψηλούς μισθούς, και
-Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών

Διαβάστε γιατί έξαλλος ο Τσίπρας με το «ατόπημα» της Ζωής Κωνσταντοπούλου και τι κέρδισε και τι έχασε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.