Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο-φωτιά Πανούση: Πώς “κράζει” την κυβέρνηση, τι απάντησαν τα στελέχη

Τα πάνω-κάτω έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ το άρθρο-κόλαφος του Γιάννη Πανούση. Σφοδρές αντιδράσεις από τα στελέχη.

Κραυγή αγωνίας εκφράζει μέσω των Νέων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης για τη δημόσια ασφάλεια της χώρας με αφορμή τα τελευταία περιστατικά καταλήψεων που έχουν προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση.

Στέλνοντας μηνύματα με αποδέκτες το εσωτερικό της κυβέρνησης, ο υπουργός σε ένα «σκληρό» άρθρο αφήνει πολλές αιχμές κατά συντρόφων του ενώ μοιάζει να προετοιμάζεται για… ηρωϊκή έξοδο έπειτα από τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό. Άλλωστε, η αποδοκιμασία των απόψεών του από επίσημα χείλη στον ΣΥΡΙΖΑ προδιαθέτει για ραγδαίες εξελίξεις, ίσως και εντός της ημέρας.

Ο υπουργός μιλά για «Αριστερά του Τίποτα και καταλήγει με το σαφές ερώτημα: «Θα ήθελα να μάθω πώς νοούν οι “καθαρόαιμοι” την “αριστερή Αστυνομία”. Να καίγονται οι αστυνόμοι από κουκουλοφόρους; Και αν ναι, ποιοι εκπροσωπούν τη Δημοκρατία και την Κοινωνία και από ποιον ελέγχονται;».

Ολόκληρο το άρθρο του Γιάννη Πανούση

Πρέπει να συνεννοηθούμε και ν’ αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωπο «χωρίς πρόσωπο». Αριστερά, και μάλιστα Κυβερνώσα Αριστερά, σημαίνει ισοελευθερία, δικαιώματα, κοινωνική πολιτική, δημόσιο έλεγχο, δικαιοσύνη. Όποιος θεωρεί ότι στο σύγχρονο διεθνές και ευρωπαϊκό πεδίο Αριστερή Διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη ( δίχως προσωπική, κοινωνική, εθνική ασφάλεια, δίχως στρατό και δίχως αστυνόμευση, ίσως και χωρίς δικαστές ή φυλακές όποιος πιστεύει ότι τα διδάγματα της Ιστορίας μας είναι περιττά (αφού όλοι οι λαοί είναι «αδελφωμένοι» -sic) και ότι η Παιδεία μας επιτρέπει κάθε ανομική πράξη (sic), τότε όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με τη Δημοκρατία. Αυτήν την Αριστερά του Τίποτα δε τη χρειάζονται ο τόπος και ο λαςό. Η ώρα της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι η ώρα των ανέξοδων ιδεολογημάτων και των ανούσιων τσιτάτων αλλά η ώρα της εμπέδωσης θεσμών, πολιτικής νομιμοποίησης και κοινωνικής συναίνεσης.

ΥΓ1: Εχει επιστημονικό ενδιαφέρον το ότι μερικοί «καθαρόαιμοι» αριστεροί (ποιος τους έχρισε άραγε;) θεωρούν «φασιστικό» ό,τι δεν τους αρέσει και το υβρίζουν ως χυδαίο. Ιδού το ήθος των γνήσιων»…
ΥΓ2: Θα ήθελα να μάθω πώς νοούν οι «καθαρόαιμοι» την «αριστερή Αστυνομία». Να καίγονται οι αστυνόμοι από κουκουλοφόρους; Κι αν ναι, ποιοι εκπροσωπούν τη Δημοκρατία και την Κοινωνία και από ποιον ελέγχονται;

Εσωκομματικές αντιδράσεις

Ωστόσο, το άρθρο του κ. Πανούση έχει προκαλέσει σάλο με αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Φίλης, αλλά και ο Γιάννης Μπαλάφας, να εξαπολύουν πυρά κατά του υπουργού.

Βέβαια υπήρξαν και αυτοί που συμφώνησαν με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, όπως ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.

Φίλης: Δεν νομίζω ότι κανείς υπάρχει ως υπουργός με το να αρθρογραφεί και να στηλιτεύει τα φαινόμενα

Πρώτος εξέφρασε την αντίθεσή του στο άρθρο του κ. Πανούση ο Νίκος Φίλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Πανούση ότι σχολιάζει και καταδικάζει, ενώ είναι υπουργός, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να εφαρμόζει πολιτική προστασίας των Ελλήνων πολιτών. «Ο κ. Πανούσης απ’ ότι γνωρίζουμε όλοι είναι υπουργός και μάλιστα αρμόδιος να εφαρμόσει μία πολιτική για την ασφάλεια των πολιτών. Αν νομίζει ότι υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα τα οποία ο ίδιος διαπιστώνει και περιγράφει ο ρόλος του είναι να εφαρμόσει μία πολιτική προστασίας των πολιτών. Δεν νομίζω ότι κανείς υπάρχει ως υπουργός με το να αρθρογραφεί και να στηλιτεύει ή να καταδικάζει φαινόμενα. Ο κ. υπουργός δεν είναι σχολιαστής. Να ξέρουμε τους ρόλους», δήλωσε ο κ. Φίλης.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας υπήρξε οξύς, αναφερόμενος στο άρθρο Πανούση στα Νέα λέγοντας «εγώ θα εξαντλούσα όλα τα περιθώρια. Εγώ δεν θα το έγραφα». Για να προσθέσει στη συνέχεια, μιλώντας στο Bήμα Fm «ο κύριος Πανούσης είχε κρατήσει μια στάση χαμηλών τόνων στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων» εκφράζοντας την έκπληξή του για το άρθρο.

Το tweet Διαμαντόπουλου

Όμως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Διαμαντόπουλος τάχθηκε εναντίον της τοποθέτησης Πανούση με ένα αιχμηρό tweet. Εγραψε χαρακτηριστικά: «Αν κάποιος υπουργός δεν ανήκει σε καμία από τις δύο Κ.Ο που στηρίζουν την Κυβέρνηση δεν σημαίνει πως μπορεί να εφαρμόζει προσωπική πολιτική».

Ραχήλ Μακρή: Είναι υπουργός και όχι σχολιαστής

Στο ίδιο κλίμα με τον κ. Φίλη και η Ραχήλ Μακρή:«Η άποψη μου είναι ότι ο κ. Πανούσης είναι υπουργός κατ΄αρχήν και δεν είναι σχολιαστής», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Θεωρώ, λοιπόν ότι θα πρέπει να ζητήσει από κάποιους συγγνώμη και είναι, βέβαια, προσωπική μου άποψη αυτή, πολιτική. Ο καθένας μπορεί να εκφράζει απόψεις στη Δημοκρατία, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει μια θέση θεσμική και μάλιστα πολύ σημαντική, επομένως δεν μπορεί να είναι σχολιαστής ο κ. Πανούσης», πρόσθεσε.

Βούτσης: Ουδέν σχόλιο

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, στον οποίο μέχρι πρότινος ήταν αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης ο κ. Πανούσης, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με το άρθρο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, απάντησε: «Κανένα σχόλιο». Ομως, ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε πως η σχέση και η συνεργασία του τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης όσο και με την ηγεσία της ΕΛΑΣ υπήρξαν και παραμένουν καθόλα άριστες.

Μπαλάφας: Συμφωνώ με την ουσία του κειμένου Πανούση

Την άποψη ότι «δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει στην ουσία του κειμένου του Γιάννη Πανούση», διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας παίρνοντας το μέρος του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, αν και όπως είπε, ο ίδιος δεν θα το έδινε προς δημοσίευση. Μιλώντας στον Real fm, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει στην ουσία του κειμένου του. Εγώ δε θα το έδινα να δημοσιευθεί. Όχι όμως ότι ο κ. Πανούσης δεν είχε τη δυνατότητα να το κάνει», είπε, και συμπλήρωσε πως «Εγώ συμφωνώ με το στυλ που αντιμετώπισε τις δύσκολες καταστάσεις προ ημερών, ήταν χαμηλών τόνων και συμφωνώ μαζί του».

Μπαλτάς: Γενικά συμφωνώ με τον Πανούση

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο του Γιάννη Πανούση στα «ΝΕΑ» όπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκφράζει κραυγή αγωνίας για τη δημόσια ασφάλεια της χώρας με αφορμή τα τελευταία περιστατικά καταλήψεων, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι στη γενική κατεύθυνση συμφωνεί πολύ. «Δεν μπορεί να μείνει το πράγμα έτσι ελεύθερο. Οι χώροι αυτοί είναι χώροι εκπαίδευσης, έρευνας, ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι άνθρωποι πρέπει να μπαίνουν εκεί και να εργάζονται. Ουδέποτε έκλεισε ο χώρος αυτός σε ιδέες περίεργες ή ανατρεπτικές», επισήμανε ο υπουργός.

Τζάκρη: Ο κ. Πανούσης λέει το αυτονόητο

Με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, συμφωνεί η Θεοδώρα Τζάκρη με δηλώσεις της. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων με δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ανέφερε πως «ο κ. Πανούσης λέει ο αυτονόητο λέει κατά την άποψη μου», ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της στην άποψη της Ζωής Κωνσταντοπούλου αναφορικά με την εισβολή της ομάδας των αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής.

Διαβάστε πώς το Μαξίμου «έδωσε» τον Βαρουφάκη για τη διαρροή της λίστας μεταρρυθμίσεων και την απίστευτη αποκάλυψη του Γιάννη Πανούση για τον Γιακουμάκη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.