Στην αντεπίθεση με δήλωση-βόμβα ο Σαμαράς

Ποια η δήλωση-βόμβα του Αντώνης Σαμαρά που έφερε αναστάτωση στην κυβέρνηση;

Κατά της προσφυγής στις κάλπες, είτε με βουλευτικές εκλογές είτε με δημοψήφισμα, και υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μετώπου από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν στην Ευρώπη, τάσσεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση να σταματήσει την καταστρεπτική απραξία και αδράνεια που ακολουθεί και να συμφωνήσει με τους εταίρους της χώρας.

«Μπορούμε με μια συνολική πολιτική να βγούμε από το τέλμα στο οποίο έχει μπει η Ελλάδα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός στην πρώτη μετεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή ONline με την Όλγα Τρέμη και τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Mega, στη διάρκεια της οποίας συνομίλησε «ζωντανά» με πολίτες που ήταν στο στούντιο και απαάντησε σε ερωτήματα που του απευθύνθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαρά εμφανίστηκε σε πολλά σημεία της συνέντευξης συναινετικός, αποδεχόμενος ακόμη και το ενδεχόμενο μιας απευθείας τηλεοπτικής αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάτι που είχε αρνηθεί κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο.

«Δεν θα είχα πρόβλημα να κάνω debate με τον κ. Τσίπρα για να μας πει ποια μέτρα θα πάρει για να σώσουμε τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά λίγο πριν το κλείσιμο της συνέντευξης.

Αστείο με τους διορισμούς Μεσσήνιων

Αυτοκριτικός, κυρίως για το ζήτημα της υψηλής φορολογίας, σε αρκετά σημεία της πρώτης αυτής μεταμεσονύκτιας τηλεοπτικής εμφάνισής του, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα άνετος στις απαντήσεις που έδινε ακόμη και σε επιθετικές ερωτήσεις. Ενώ δεν δίστασε να αυτοσαρκαστεί με αφορμή ερώτημα στο twitter για τους διορισμούς Μεσσήνιων επί των ημερών της κυβέρνησής του. «Και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι από τη Μεσσηνία αλλά δεν τον διόρισα εγώ», αστειεύτηκε.

«Ονειρεύομαι μια Ελλάδα που θα έχει πλεονάσματα. Ο ζήτουλας δεν έχει καμία αξιοπρέπεια», είχε υπογραμμίσει νωρίτερα. «Το θέμα είναι αν θα πάμε με ψηλά το κεφάλι σε μια συμφωνία με τους εταίρους ή θα υποταχθούμε στη δραχμή», ανέφερε. «Η κυβέρνηση κορόιδεψε τον λαό και τώρα ή θα συγκρουστεί με τον εαυτό της ή θα συγκρουστεί με τους εταίρους της Ελλάδας», είπε σε άλλο σημείο, υποστηρίζοντας ότι «τα βράχια έχουν αρχίσει να φαίνονται από το καράβι» και γι΄ αυτό πρέπει να υπογραφεί γρήγορα η συμφωνία με τους εταίρους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «καταστρεπτική ομολογία» τη «δημόσια παραδοχή» του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Μάρδα «περί αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων που συνορεύει», όπως είπε, «με την χρεοκοπία». Κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να δεχθεί τους δημάρχους και να δώσει εγγυήσεις επιστροφής των αποθεματικών που δεσμεύονται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που παλαιότερα ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι είναι μέθοδος της χούντας, ενώ τώρα το 40% του νομοθετικού του έργου προωθήθηκε με αυτή τη μέθοδο…

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του είχε αρνηθεί τη μείωση των μισθών και των κύριων συντάξεων και γι΄ αυτό ήρθε σε σύγκρουση με τους δανειστές. Το μόνο που είχαμε δεχθεί ήταν η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και η μείωση κατά 4,4%, όπως προβλέπεται και στον φετινό προϋπολογισμό, των επικουρικών συντάξεων που, όπως είπε, τη θεωρεί θετική.

«Θα ήταν κωμικό να γίνουν εκλογές»

Ο Αντώνης Σαμαρά τόνισε με κατηγορηματικότητα ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν ζητούν εκλογές. «Θα ήταν κωμικό να γίνουν εκλογές μόλις δύο μήνες μετά τις προηγούμενες», είπε, αν και σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να κάνει μια τέτοια επιλογή, λέγοντας «φακίρης δεν έχω κάνει…».

«Αν πάμε σε εκλογές θα είναι για το εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα έχει υποκύψει στην πτέρυγα που είναι με τη δραχμή», συμπλήρωσε. Και, άρα, κατά την άποψή του, η προκήρυξη εκλογών, όπως και ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, «θα είχε ως δίλημμα “ευρώ ή δραχμή” και θα κατέληγε στη δραχμή, παρόλο που το 80% του ελληνικού λαού είναι υπέρ του ευρώ».

Το «βατερλό» με τον ΕΝΦΙΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός προέβλεψε ως πιθανότερη εκδοχή η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να υπογράψει νέο μνημόνιο με δυσμενέστερους όρους, καθώς «κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός γίνεται πιο βαρύς», όπως είπε. Ο ίδιος, ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι «μπορούμε να ελέγξουμε τη ζημιά». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σχετικά γρήγορα σε συμφωνία, «σε ενάμισι χρόνο μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο».

Ασκώντας αυτοκριτική για την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «επικοινωνιακό βατερλό» το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ και εν γένει της υψηλής φορολογίας που επιβλήθηκε επί των ημερών του, λέγοντας ότι αυτό θαν διόρθωνε εάν είχε παραμείνει στην εξουσία και ολοκλήρωνε την τετραετία. «Εγώ που είμαι ο πλέον ιδεολογικά ταγμένος κατά των φόρων δεν εξήγησα στον ελληνικό λαό ότι οι φόροι αυτοί ήταν προσωρινοί», ανέφερε ως ένα από τα μεγάλα λάθη στα οποία υπέπεσε.

«Παραλάβαμε μια χώρα στην εντατική και βγήκαμε στις αγορές», είπε αναφερόμενος στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, στα οποία ενέταξε επίσης την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως και τα ανοίγματα στην εξωτερική πολιτική, μεταξύ των οποίων και με την Ρωσία του Πούτιν, που, όπως είπε, δεν τα διαφήμισε.

«Πρότεινα την Προεδρία στον Κουβέλη»

Ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι πριν από τον Σταύρο Δήμα, είχε προτείνει στον Φώτη Κουβέλη να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας. “Δεν δέχθηκε. Αν είχε δεχθεί, υπολειπόταν δυό τρεις ψήφοι εκτός από εκείνες του κόμματός του, θα είχε εκλεγεί και σήμερα θα είμαστε έξω από το Μνημόνιο”, ανέφερε, λέγοντας ότι την προηγούμενη ημέρα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δήμα, είχε πάει ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ως απεσταλμένος του στον κ. Κουβέλη, ο οποίος αρνήθηκε.
Σε ερώτημα τηλεθεατή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι αισθάνεται πως οφείλει να ζητήσει συγνώμη για την ψήφο υπέρ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου που έκανε το κόμμα του. «Με αυτά που κάνει, δεν έπρεπε να την είχαμε ψηφίσει, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επικριτικός ήταν και για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στη Χρυσή Αυγή η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, η οποία, όπως είπε, δικάζεται με νόμο που ψήφισε η κυβέρνησή του και τον οποίο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν ιδρώνει το αυτί καθενός που η Πρόεδρος της Βουλής ανέχεται τους χρυσαυγίτες και τους αναδεικνύει σε ρυθμιστές του πολιτεύματος», σχολίασε, ενώ, αντιθέτως, όπως είπε, ο ίδιος έδιωξε τον πρώην Γραμματέα της Κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο.

Τα «ουάου» του Βαρουφάκη

Ο πρώην πρωθυπουργός καταλόγισε απόλυτη απραξία και αδράνεια στη σημερινή κυβέρνηση. «Χάνουμε χρόνο και κανείς δεν ξέρει για τις αποφάσεις που λαμβάνονται», είπε στηλιτεύοντας ειδικά την τακτική του υπουργού Οικονομικών.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην υπογραφή του Γιάννη Βαρουφάκη με την οποία αποδέχθηκε ότι η χώρα δεν είχε ανάγκη τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης που συμφώνησε να δοθούν μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης. «Ήταν το άκρον άωτον της αλαζονείας ή της ασχετοσύνης», είπε για να συμπληρώσει: «Ο καθένας πήγαινε και έλεγε ό,τι ήθελε. Είναι ένα αλαλούμ για το οποίο δεν μπορώ να δώσω μια εξήγηση. Δεν ξέρω που βρίσκεται η διαπραγμάτευση. Αλλά νομίζω ότι δεν είμαι μόνον εγώ που δεν ξέρω. Δεν ξέρουμε ούτε οι ίδιοι. Κανείς δεν ξέρει». Η άποψή του, πάντως, είναι ότι “πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση και να πάρουμε τα χρήματα”
Κλιμακώνοντας τις καυστικές επισημάνσεις για τον κ. Βαρουφάκη τον χαρακτήρισε «πρωταγωνιστή ενός θεάτρου πολιτικών απειλών κατά πάντων», ενώ δεν άφησε ασχολίαστες τις ενδυματολογικές επιλογές του, για τις οποίες, πάντως, είπε ότι δεν έχει πρόβλημα. «Όλα, όμως, αυτά τα κάνει για τα “ουάου”. Και με τα “ουάου” δεν βάφονται αυγά», είπε καυστικά. «Είναι, όπως θα ξέρει ο ίδιος, ο νόμος των φθινουσών αποδόσεων που το έκτο “ουάου” κάνει μικρότερη εντύπωση από το πέμπτο. Στο τέλος θα καταλήξει και γραφικός».
Κατηγόρησε επίσης τον υπουργό Οικονομικών ότι «ξεκίνησε να κάνει κάτι άσχημο: να φτιάχνει εχθρούς». Όπως δε συμπλήρωσε, «η κυβέρνηση σήμερα δεν έχει καθόλου συμμάχους». Αντιθέτως, υποστήριξε ότι ο ίδιος μιλάει με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες και δίνει μάχη για να επιστραφούν στη χώρα μας τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών από τα ελληνικά ομόλογα.

«Οι εταίροι δεν ήθελαν συμφωνία μαζί μου»

Ο Αντώνης Σαμαρά διατύπωσε αιχμές για την άκαμπτη στάση των εταίρων της Ελλάδας που δεν επέτρεψε τη σύναψη συμφωνίας πριν από τις εκλογές. «Μας μεγάλωναν το δημοσιονομικό κενό. Σήκωναν συνέχεια τη μπάρα. Δεν βοήθησαν. Γιατί δεν βοήθησαν; Κουμπώθηκαν και επειδή δημιουργήθηκε πολιτική αβεβαιότητα. Έκαναν επιλογή επιφυλακτικής στάσης. Ήξεραν ότι υπήρχε πιθανότητα πρόωρων εκλογών και έβλεπαν και τις δημοσκοπήσεις», είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Πιστεύω ότι αν τα ξαναέβλεπαν τα πράγματα, ίσως να μην έκαναν τα ίδια…».
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκρυψε το παράπονό του για τη συμπεριφορά των εταίρων της χώρας: «Ανέμενα περισσότερη βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αισθάνθηκα ότι δεν ήθελαν συμφωνία, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, και γι΄ αυτό ανέβαζαν τη μπάρα». Ο ίδιος πάντως απόσεισε την ευθύνη που του καταλογίζεται επειδή δεν έκλεισε συμφωνία. «Δεν είναι θετικό ότι δεν συμφώνησα;”, αναρωτήθηκε επιμένοντας ότι το γεγονός ότι δεν δέχθηκε στις απαιτήσεις της τρόικας «ήταν για το καλό του τόπου». Στο ίδιο πλαίσιο, επέμεινε ότι το email Χαρδούβελη απορρίπτει αυτά που ήθελε η τρόικα.

«Δεν βλέπω να μαζεύουν υπογραφές»

Στα εσωκομματικά ο Αντώνης Σαμαρά επανέλαβε ότι το ζήτημα της αμφισβήτησης της ηγεσίας του έχει κλείσει από τη στιγμή που ο ίδιος ζήτησε να τεθεί τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και, όπως είπε «κανείς δεν το έθεσε».
Ο ίδιος αμφισβήτησε τη δυνατότητα των εσωκομματικών αντιπάλων του να συγκεντρώσουν 27 υπογραφές βουλευτών –το 1/3 της Κ.Ο.- απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ως εξής: «Κι εγώ ακούω ότι τις μαζεύουν, αλλά δεν τις βλέπω». Επέμεινε ότι η σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου σε αυτή τη φάση «θα προκαλούσε δίνη εσωστρέφειας που μπορεί να ήταν δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι προς το συμφέρον του τόπου». Συμπλήρωσε ότι έγινε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που κατέληξε ότι η ΝΔ είχε πολύ μικρές απώλειες της τάξης του 1,7%, ενώ τώρα προέκρινε τη σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης για να συνομιλήσει με τη βάση και δεν απέκλεισε να γίνει αργότερα Συνέδριο χωρίς να δεσμευτεί για τον χρόνο.

Το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως για την επιδίωξη του να δημιουργηθεί ένα μέτωπο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του Κοινοβουλίου για να συντονίσουν τις δυνάμεις τους η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ «και όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν πρώτα την Ευρώπη και μετά το κόμμα».

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, περιορίστηκε να πει ότι «έχουμε ήδη πάρει πρωτοβουλίες επικοινωνίες» και θα υπάρξει συνέχεια με συζητήσεις που θα γίνουν. Στόχος, όπως είπε, είναι «η σύμπλευση κοινών γραμμών σε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή», καθώς και «η έκφραση της ανάγκης για σύμπνοια που είναι ζήτημα ασφάλειας του ελληνικού λαού».

Διαβάστε πώς ο Σαμαράς υπονόμευε τον Καραμανλή στη ΝΔ και τη δήλωση-κόλαφο Καραμανλή για Σαμαρά και Μαρίνα Πατούλη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.