Δημοψήφισμα προ των πυλών: Πότε ξεκινούν οι διαδικασίες στο υπ. Εσωτερικών

Πώς προετοιμάζονται για το δημοψήφισμα στο υπουργείο Εσωτερικών;

Για δημοψήφισμα και μάλιστα πολύ σύντομα φαίνεται ότι προετοιμάζεται η κυβέρνηση, γεγονός που προκύπτει όχι μόνο από τις δηλώσεις των μελών του υπουργικού Συμβουλίου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τις προεργασίες που έχει ξεκινήσει ήδη το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost, την περασμένη Πέμπτη τα στελέχη της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών πήραν την εντολή να διακριβώσουν και να επεξεργαστούν τις διαδικασίες, αλλά και τα χρονικά περιθώρια που χρειάζονται με βάση το Σύνταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η εντολή δόθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστα Πουλάκη, που μόνο τυχαίος δεν είναι, καθώς συμμετέχει στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην Κουμουνδούρου ήταν υπεύθυνος και για τις δημοσκοπήσεις.

Εκτός όμως από τις προετοιμασίες του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα των τεχνικών διαδικασιών, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το χρονικό διάστημα που επιταχύνθηκαν οι εξελίξεις για το άνοιγμα της νέας ΕΡΤ, όταν για 3 μήνες από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν είχε προχωρήσει τίποτε.

Συγκεκριμένα, στον σχετικό νόμο 4324/2015 και στο άρθρο 3 που προβλέπει το παρεχόμενο περιεχόμενο της νέας Εταιρίας για πρώτη φορά αναφέρεται στην παράγραφο 6, ότι η ΕΡΤ Α.Ε. «καλύπτει, επίσης, και τις απόψεις που διατυπώνονται κατά την περίοδο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων».

«Αν η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε να προχωρήσει, ίσως και να είναι για καλό». Με αυτή την προκλητική δήλωση προσήλθε στο Eurogroup το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δείχνοντας τις προθέσεις του αλλά και τη στάση που θα τηρήσει στην κρίσιμη συνεδρίαση.

Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας. Αν είναι απαραίτητο, εναπόκειται στους Έλληνες πολιτικούς να το αποφασίσουν και να το διοργανώσουν, είπε για το δημοψήφισμα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το δημοψήφισμα είναι μια πιθανή λύση που παραμένει ανά πάσα στιγμή στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, όμως συνιστά θέμα του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε διπλωματικά μετά το Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης, στον απόηχο της προειδοποίησης του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως τυχόν προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκταμίευση χρημάτων στήριξης.

Τόνισε πως «σε ό,τι τον αφορά» προσωπικά ένα δημοψήφισμα δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή «στην οθόνη του ραντάρ», καθώς η ελληνική πλευρά εστιάζει την προσοχή της στις επαφές με τους δανειστές.

Στρέφοντας το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η Αθήνα και οι εταίροι-πιστωτές «πλησιάζουν σε συμφωνία», θέτοντας ως ορίζοντα ακόμα και τις επόμενες δυο εβδομάδες («couple of weeks»).

Σημείωσε πως υπάρχει «σημαντική σύγκλιση» στα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων, των προσαρμογών του ΦΠΑ, και των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επισήμανε πως η χώρα μας έχει ήδη κάνει συμβιβασμούς σε πολλά υπό συζήτηση ζητήματα.

Τόνισε όμως εκ νέου πως υπάρχουν διαφορές σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, και υπογράμμισε πως – παρά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις – «απλώς το να κόβεις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως η Αθήνα ζητά από την ΕΚΤ να αρχίσει να δέχεται εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, ωστόσο επανέλαβε πως η χώρα μας σέβεται την ανεξαρτησία της Ευρωτράπεζας.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές στην Ελλάδα, λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση είναι «ασύμβατη» με μια νομισματική ένωση.

Διαβάστε πώς ο Σόιμπλε «καίει» τον Παπανδρέου για δημοψήφισμα και ποιες οι πιθανές ημερομηνίες για εκλογές ή δημοψήφισμα αν δεν τα βρούμε με τους δανειστές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.