Τηγανητές πατάτες όπως… τσιγάρο: Γιατί τα τηγανητά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

Γιατί μπορεί οι τηγανιτές πατάτες να προκαλέσουν καρκίνο;

Οι αρχές Υγείας έχουν εκδώσει προειδοποίηση για κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από πατατάκια και άλλα τηγανητά τρόφιμα εν μέσω αποκαλύψεων ότι περιέχουν βλαβερές χημικές ουσίες που βρίσκονται επίσης και στον καπνό του τσιγάρου.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων χθες δημοσίευσε μια μελέτη που επιβεβαιώνει ότι το ακρυλαμίδιο (AA) – που σχηματίζεται όταν τα τρόφιμα μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία – ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου.

Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση: «το ΑΑ εντοπίζεται σε πολλά ψημένα ή τηγανισμένα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, το ψωμί, τα μπισκότα και ο καφές. Το ΑΑ είναι επίσης γνωστό ότι βρίσκεται και στον καπνό των τσιγάρων.»

Η υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της Βρετανίας συμβουλεύει ήδη οικογένειες να προσέχουν τι τρόφιμα βάζουν στο σπίτι τους και οι γονείς να θέσουν ένα όριο στον αριθμό των φορών που επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε πατατάκια και τηγανητά κάθε εβδομάδα.

Δεδομένου ότι το ακρυλαμίδιο είναι παρόν σε ένα ευρύ φάσμα καθημερινών τροφίμων, αυτή η ανησυχία για την υγεία ισχύει για όλους τους καταναλωτές, αλλά τα παιδιά είναι οι πιο εκτεθειμένες ηλικιακές ομάδες με βάση το σωματικό τους βάρος.

Διαβάστε πώς να κάνετε αυτοεξέταση για καρκίνο του δέρματος και πώς το Grey’s Anatomy έσωσε τη ζωή 35χρονης με καρκίνο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.