Γιατί οι Τούρκοι παντρεύονται στην Θεσσαλονίκη

Γιατί οι Τούρκοι παντρεύονται στην Θεσσαλονίκη;

Γαμήλιες τελετές με ανταλλαγή όρκων αιώνιας αγάπης μέσα στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, που καταλήγουν σε γλέντια με Διονυσιακό άρωμα, όπου χορός και τραγούδι «πνίγονται» σε ποτάμια με σαμπάνιες και κρασί, είναι η νέα ανατολίτικη ψηφίδα στο μωσαϊκό των ξένων ζευγαριών, που επιλέγουν την Ελλάδα για να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.

Σύμφωνα με το newsnow.gr και το  news247.gr νεαροί Τούρκοι από τη Σμύρνη, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, συνήθως υψηλού μορφωτικού και εισοδηματικού επιπέδου, συγκροτούν σχετικά μικρά γκρουπ συγγενών και στενών φίλων και καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη με κάθε πρόσφορο μεταφορικό μέσο, για να παντρευτούν, με έναν ξεχωριστό τρόπο, όπως (λένε ότι) τους εξασφαλίζει η τέλεση του μυστηρίου στο χώρο του Τούρκικου Προξενείου.

Καταλύουν σε καλά ξενοδοχεία, για τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεις παραπάνω από ό,τι οι κλασσικές επισκέψεις των κοινών τουριστών από τη γειτονική χώρα, οργανώνουν πάρτι στην πισίνα, και κλείνουν την επίσκεψή τους με περιηγήσεις σε σημεία οθωμανικού ενδιαφέροντος που διαθέτει πάμπολλα η «Νύμφη του Βορρά». Αν είναι καλοκαίρι δε, τότε το σκηνικό μεταφέρεται σε γνωστά θέρετρα της Χαλκιδικής, προκειμένου να συνδυαστεί και με ολιγοήμερες διακοπές χαλάρωσης στη λογική του honeymoon.

Πέρυσι τελέστηκαν συνολικά 20 γάμοι Τούρκων πολιτών στο τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης –αριθμός αντικειμενικά μικρός- αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πριν 4 χρόνια δεν τελούνταν κανένας, μπορεί να αντιληφθεί ότι εδώ υπάρχει μια πιθανή δυναμική.

Για φέτος, άλλωστε, με στοιχεία των τουρκικών διπλωματικών αρχών στη Θεσσαλονίκη, είχαν συντελεστεί έως τα μέσα Μαΐου επτά γαμήλιες τελετές και είχαν κατατεθεί άλλα επτά ανάλογα αιτήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το περσινό ρεκόρ είναι σφόδρα πιθανό ότι θα σπάσει εύκολα το 2015.

Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να μιλήσουν για το «next big wedding trend» των Τούρκων, λόγω και απήχησης που έχει λάβει η ιδέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας.

«Το φαινόμενο τέλεσης γάμων Τούρκων στη Θεσσαλονίκη ήταν μια νομοτελειακή συνέχεια του μεγάλου project, που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια και αφορούσε στην προσπάθεια να φέρουμε τουρίστες-επισκέπτες από τη γειτονική χώρα στην πόλη μας. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική», εξηγεί στο news247.gr ο Στέφανος Χατζημανώλης. Ο ίδιος τονίζει ότι η Θεσσαλονίκη έχει πάρα πολλή μεγάλη ανταπόκριση, ως όνομα και ιστορία, στην Τουρκία, γιατί «εδώ γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά κι επειδή η πόλη αυτή έχει έναν άλλο αέρα, απότοκο του πολυπολιτισμικού της παρελθόντος, τον οποίο οι μόνιμοι κάτοικοι ίσως να μην τον αντιλαμβανόμαστε αλλά οι ξένοι τον νιώθουν. Τον ανακαλύπτουν σε γωνιές της».

 

Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και όχι εφησυχασμός. Ο γαμήλιος τουρισμός από την Τουρκία είναι ένα νέο στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στην παλέτα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί η Θεσσαλονίκη, υπό όρους, ώστε να αυξήσει το τουριστικό της ρεύμα και συνακόλουθα και τα έσοδα της τοπικής οικονομίας.

Όπως κάθε τι καινούριο, όμως, απαιτεί και την ανάλογη φροντίδα για να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά του.

Διαβάστε τι είπε μία γυναίκα στον παπά στην εξομολόγηση στην Πάτρα και εκείνος την χαστούκισε.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.