Δραματικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες: Ποια βάρβαρα μέτρα παλεύει να σώσει ο Τσίπρας

Ποιες οι εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία στις Βρυξέλλες; Ποια βάρβαρα μέτρα παλεύει να σώσει ο Τσίπρας;

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες όπου συνεχίζονται ακόμη οι διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τους επικεφαλής των θεσμών. Η συνεδρίαση του Eurogroup επρόκειτο να αρχίσει στις 20.00, αλλά έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά και από ό,τι φαίνεται θα καθυστερήσει κι άλλο.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ενώ σημείωναν ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ειδικά τις αντιρρήσεις των δανειστών σε σχέση με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία και επισήμαναν ότι το κύριο πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στο ότι δεν δέχονται αυτές τις προτάσεις, αλλά και στο ότι απορρίπτουν διάφορες μορφές ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά. Αυτό είναι κάτι το οποίο, άλλωστε, προκάλεσε εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά και την αντίδραση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα από το πρωί της Τετάρτης.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος παραμένει το να βρεθεί συμφωνία από σήμερα, αν και στο σημείο που βρισκόμαστε κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί.

Αξιωματούχος από την πλευρά των δανειστών, δηλώσεις του οποίου επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα παρέμενε αβέβαιο. Ο αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν υπήρξε πρόοδος το απόγευμα μεταξύ των δανειστών δήλωσε: «Παραμένει πολύ αβέβαιο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία».

«Βαρβαρότητα» η αντιπρόταση των θεσμών

Η Ελλάδα απορρίπτει τη νέα πρόταση που κατέθεσαν οι δανειστές. Μάλιστα, από το Μαξίμου έλεγαν ότι η πρόταση είναι εξαιρετικά σκληρή και τη χαρακτήριζαν ως «βαρβαρότητα». Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι δανειστές ζητούν μέτρα για κλείσιμο ψαλίδας των μισθών στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ ενώ δεν αναφέρουν τίποτε για τα εργασιακά.

Ακόμη ζητούν αύξηση στις εισφορές για τους εργαζόμενους και μείωση των εισφορών για τους εργοδότες, να ανέβει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και να μειωθεί η έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Επίσης ζητούν η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στις επιχειρήσεις να γίνει στο 28% και όχι στο 29% που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά θέτει στο τραπέζι και το θέμα του χρέους, ωστόσο η απάντηση που παίρνει είναι πως πρέπει πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το lefr.gr, οι δανειστές ζητούν τα εξής μέτρα:

Στα δημοσιονομικά

• Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην μεταφορά του κλάδου της εστίασης στο 23%
• 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
• Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
• Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 που προτείναμε)
• Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
• Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
• Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G
• Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Στις συντάξεις

• Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
• Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
• Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
• Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
• Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
• Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
• Σταδιακή κατάρFεύσελων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
• Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
• Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

Διαβάστε ποιοι θέλουν να πετάξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ στη Σύνοδο Κορυφής και το οργισμένο μήνυμα το Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.