Παρωδία και νέο ναυάγιο στις Βρυξέλλες: Ποια μέτρα-σοκ αρνήθηκε ο Τσακαλώτος, ποια η νέα προθεσμία

Πώς κατέληξαν σε νέα ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες; Ποια μέτρα-σοκ αρνήθηκε ο Τσακαλώτος;

Χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους της Ελληνικής πλευράς να αποχωρούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Με την αποχώρηση των κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Παππά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες διακόπηκαν αιφνιδίως, λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, «παραμένει σημαντική διάσταση απόψεων», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συνάντηση διήρκησε μόνο 45 λεπτά. Πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα διεξαγωγής έκτακτου EuroWorking Group τη Δευτέρα, αλλά και ότι στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου δεν θα συζητηθεί καν το θέμα της Ελλάδας, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες.

Η Κομισιόν διαμηνύει πως πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει απόφαση στο Eurogroup της Πέμπτης και τίθεται ως νέο χρονικό περιθώριο η 30η Ιουνίου.

Αποχωρήσαμε γιατί οι δανειστές δεν ηταν έτοιμοι για διαπραγμάτευση, αναφέρει το Μαξίμου. Οι Δραγασάκης, Παππάς και Τσακαλώτος αποχώρησαν από τη διαπραγμάτευση, μετά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις στον ΦΠΑ με επιπλέον μέτρα 3,6 δις.

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, στις Βρυξέλλες, με τους δανειστές να απαιτούν νέες σημαντικές υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δε θα συμπράξουν σε συμφωνία.

Οι πληροφορίες που φτάνουν από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν λόγο για μείωση και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις -για άμεσο πάγωμα των προώρων συνταξιοδοτήσεων.

Είναι προφανές ότι αν αποδεχτεί κάτι τέτοιο η κυβέρνηση, όχι απλώς θα παραβιάσει, αλλά θα καταργήσει τις «κόκκινες γραμμές» που η ίδια είχε θέσει.

Οι πληροφορίες μιλούν, ακόμη, για συμβιβαστική πρόταση πλεονάσματος 1,5% επί του ΑΕΠ για τον επόμενο ενάμισυ χρόνο -άρα, μιλάμε για μέτρα πάνω από 4 δισ ευρώ.

Μεταφέρουμε με επιφύλαξη όλα τα παραπάνω, έχοντας πάντα κατά νου ότι αυτές είναι οι απαιτήσεις της άλλης πλευράς -ειδικά του ΔΝΤ. Μένει να αποδειχθεί τι θα αποδεχθεί, τελικά, η ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτύχει συμφωνία, και αν στο κείμενο θα υπάρχει πρόβλεψη για οριστική ρύθμιση του δημόσιου χρέους.

Οποιαδήποτε συμφωνία, όμως, θα πρέπει να περάσει πρώτα από τους βουλευτές του Σύριζα. Και οι απαιτήσεις των δανειστών αποκλείεται να πάρουν «πράσινο φως».

Διαβάστε ποια πρωτόγνωρα φορολογικά μέτρα θα κλείσουν τη συμφωνία και πόσο θα κοστίσει ένα Grexit στους Ευρωπαίους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.