Κούρεμα χρέους: πώς η Γερμανία βάζει “ταφόπλακα”

Τι ισχύει τελικά με το κούρεμα χρέους;

Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο ενός ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να δηλώνει μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Είναι όμως πράγματι έτσι; Ή υπάρχει περιθώριο για να γίνει πράγματι ένα κούρεμα χρέους, αν φυσικά υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο;

“Όταν μία κυβέρνηση πραγματικά είναι αποφασισμένη να περάσει το δικό της, και η πολιτική ορθότητα είναι με το μέρος της και υπάρχει διεθνής πίεση, πάντα θα ‘παρακάμψει’ τους κανόνες”, δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο ειδικός στην ευρωπαϊκή νομοθεσία Γκούναρ Μπεκ.

Η γερμανική άποψη ότι το κούρεμα χρέους δεν επιτρέπεται βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών εδράζεται στη Συνθήκη της Λισαβώνας, και ειδικότερα στη λεγόμενη “no bailout clause”, που αναφέρει: “Η Ένωση δεν μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες ή υποχρεώσεις κεντρικών κυβερνήσεων”. Πρακτικά, δηλαδή, απαγορεύει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλαμβάνουν η μία τα χρέη της άλλης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, η Ελλάδα δε χρωστάει μόνο σε ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και σε θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και τα δύο ευρωπαϊκά ταμεία EFSF και ESM.

Και ενώ οποιαδήποτε παρέμβαση στο χρέος των 18 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ θεωρείται αδύνατη, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαγορεύεται ρητά να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις, ειδικοί αναφέρουν πως ο ESM (που έχει δανείσει στην Ελλάδα 141,8 δισ. ευρώ) είναι διαφορετική περίπτωση.

“Δεν υπάρχει θεσπισμένος περιορισμός για την απαλλαγή της Ελλάδας από μέρος των χρεών της που διακρατεί ο ESM”, υποστηρίζει ο δικηγόρος Κάι Σάφελχουμπερ, εξηγώντας πως στην περίπτωση του ESM δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που διακρατεί το χρέος, αλλά ο ίδιος ο ESM, ως ξεχωριστός διεθνής οργανισμός.

Επομένως, σημειώνει το Reuters, το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης επιτρέπει στους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όμως το θέμα είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν με οποιαδήποτε αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο μίας πιθανής συμφωνίας με την Ελλάδα.

Το Reuters αποδίδει εξάλλου τη σκληρή στάση της Γερμανίας στη δεδομένη αντίθεση της πλειοψηφίας των Γερμανών σε μία διαγραφή ελληνικού χρέους, και αυτός ίσως είναι ο λόγος που η γερμανική κυβέρνηση επιμένει να μιλά για “αναδιαμόρφωση” (reprofiling) του χρέους, και όχι για ονομαστικό κούρεμα.

Με άλλα λόγια, η γερμανική κυβέρνηση προτιμά μία επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων για αρκετές δεκάδες χρόνια, η οποία όμως θα διασφαλίζει ότι το ποσό που χρωστά η χώρα μας θα αποπληρωθεί στο 100% – ούτε σεντ λιγότερο…

Διαβάστε ποια η προφητεία του Παϊσιου για το χρέος της Ελλάδας και τι γνώριζε η Μέρκελ για το χρέος της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.