Eξελίξεις Eurogroup: τι αποφασίστηκε για τη δόση των 26 δισ. ευρώ, πώς ο Σόιμπλε βάζει εμπόδια

Ποιο το παρασκήνιο από την κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup για την Ελλάδα;

Θετική έκβαση στην συνεδρίαση του Eurogroup με έγκριση του ελληνικού προγράμματος δανειοδότησης μέσω του ESM ( Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) και αποφυγή της εκδοχής δανείου γέφυρας, περιγράφουν πηγές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 11:00 ώρα Ελλάδας και σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι Ευρωπαίοι υπουργοί έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο, καθώς ήδη βρίσκονται στο στάδιο συγγραφής της επίσημης ανακοίνωσης.

Στην συνεδρίαση μετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών «αποδέχθηκε το περίγραμμα της συμφωνίας» με την Ελλάδα.

Εκτός από το μείζον της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε το θέμα των τραπεζών και σύμφωνα με πληροφορίες της Ελένης Βαρβιτσιώτη για την Καθημερινή στο σχέδιο απόφασης θα υπάρχει αναφορά που θα αποκλείει συμμετοχή καταθετών στο bail-in καταθετών αλλά θα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για bail in των ομολογιούχων.

Στη συζήτηση μεγάλο μέρος αφιερώθηκε στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων για το οποίο το Βερολίνο διατυπώνει πλήθος ενστάσεων. Επίσης αρκετές χώρες διατύπωσαν την εκτίμηση ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα είναι αρκετά χαμηλοί.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε νωρίτερα την Παρασκευή πως θα υπάρξει άμεση εκταμίευση 23 δισ σε δυο δόσεις, 13 δισ τώρα και 10 δισ λίγο αργότερα για τις τράπεζες

Με ποιες θέσεις προσήλθαν στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών

«Αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη και δεσμευτική συγκατάθεση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο νέο ελληνικό πρόγραμμα το σχέδιο είναι ένα δάνειο γέφυρα« δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε εισερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

‘Οπως είπε έχουν συζητηθεί και τα δυο ενδεχόμενα και έχει γίνει και προπαρασκευαστική εργασία. «Φυσικά το ΔΝΤ έχει κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει αλλά εμέις πάντοτε λέγαμε ότι το Ταμείο πρέπει να πάρει μέρος», είπε ο γερμανός υπουργός.

Ο κ. Σόιμπλε προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την στάση της Γερμανίας λέγοντας « εμείς ακολουθούμε την συμφωνία της 12ης Ιουλίου» ωστόσο αναφέρθηκε στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στην Αθήνα μετά την ψηφοφορία του μνημονίου λέγοντας « ακούμε και για σχέδια για ψήφο εμπιστοσύνης».

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση.

Διαβάστε πότε οι εκλογές 2015 και ποιο το καρφί της Κωνσταντοπούλου για τον Τσίπρα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.