Πούλησε τον Κυριάκο για μια υποψηφιότητα στο ΕΛΚ: Πώς η Ντόρα έχασε πανηγυρικά

Πώς κόλλησε η υποψηφιότητα της Μπακογιάννη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση της απόσυρσης της υποψηφιότητας κατέληξαν ύστερα από επικοινωνία που είχε η πρώην υπουργός Εξωτερικών με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που την είχε προτείνει εκ μέρους της ΝΔ για τη συγκεκριμένη θέση κατόπιν συμφωνίας και με τους άλλους τρεις υποψηφίους προέδρους του κόμματος.

Μπορεί την περασμένη εβδομάδα πληροφορίες να ανέφεραν ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα πρότεινε την Ντόρα Μπακογιάννη για τη θέση αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατά το επικείμενο συνέδριο του κόμματος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στη Μαδρίτη, ωστόσο, η λίστα του ΕΛΚ με τους υποψήφιους, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δεν περιλαμβάνει το όνομά της.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο πρόεδρος της ΝΔ βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με Ευρωπαίους παράγοντες και σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί, στο πρόσωπο της κυρίας Μπακογιάννη, θέση για τη ΝΔ στο 16μελές Προεδρείο (οι θέσεις είναι ουσιαστικά 14 αφού οι 2 αντιπρόεδροι είναι Επίτιμοι και σε αυτή τη φάση θα αντικατασταθούν οι 10) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Και μπορεί η κυρία Μπακογιάννη να είχε ξεκινήσει ήδη τις επαφές της στην Ευρώπη -αφού η υποψηψιότητά της θα έπρεπε να λάβει και τις αναγκαίες ψήφους- όμως, τελικά δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα του ΕΛΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η ΝΔ απέσυρε την υποψηφιότητα της κυρίας Μπακογιάννη επειδή κρίθηκε ότι δεν ήταν πρόσφορο το έδαφος για την εκλογή της, λόγω των συσχετισμων που υπάρχουν στο ΕΛΚ.

Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι υποψήφιος για την θέση του αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα ήταν και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ωστόσο, ούτε εκείνος συγκαταλέγεται στους υποψήφιους.

Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που η Νέα Δημοκρατία κατείχε θέση αντιπροέδρου ήταν την περίοδο 1999-2002, όταν εξελέγη στο Προεδρείο του κόμματος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προεδρείου του ΕΛΚ θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου, στην ισπανική πρωτεύουσα, εκεί που, πλην του κ. Μεϊμαράκη, θα βρεθούν και οι κ. Κ. Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με το MEGA, η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι την υπονόμευσε παρασκηνιακά παίρνοντας τηλέφωνα για να μην ψηφιστεί. Το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού απαντά ότι «Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά», αφού δεν θα γινόταν να πάρει τηλέφωνο τους εκατοντάδες συνέδρους για να μην ψηφιστεί.

«Χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία να κερδίσει μία θέση Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», φέρεται να είπε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης για την υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΚ (ΕΡΡ) οι 12 υποψήφιοι για τις 10 θέσεις αντιπροέδρων του κόμματος είναι:

Tobias BILLSTRÖM, Moderaterna, SwedenAnca BOAGIU, PNL, Romania

Kinga GÁL, FIDESZ, Hungary

Johannes HAHN, ÖVP, Austria

Jyrki KATAINEN, Kokoomus, Finland (YEPP)

David McALLISTER, CDU, Germany

Dara MURPHY, Fine Gael, Ireland

Paulo RANGEL, PSD, Portugal

Jacek SARYUSZ-WOLSKI, Civic Platform, Poland

Antonio TAJANI, Forza Italia, Italy

Marianne THYSSEN, CD&V, Belgium

Corien WORTMANN-KOOL, CDA, Netherlands

Διαβάστε ποιο το νέο σκάνδαλο του Φλαμπουράρη με τους μετανάστες και ποια η γυμνάστρια που άλλαξε τη ζωή του Γιώργου Παπανδρέου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.