Πραξικόπημα στη ΝΔ: Αναβολή εκλογής αρχηγού ως τον Μάρτιο

Γιατί αναβάλλονται οι εκλογές για αρχηγό στη ΝΔ; Ποιοι μιλάνε για πραξικόπημα;

Αιφνίδια τροπή παίρνει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 22 Νοεμβρίου.

Οι εντάσεις μεταξύ των 4 συνυποψηφίων, το βαρύ κλίμα και τα «γαλλικά» Μεϊμαράκη στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, αλλά και οι πιέσεις της κομματικής βάσης να σταματήσει ο διασυρμός της παράταξης, απασχολούν ολόκληρη την πυραμίδα της ΝΔ.

Στις 18:00 το βράδυ θα συνεδριάσει μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, στην οποία θα παραστεί και ο υποψήφιος για την ηγεσία Απόστολος Τζιτζικώστας, παρότι δεν είναι βουλευτής, και θα λάβει το λόγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην διάρκεια της συνεδρίασης θα λάβει τον λόγο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς, υποστηρικτής της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη, και θα καταθέσει πρόταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για αναστολή της διαδικασίας της εκλογής αρχηγού.

Το σκεπτικό της αναβολής

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση προκειμένου να αποφευχθεί η απαξίωση της διαδικασίας.

Τρία είναι τα επιχειρήματα που θα επικαλεστεί ο βουλευτής. Πρώτον ότι υπάρχει ήδη απόφαση της ΚΟ και την ΠΕ του κόμματος πριν από 2 μήνες που ορίζουν ως ημερομηνία εκλογής αρχηγού στην αρχή της άνοιξης περίπου το Μάρτιο, μία απόφαση που τα όργανα δεν ανακάλεσαν.

Δεύτερον η ΚΕΦΕ όρισε διάστημα για τις υποψηφιότητες 7 ημέρες που στην πράξη ακύρωσε τη 2η διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό για τη συλλογή υπογραφών του 10% από τα μέλη του Συνεδρίου. Δηλαδή να μαζέψει 450 από τους 4500 συνέδρους, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατον να γίνει σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Τρίτον η ΚΕΦΕ δεν όρισε χρόνο διαλόγου πριν από τις υποψηφιότητες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλοι βουλευτές θα ζητήσουν το λόγο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για να υπερασπιστούν την αναβολή της διαδικασίας εκλογής αρχηγού, στο όνομα της ενότητας της παράταξης.

Κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι οι εν λόγω βουλευτές, που θα τοποθετηθούν υπέρ της αναβολής εκλογής νέου αρχηγού στη ΝΔ, διάκεινται φιλικά στον κ. Μεϊμαράκη αλλά και στον Κώστα Καραμανλή.

Για «πραξικόπημα» μιλούν οι άλλοι υποψήφιοι

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας αρνούνται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Μιλώντας ο Αδωνις Γεωργιάδης αποκάλεσε «πραξικόπημα» αυτή την κίνηση αναβολής εκλογής αρχηγού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μια τέτοια αναβολή δεν προβλέπεται από το καταστατικό και προέβλεψε ότι «ο εμφύλιος πόλεμος θα μαίνεται ως τον Μάρτιο στη ΝΔ».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι κκ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης.

Eκτίμηση ορισμένων είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης ίσως επιδιώκει ουσιαστικά να γίνει έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει τα πάντα επί της διαδικασίας εκλογής του νέου αρχηγού, πιθανόν, επειδή φοβάται ότι στην παρούσα φάση υπάρχει περίπτωση να χάσει την εκλογή.

Από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν ότι το καταστατικό αλλάζει μόνο από τακτικό συνέδριο και δεν μπορεί ούτε ένα έκτακτο συνέδριο, ούτε μια συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής να αποφασίσει αλλαγή των όρων της εκλογής νέου προέδρου.

Οι κκ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας αφήνουν υπαινιγμούς ότι ίσως ο στόχος του κ. Μεϊμαράκη είναι η ματαίωση της διαδικασίας, όπως έχει αποφασιστεί.

Η ουσία των αριθμών

Σύμφωνα με καλά κατατοπισμένους συνεργάτες ενός εκ των διεκδικητών, το μυστικό αυτών των κινήσεων βρίσκεται στους αριθμούς.

«Υπάρχει μια ομάδα στη ΝΔ η οποία υποστηρίζει την εκλογή Μεϊμαράκη και η οποία κατάλαβε ότι εύκολη εκλογή από τον πρώτο γύρο δεν υπάρχει», έλεγε αξιόπιστη πηγή.

Οπως εξηγούσε η ίδια πηγή, αν ο αριθμός των μελών και ψηφοφόρων της ΝΔ που θα εκλέξουν τον νέο αρχηγό μείνει στις 100.000 χιλιάδες, τότε πρώτος θα βγει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αφού έτσι θα έχουν ψηφίσει μόνο οι κομματικοί.

Ωστόσο, αν ο αριθμός αυτός αυξηθεί και φτάσει τις 300.000 -όπως επιθυμούν οι τρεις άλλοι διεκδικητές- τότε πρώτος θα εκλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Με τις ανοιχτές διαδικασίες που έχει επιλέξει η ΚΕΦΕ, τις 1.300 κάλπες σε 900 εκλογικά τμήματα, το παιχνίδι ανοίγει και κάποιοι ανησυχούν ότι θα χάσουν την εκλογή» υποστηρίζει η ίδια πηγή.

Πέφτουν οι τόνοι

«Έπεσαν» οι τόνοι στη Νέα Δημοκρατία, μία ημέρα μετά την… εισβολή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ και τα «γαλλικά» του προς τον γραμματέα, Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον γενικό διευθυντή του κόμματος, Κώστα Τσιμάρα.

Η αρχή για την εκτόνωση της κρίσης έγινε με τη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων της ΝΔ, το απόγευμα στη Βουλή, και το κοινό τους ανακοινωθέν, με το οποίο ξεκαθάρισαν ότι μόνος τους αντίπαλος είναι ο Αλέξης Τσίπρας και τάχθηκαν υπέρ της ενότητας της παράταξης.

«Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του Καταστατικού.

Αντίπαλος μας είναι μόνο ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή δήλωση των κ.κ. Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη.

Εξερχόμενος, δε, από τη συνάντηση στη Βουλή, που ολοκληρώθηκε περί τις 18:15, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι η χθεσινή μέρα είναι παρελθόν και προσέθεσε ότι η ΝΔ προχωρά ενωμένη στις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στις 22 Νοεμβρίου.

Όπως είπε, ο ίδιος και οι κ.κ. Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης αποφάσισαν από κοινού να διεξαχθούν οι εκλογές με βάση το καταστατικό της παράταξης και όπως είχαν διεξαχθεί και το 2009.

Διαβάστε ποιοι θέλουν να «τινάξουν» τις εκλογές για πρόεδρο στη ΝΔ στον αέρα και γιατί θέλει να ακυρώσει τις εκλογές στη ΝΔ ο Μεϊμαράκης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.