Μεϊμαράκης-Μητσοτάκης: Ο αέρας πρωτιάς, οι Καραμανλικοί και οι… ύποπτες συμμαχίες

Πώς θα εξελιχθεί ο β γύρος των εκλογών της ΝΔ;

Μάχη στήθος με στήθος θα δοθεί την Κυριακή της 10ης Ιανουαρίου, στο δεύτερο και τελικό γύρο για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης μετρούν όπλα και συμμάχους. Η αναμέτρηση κρίνεται αμφίρροπη, με κάποιους να λένε ότι η εκλογή αρχίζει από μηδενική βάση, άλλους όμως να μιλούν για την καθαρή πρωτιά του κ. Μεϊμαράκη που φέρνει από τον πρώτο γύρο.

Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, μετά και την σαφή επικράτησή του και την κυριαρχία του με περίπου συν 10 μονάδες στον πρώτο γύρο. Όπως φάνηκε, η απόφασή του να απέχει από κόντρες και πολλές εμφανίσεις λειτούργησε, ωστόσο τώρα θα πρέπει να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα και τους στόχους του για την επόμενη μέρα στην παράταξη αλλά και τη στάση του στη χώρα.

Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρείται έμπειρος και ενωτικός, στοιχεία που έχει ανάγκη η Νέα Δημοκρατία, ενώ διάθέτει το ειδικό βάρος της στήριξης του Κώστα Καραμανλή. Δίπλα του είναι όλα τα καραμανλικά στελέχη, εκφραστές της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, άνθρωποι που δεν ταυτίστηκαν με μνημονιακές πολιτικές και ταιριάζουν πιο πολύ στο DNA των Νεοδημοκρατών.

Η πρώτη συμμαχία ανακοινώθηκε, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει ευθαρσώς τη στήριξή του στον πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Στις κάλπες ψηφίζω Άδωνι» ήταν το μήνυμά του στους υποστηρικτές τους, παρά το γεγονός ότι δεν έδωσε επίσημα «γραμμή». Ωστόσο, πρόβλημα αποτελεί ο περιορισμός στους ψηφοφόρους, καθώς δικαίωμα ψήφου στο δεύτερο γύρο έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο.

Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι πολλοί άνθρωποι, βλέποντας την «έκπληξη» του Κυριάκου, κινητοποιήθηκαν και θα ήθελαν να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο.

Γρίφος παραμένει τι θα κάνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος -πάντως- δεν αποκλείεται να μην πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου. Ο μηχανισμός τους, ωστόσο, και οι δηλώσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα θα δείξουν μια προτίμηση που θα μπορούσε να στείλει ψήφους στο δεύτερο γύρο.

Διαβάστε ποιον θέλει το Μαξίμου για αρχηγό της ΝΔ μεταξύ Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.