Παγκόσμιος τρόμος για τον νέο ιό Ζίκα: Ποια τα συμπτώματα – Γιατί κινδυνεύουν οι έγκυες

Ποιος ο νέος ιός Ζίκα που έχει σημάνει συναγερμό παγκοσμίως; Ποια τα συμπτώματα;

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί ο ιός Ζίκα μετά και το κρούσμα που εμφανίστηκε στη Δανία.

Ήδη οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο είναι σε συναγερμό για τον καινούργιο «φονιά» που χτυπάει κυρίως τις εγκυμονούσες και προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο των νεογνών.

Τι είναι ο ιός Ζίκα

Σύμφωνα με τον Παθολόγο Σωτήρης Αδαμίδης, Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής του ιατρικού κέντρου Αθηνών “ο ιός Ζίκα είναι ένας ιός ο οποίος ενδημεί στις περιοχές της Λατινικής Αμερικής.

Η μετάδοσή του γίνεται μέσα από δείγματα εντόμων, κουνουπιών κυρίως. Ένα από αυτά που έχουν αναφερθεί είναι και το κουνούπι τίγρης το οποίο έχει συνδεθεί και με άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Ο συγκεκριμένος ιός έχει προκαλέσει θόρυβο γιατί ανιχνεύθηκε και στο αμνιακό υγρό γυναικών και επειδή έχει συσχετιστεί με την αυξημένη επίπτωση παιδιών με συγγενή μικροκεφαλία, σε γυναίκες που είχαν νοσήσει στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης”.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν

Όσον αφορά στη συμπτωματολογία, είναι παρόμοια με εκείνη όλων των ιογενών λοιμώξεων. Δηλαδή:

– Πυρετός
– Μυαλγίες
– Εξάνθημα (το οποίο οι γιατροί χαρακτηρίζουν κηλιδοβλατιδώδες)
– Ροζ χρώμα στα μάτια (κοκκίνισμα οφθαλμών)

Τι πρέπει να κάνει το άτομο που θα εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα

Πρώτα απ’ όλα να αποφύγει την ασπιρίνη και τα αντιφλεγμονώδη καθώς εάν δεν ξεκαθαρίσει ο γιατρός ότι το άτομο πάσχει από τον ιό Ζίκα και δε νοσεί από δάγκειο πυρετό (νόσος με ίδια σχεδόν συμπτώματα), αυτά τα φάρμακα επιβαρύνουν τη νόσο του δάγκειου πυρετού.

Συνιστάται λοιπόν η χορήγηση ήπιων μορφών αναλγητικών που περιέχουν παρακεταμόλη (depon, Panadol).

Τι να κάνουν όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα

Δεν υπάρχει ούτε εμβολιασμός σχετικός με τον ιό αυτό, ούτε κάποιο προληπτικά χορηγούμενο φάρμακο. Δεν υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένη θεραπεία. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια κοινή ίωση. Σε κάθε περίπτωση τα άτομα που εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα πρέπει αμέσως να επισκεφθούν γιατρό ή το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Τι συστήνουν οι ειδικοί

Οι γιατροί συστήνουν να αποφεύγεται η επίσκεψη στις περιοχές που υπάρχει έξαρση του ιού. Αν ωστόσο κάποιος πρέπει να ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες, πρέπει να χρησιμοποιεί ρούχα που να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα. Επίσης να αποφεύγει περιοχές που υπάρχει υγρασία όπου συνήθως τα κουνούπια υπάρχουν σε αυξημένο αριθμό.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε στην Ευρώπη;

Τέλος ο κύριος Αδαμίδης εμφανίζεται καθησυχαστικός καθώς όπως είπε «δε θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να δημιουργηθεί πανικός. Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να γινει πολύ δύσκολα και μέσω της αιματικής οδού. Για το αν μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή δεν υπάρχουν 100% τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα καθώς υπάρχει μόνο μια αναφορά κρούσματος στις ΗΠΑ που εξετάζεται αν μεταδόθηκε σεξουαλικά ο ιός Ζίκα».

Διαβάστε πού εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ιού μεταλλαγμένης γρίπης στην Ελλάδα και γιατί επικρατεί πανικός με τον ιό της γρίπης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.