Συνέντευξη – Κόλαφος του Γιάνη Βαρουφάκη: Ποιο το Plan X. Έχω ηχογραφίσει όλα τα … [video]

Τι δήλωσε σε συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης; Τι αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης;

Σχόλια και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη – βόμβα του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, σε ένα πρώτο σχόλιο, κυβερνητικές πηγές “αδειάζουν” τον Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντας τον «αναξιόπιστο».

Λίγες ώρες λοιπόν μετά την μετάδοση της συνέντευξης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη η κυβέρνηση προέβη σε σχολιασμό των απόψεων του πρώην υπουργού.

Η απάντηση της Κυβέρνησης:

«Η αξιοπιστία των επιλογών Βαρουφάκη στην διαπραγμάτευση έχει κριθεί σε όλα τα επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε -ακόμα και αυτοί που θέλουν να ξεχάσουν- ότι οι εκλογές έγιναν με γνωστή την συμφωνία με τους εταίρους και οι πολίτες ενέκριναν αυτό το δρόμο που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση». Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επίσης οι πράξεις και οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα κρίθηκαν εκ νέου από τους πολίτες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός γνώριζε και άρα ενέκρινε την συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και τον δρόμο που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις

Με μια λακωνική δήλωση σχολίασε τη συνέντευξη και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος αρκέστηκε να πει ότι «αναμένεται η απάντηση του πρωθυπουργού». Στη συνέχεια, σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε:

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μας. Η εικόνα της χώρας το εξάμηνο εκείνο, ήταν μία εικόνα τριτοκοσμικής χώρας». «Είχαμε προειδοποιήσει που θα οδηγούσε τη χώρα αυτή η πολιτική. Τα απίστευτα πράγματα που έγιναν το 2015, τα πληρώνει ο λαός με κόστος που δεν αντέχει σήμερα», πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε πως «ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε πολλά από αυτά που ψιλιαζόμασταν ότι είχαν συμβεί». «Η κυβέρνηση είχε εκλεγεί με την υπόθεση εργασίας ότι θα αλλάξει την Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι θα κατόρθωνε πράγματα, που δεν είχαν καταφέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τελικά η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση έφαγε τα μούτρα της», τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» ότι έχει πάψει να ασχολείται με τον κ. Βαρουφάκη. «Σε κάθε συνέντευξη λέει διαφορετικές εκδοχές», σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης.

Την πρότασή της για Εξεταστική Επιτροπή επανέφερε στο τραπέζι και η Φώφη Γεννηματά. Η κα Γεννηματά, είπε ότι «Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει από το 2000 έως και σήμερα πως φτάσαμε ως εδώ, αποκτά νέο ενδιαφέρον μετά τα όσα αποκαλυπτικά ακούσαμε και χθες βράδυ από τον κ. Βαρουφάκη. Περιμένουμε τη στάση του κ.Τσίπρα και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Υπενθυμίζω ότι ο κ.Τσίπρας έσπευσε τον περασμένο Ιούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής επίκαιρης ερώτησης μου στη Βουλή, να καλύψει το πολύτιμο asset για τη χώρα , όπως χαρακτήριζε τον κ. Βαρουφάκη. Επίσης με ενδιαφέρον περιμένουμε αν θα στηρίξει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή,η ΝΔ με το νέο της αρχηγό κ. Μητσοτάκη. Οφείλουμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια».

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε πηγαδάκι με τους δηοσιογράφους. Ο κ. Βενιζέλος είπε: «Έπαιξαν εν ψυχρώ με την τύχη του έθνους όντας ανίκανοι και κυνικοί τυχοδιώκτες»! Επεσήμανε ότι «Η συνέντευξη του κυρίου Βαρουφάκη είναι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, που δείχνει το μέγεθος της ιστορικής, πολιτικής και νομικής ευθύνης του κυρίου Τσίπρα και της ομάδας του. Έπαιξαν εν ψυχρώ με την τύχη του έθνους και με τις ζωές των Ελληνίδων και των Ελλήνων, έπαιξαν όντας ανίκανοι και ταυτόχρονα κυνικοί τυχοδιώκτες…»

«Πρέπει να τύχει διερεύνησης από τη δικαιοσύνη αυτή η περίοδος» τόνισε στον «Αθήνα 9.84» ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων τονίζει ότι «η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη ανέδειξε την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία ο εν λόγω κύριος αντιμετώπισε κρίσιμα για την χώρα ζητήματα». Παράλληλα, η Ένωση Κεντρώων καταλογίζει ευθύνες και στον Αλέξη Τσίπρα, «που γιακαιρό στήριζε έναν Υπουργό ο οποίος με την τακτική του αλυσόδεσε την Ελλάδα στο τρίτο μνημόνιο».

Τι είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης στην συνέντευξή του

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υποστήριξε όμως ότι δεν υπήρχε σχέδιο για διπλό νόμισμα, επίσης δήλωσε, ”Μία μικρή ομάδα, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, είχε συντάξει ένα εναλλακτικό σχέδιο, με την ονομασία plan x, για την περίπτωση που προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν από το ευρώ”.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι έχει ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup εκτός από το πρώτο, υποστηρίζει ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Κίνα για παροχή κεφαλαίων, αλλά αυτή ακυρώθηκε με παρέμβαση του Βερολίνου, ενώ αναφέρεται στη νύχτα του δημοψηφίσματος περιγράφοντας μία «ηλεκτρισμένη, δυσάρεστη ατμόσφαιρα» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναλυτικά, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις απαρχές της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, το 2010, και την αρχική «διάσταση απόψεων όσο αφορά το θέμα της δραχμής» αλλά και τη σταδιακή «ωρίμανση της σκέψης μιας μικρής ομάδας γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα» σε ό,τι αφορά το νόμισμα.

Καταγράφει επίσης τη διαφωνία με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο «έμαθα από τις εφημερίδες» και για το οποίο «αμέσως συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μια πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ μιας λελογισμένης λογικής διαπραγμάτευσης και αυτού του προγράμματος».

Παρ’ όλα αυτά τονίζει ότι «απέσπασα τη δέσμευση ότι το πρόγραμμα αυτό θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τη διαπραγματευτική στρατηγική» καθώς ο ίδιος είχε αποσπάσει τη συμφωνία ότι θα αναλάβει σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση.

Ταμειακά διαθέσιμα για 12 ημέρες

Σε ό,τι αφορά την αρχική περίοδο της υπουργίας ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος για συμβιβασμούς, εκτός από την ακολουθία της λύσης (αναδιάρθρωση χρέους και ταυτόχρονα χαμηλά πλεονάσματα) και περιγράφει τα ασφυκτικά περιθώρια υποστηρίζοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα την εποχή εκείνη αρκούσαν για λιγότερο από δύο εβδομάδες.

«Την πρώτη μέρα που πήγα στο Υπουργείο κάλεσα σύσκεψη με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έθεσα ακριβώς αυτό το ερώτημα. Η απάντηση ήταν κ. Υπουργέ έχουμε καιρό, έχουμε 12 μέρες (…) το γεγονός ότι φτάσαμε μέχρι και τον Ιούνιο καταφέρνοντας να πληρώνουμε και μισθούς, και συντάξεις και το ΔΝΤ και άλλους πιστωτές, ήταν ένας άθλος διαχείρισης των οικονομικών του κράτους» είπε.

Αναφερόμενος στο επεισόδιο με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η δήλωσή του, τότε, για την τρόικα ήταν «μετριοπαθής» και «είναι κάτι μάλιστα που με τον κ. Ντάϊσελμπλουμ είχαμε συζητήσει στο γραφείο μία ώρα πριν και ήταν στο μότο που σχεδόν είχαμε συμφωνήσει».

Ηχογραφημένα όλα τα Eurogroup

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ανοιχτά ότι έχει ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup στα οποία συμμετείχε εκτός του πρώτου, ενώ ερωτηθείς εάν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει αυτό το υλικό, δεν το απέκλεισε: «Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν» δήλωσε.

H EKT είχε το plan z, εμείς το plan x

Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη του «σχεδίου β’», ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι υπήρχε μία μικρή ομάδα με επικεφαλής τον ίδιο, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, και η οποία κατήρτισε ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο το οποίο ονόμαζαν plan x, σε αντίστιξη με τον plan z της ΕΚΤ.

«Σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν, εκπαραθυρώσουν, πώς θα αντιδρούσαμε. Αυτό είναι το plan x. Tώρα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα εργαλεία τα οποία θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση» αναφέρει.

«Τα κείμενα, τα οποία παρήχθησαν στο πλαίσιο της προσπάθειας και η σύσταση αυτής της ομάδας νομίζω είναι ζήτημα εκείνου [του πρωθυπουργού] να το ανακοινώσει στον Τύπο, εάν και όποτε κρίνει. Δεν είναι δική μου δουλειά αυτή» προσθέτει.

Η «απειλή» της αναδιάρθρωσης

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να κλείσει τις τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι υπήρξε σχέδιο να γίνει αναδιάρθρωση των ομολόγων ελληνικού δικαίου. Όπως εξήγησε:

«Σε καμία περίπτωση ούτε θα απειλούσα με αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων ούτε θα την έκανα ως πρώτη κίνηση. Αν έκλειναν τις τράπεζες, εάν σου αφαιρέσουν τη ρευστότητα, τότε έχεις σηματοδοτήσει ότι σε δεύτερο στάδιο, μια μέρα μετά, μια βδομάδα μετά, κουρεύεις αυτά τα ομόλογα ή τα στέλνεις στο 2042 που μας το’ χανε κάνει».

Όπως πρόσθεσε, ερωτηθείς εάν αυτό ήταν έτοιμο: «Ναι αυτό είναι μία υπογραφή Υπουργού, μία υπουργική απόφαση.»

Τελικά, όμως, στην ομάδα 6-7 ατόμων που αποφάσιζε την στρατηγική της κυβέρνησης, όταν τέθηκε το ζήτημα να ενεργοποιηθεί η απόφαση αυτή «μειοψήφησα, και τελικά προφανώς ήταν ξεκάθαρο για εμένα εκείνη τη στιγμή εκεί πέρα ότι η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη».

Δεν διανοήθηκα διπλό νόμισμα

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία σκέψη για διπλό νόμισμα. «Ξέρετε έχω χάσει πολλούς φίλους στην αριστερά επειδή είμαι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Δεν διανοήθηκα δεύτερο νόμισμα, αυτό που έλεγα και αρθρογραφούσα από το ‘13-‘14 όχι μόνο για την Ελλάδα είναι θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών παράλληλο με των τραπεζών».

«Αυτός ήταν ο στόχος. Αν σου κλείσουν τράπεζα να μπορείς να επιβιώσεις μια δυο εβδομάδες (…)Το παράλληλο σύστημα πληρωμών όχι το παράλληλο νόμισμα». Ερωτηθείς εάν επί της ουσίας αυτό είναι δύο νομίσματα ο κ. βαρουφάκης απάντησε: «Όχι δεν είναι. Δύο νομίσματα έχουμε σήμερα.»

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε προσπάθεια να γίνει χάκινγκ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ «σε καμία περίπτωση» δεν δόθηκε εντολή ενεργοποίησης του plan x.

Την ημέρα που κόπηκε ο ELA στις ελληνικές τράπεζες «εγώ έθεσα το θέμα ότι είχαμε συμφωνήσει να κουρέψουμε τα ομόλογα και να θέσουμε σε ισχύ. Εκείνη την ημέρα το παράλληλο σύστημα πληρωμών, ο Πρωθυπουργός το σκέφθηκε, υπήρξε αρνητική αντίδραση πάνω στην πρότασή μου από τον κ. Δραγασάκη , ο Πρωθυπουργός το σκέφτηκε πολύ συγκροτημένα και τον είδα να προβληματίζεται ιδιαίτερα και τι θα έκανε και τελικά αποφάσισε να πάει με την εισήγηση του κ Δραγασάκη και να απορρίψει τη δική μου».

Το δημοψήφισμα

Τέλος σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι τη νύχτα εκείνη υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου «μια ηλεκτρισμένη, δυσάρεστη ατμόσφαιρα».

«Όταν αργότερα είδα τον Πρωθυπουργό, ήμασταν οι δύο μας και τον είδα σε μια συναισθηματική κατάσταση, ψυχολογική, που ήταν εντελώς αναντίστοιχη με αυτά που συνέβαιναν έξω. Μου εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει, της αποδοχής αυτών που θα μας έδιναν, παίρνοντας».

»Δεν θα σας πω τα λόγια και δεν υπάρχει λόγος, σημασία έχει ότι μου μετέφερε ξεκάθαρα την πρόθεσή του την επόμενη ημέρα να γίνει ένα συμβούλιο ώστε να μετατρέψει την δυναμική του δημοψηφίσματος σε μία συμφωνία» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Δείτε τα βίντεο από τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη:

Διαβάστε ποιος ο κρυφός ρόλος Βαρουφάκη στο νέο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και τι αποκάλυψε ο Βαρουφάκης για τους 1101.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.