Ταφόπλακα της κυβέρνησης το νέο ασφαλιστικό: Σε τι ποσοστό μειώνονται οι συντάξεις – Ποια τα νούμερα σοκ

Σε τι ποσοστό μειώνονται οι συντάξεις και ποια τα νέα ποσά-σοκ στο ασφαλιστικό;

Το Ασφαλιστικό, το… σώμα του εγκλήματος όπως το χαρακτήρισε ο εμπνευστής του Γιώργος Κατρούγκαλος είναι εδώ και μας βγάζει τη γλώσσα.

Σε λίγες ημέρες θα πάει στη Βουλή, αφού γίνει ένα γερό λίφτινγκ σε Βερολίνο και Βρυξέλλες και στη συνέχεια οι βουλευτές θα το ψηφίσουν.

Είναι η ώρα της κρίσης. Φτάνουν οι 153 του Τσιπροκαμμένου συνασπισμού; Θα «αυτομολήσουν» κι άλλοι από κόμματα όπως το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων; Μάλλον απίθανο.

Με τέτοιες προτάσεις για τους συνταξιούχους κανείς άλλος μη κυβερνητικός βουλευτής δεν θα τολμήσει να φωνάξει «ναι».

Σαρωτικές θα είναι οι μειώσεις στις συντάξεις με βάση το νέο ασφαλιστικό που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας στους πολιτικούς αρχηγούς.

Προβλέπεται μείωση, κατά 15%, στις συντάξεις άνω των 750 ευρώ -που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και το 35%- για όσους βγουν σε σύνταξη με το νέο νόμο επέρχονται με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου σύμφωνα με εργατολόγους. Με βάση το νομοσχέδιο, για τον υπολογισμό της σύνταξης θα προσμετρώνται οι ασφαλιστικές εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου.

Στην 170 σελίδων και 64 άρθρων μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας- Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης» που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς επιβαρύνονται κυρίως οι νέοι συνταξιούχοι.

«Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα» σημειώνει το υπουργείο στην πρότασή του για το διάδοχο του ΙΚΑ, ωστόσο εξαιρούνται οι υπάλληλοι της Βουλής για τους οποίους προβλέπεται ειδικό καθεστώς. «Για τους υπαλλήλους της Βουλής τα θέματα του νόμου θα ρυθμιστούν από τον Κανονισμό της Βουλής» αναφέρεται ρητά.

Συντάξεις

Στις συντάξεις έως 1.000 ευρώ, τα ποσοστά ανταπόδοσης υπολογίζονται γύρω στο 76%. Σε μισθούς όμως των 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο, το ποσοστά ανταπόδοσης υπολογίζονται στο 57,55%.

Ενδεικτικά, ένας συνταξιούχος με μισθό 1.000 ευρώ θα παίρνει 764 ευρώ σύνταξη, ενώ ένας συνταξιούχος με μισθό 2.000 ευρώ θα παίρνει 1.151 ευρώ σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μειώνονται κατά 10% τα εφάπαξ, ενώ επέρχεται μείωση και στις καταβαλλόμενες συντάξεις μετά τη λήξη των μνημονίων.

Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές οι συνταξιούχοι θα δεχθούν πλήγμα στις αποδοχές τους και με την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Στις θεμελιώδεις αρχές του ασφαλιστικού στο ν/σ αναφέρεται ότι: οι κοινωνικές παροχές της Πολιτείας χορηγούνται στο πλαίσιο Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας με σκοπό την εξασφάλιση της κοινωνικής ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης με όρους ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης αναδιανομής και αλληλεγγύης των γενεών. Το Ενιαίο Σύστημα κοινωνικής Ασφάλειας περιλαμβάνει το ΕΣΥ για τις παροχές υγείας και το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις προνοιακές συντάξεις.

Όσον αφορά τα προνοιακά επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης ηλικιωμένων και υπερηλίκων στο κείμενο σημειώνεται ότι «στους ανασφάλιστους υπερήλικες και στους συνταξιούχους σύνταξης γήρατος αναπηρίας και Θανάτου που πληρούν τις προϋποθέσεις καταβάλλονται τα προβλεπόμενα στις ρυθμίσεις αυτών ειδικά προνοιακά επιδόματα η δαπάνη των οποίων βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Θεμελιώδεις αρχές του Ενιαίου Συστήματος Ασφάλειας

1.Οι κοινωνικές παροχές της Πολιτείας χορηγούνται στο πλαίσιο Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας, με σκοπό την εξασφάλιση κοινωνικής ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, με όρους ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αναδιανομής και αλληλεγγύης των γενεών. Το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας περιλαμβάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τις παροχές υγείας, το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις προνοιακές παροχές και το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για τις ασφαλιστικές, όπως ρυθμίζεται από το νόμο αυτό.

2.Η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια αποτελούν δικαίωμα όλων των πολιτών και όσων διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα. Το κράτος έχει υποχρέωση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας και για την παροχή των σχετικών παροχών σε όλους όσοι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

3.Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Τα θέματα του νόμου αυτού που αναφέρονται στους τακτικούς υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, τους στρατιωτικούς και τους τακτικούς υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ., οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμίδας θα ρυθμιστούν μεόμοιο τρόπο με ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο. Για τους υπαλλήλους της Βουλής τα θέματα του νόμου θα ρυθμιστούν από τον Κανονισμό της Βουλής.

ΕΣΥΚΑ

Βάσει πάντα του κυβερνητικού σχεδίου, συστήνεται Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλειας (Ε.ΣΥ.ΚΑ.) ως συμβουλευτικό όργανο των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη χάραξη των πολιτικών της Πολιτείας, στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας. Όργανα του Ε.ΣΥ.ΚΑ. είναι ο Πρόεδρος, η Ολομέλεια και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Στους ανασφάλιστους υπερήλικες και στους συνταξιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που πληρούν τις προϋποθέσεις των άρθρων 4 και 5 καταβάλλονται τα προβλεπόμενα στις ρυθμίσεις αυτών ειδικά προνοιακά επιδόματα, η δαπάνη για την καταβολή των οποίων βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Παραδείγματα των νέων συντάξεων

-Με το παλαιό σύστημα και 35 έτη ασφάλισης, εργαζόμενος που το μέσο μηνιαίο εισόδημά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ασφαλιστικής του διαδρομής ανέρχεται σε 800 ευρώ, θα έπαιρνε σύνταξη 781 ευρώ, ενώ με το προτεινόμενο η σύνταξη θα πέσει στα 699 ευρώ.

-Ασφαλισμένος με 35 χρόνια ασφάλισης που είχε μέσο μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.381 ευρώ, ενώ με το νέο 1.168 ευρώ.

-Ασφαλισμένος με 35 χρόνια ασφάλισης που είχε μέσο μηνιαίο εισόδημα 1.400 ευρώ, με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.020ευρώ, ενώ με το νέο 932 ευρώ.

-Με 20ετία και 1.000 ευρώ μέσο εισόδημα, με τον παλαιό τρόπο η σύνταξη ανέρχεται σε 769 ευρώ, ενώ με το νέο πέφτει στα 679 ευρώ.

-Ασφαλισμένος με 25ετία και συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, με τον παλαιό τρόπο η σύνταξη υπολογίζεται στα 836 ευρώ, ενώ με το νέο στα 762 ευρώ.

-Ασφαλισμένος με 30ετία και με μέσο εισόδημα 1.400 ευρώ, θα έπαιρνε» σύνταξη 924 ευρώ, ενώ η «νέα» σύνταξη ανέρχεται στα 796,8 ευρώ.

-Ασφαλισμένος με συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ με 30ετία, από 1.157 ευρώ η σύνταξη πέφτει στα 973,8 ευρώ.

Διαβάστε ποιες επικουρικές συντάξεις θα δεχθούν μειώσεις έως 20% και ποιες συντάξεις σώζονται από τις μειώσεις-μαμούθ στο ασφαλιστικό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.