Βρυξέλλες: Τι έγραφε η διαθήκη ενός από τους καμικάζι

Τι έγραφε η διαθήκη ενός από τους καμικάζι στις Βρυξέλλες;

Ο βομβιστής αυτοκτονίας Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, ο ένας από τους καμικάζι της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών, είχε αφήσει διαθήκη, η οποία βρέθηκε σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ανέφεραν σήμερα οι βελγικές εισαγγελικές αρχές.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Φρεντερίκ Φαν Λέου επιβεβαίωσε ότι οι δύο αδελφοί Μπακράουι συμμετείχαν στις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και τον σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ. Ο Ιμπραχίμ ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο ενώ ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό. Και οι δύο αδελφοί ταυτοποιήθηκαν χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματά τους.

Ο Ιμπραχίμ πέταξε σε έναν κάδο απορριμάτων έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που περιείχε τη διαθήκη του. Στο κείμενο αυτό αναφέρει ότι “δεν ξέρει πια τι να κάνει” γιατί “καταζητείται παντού”, σημειώνοντας πως είναι φοβισμένος και απελπισμένος.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής βρέθηκε στον ίδιο δρόμο της κοινότητας Σάερμπεκ των Βρυξελλών όπου την Τρίτη η αστυνομία προχώρησε σε μια σειρά ερευνών και ανακάλυψε “15 κιλά εκρηκτικής ύλης TATP (υπεροξείδιο ακετόνης), 30 λίτρα υπεροξείδιο του υδρογόνου, πυροκροτητές, μια βαλίτσα γεμάτη με καρφιά καθώς και άλλα υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών”, είπε ο εισαγγελέας.

“Δεν άντεχα άλλο αυτή την κατάσταση, να μην ξέρω τι να κάνω, να με αναζητούν παντού. Δεν ήθελα να βρεθώ στο διπλανό κελί με τον Σαλά Αμπντεσλάμ” δήλωσε ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί σε σημείωμα που άφησε πριν την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο. Ο καμικάζι αναφέρεται, σύμφωνα με το news247, στον Τζιχαντιστή τρομοκράτη που συνελήφθη στις Βρυξέλλες και του οποίου η προσαγωγή φαίνεται πως τελικά πυροδότησε τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο Αμπντεσλάμ ήταν συνεργός του Αμπαούντ και ένας από τους τρομοκράτες που οργάνωσαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις στο Παρίσι. Όσο για τον αδερφό του Ιμπραχίμ, Καλίντ Ελ Μπακραουί, όπως αναφέρουν οι βελγικές αρχές, αυτός ανέλαβε την επίθεση στο μετρό, στο σταθμό Μαελμπίκ, όπου από την επίθεση βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

Οι δύο τους φαίνεται πως βρίσκονται σε διαμέρισμα λίγο έξω από το Μόλενμπεκ, όταν μετά από έφοδο της αστυνομίας οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκε και ο Αλγερινός Μοχάμπνετ Μπελκάιντ, πάνω στον οποίο βρέθηκαν ένα Καλάσνικοφ, μια σημαία του ισλαμικού κράτους, αλλά και ένα εγχειρίδιο Τζιχαντιστών. Ο Μπελκάιντ αναζητούνταν από τις αρχές Βελγίου και Γαλλίας για τη συμμετοχή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι αδερφοί Μπακραουί ήταν γνωστοί στην αστυνομία για μικροληστείες, δεν ήταν όμως ανάμεσα στη λίστα των υπόπτων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την τρομοκρατία. Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά, είναι το γεγονός πως όπως φαίνεται οι αρχές είχαν συλλάβει τους δύο αδερφούς κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε προάστιο των Βρυξελλών στις 15 Μαρτίου, άγνωστο όμως για ποιους λόγους, του άφησαν ελεύθερους.

Οι κάμερες ασφαλείας του κλειστού κυκλώματος του αεροδρομίου κατέγραψαν άλλους δύο άνδρες μαζί με τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, όμως τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί από τις αρχές. Πλάι στον Ιμπραχίμ και σε έναν δεύτερο καμικάζι που “δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη” βρισκόταν ένας τρίτος άνδρας, “ντυμένος με ανοιχτόχρωμο τζάκετ και καπέλο” ο οποίος διαφεύγει. “Το σακίδιό του περιείχε τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό”, διευκρίνισε ο εισαγγελέας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες γιατί ο τρίτος βομβιστής το έσκασε χωρίς να πυροδοτήσει.

Σημειώνεται ότι η βαλίτσα του διαφυγόντος που τελικώς δεν εξερράγη, περιείχε τη μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών, ενώ, αντιθέτως από την εικόνα που υπήρχε ως σήμερα, δεν βρέθηκαν όπλα των καμικάζι στο αεροδρόμιο.

Στη φωτογραφία (ένα καρέ από το βίντεο ασφαλείας του αεροδρομίου) όπου εικονίζονται οι τρεις άνδρες, “ο δράστης στη μέση, ο ένας από τους δύο καμικάζι, ταυτοποιήθηκε χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματά του. Πρόκειται για τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 9 Οκτωβρίου 1986 και είναι βελγικής υπηκοότητας”, συνέχισε.

Όσον αφορά την επίθεση στο μετρό, “η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στο δεύτερο βαγόνι ενώ ο συρμός βρισκόταν ακόμη στον σταθμό και ο δράστης, που ταυτοποιήθηκε επίσης από τα δακτυλικά αποτυπώματά του, ήταν ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι, αδελφός του Ιμπραχίμ, που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου 1989”, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι “οι δύο νεκροί τρομοκράτες είχαν βαρύ ποινικό μητρώο” που δεν σχετίζεται με τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον νεώτερο, επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Φαν Λέου, οι νεκροί από τις επιθέσεις ανέρχονται σε 31 και οι τραυματίες σε 270, εκ των οποίων πολλοί φέρουν βαρέα τραύματα. “Οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται δυστυχώς να αλλάξουν εντός των επόμενων ωρών”, πρόσθεσε.

Ανέφεραν επίσης ότι προς το παρόν δεν έχουν πλήρη εικόνα των ταυτοτήτων των θυμάτων.

Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για τον Ναχίμ Λααχραουί

Μια φωτογραφία με τους φερόμενους τρεις καμικάζι της βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, δόθηκε από τις βελγικές αρχές στη δημοσιότητα από το απόγευμα της Τρίτης. Κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε λίγο αργότερα ότι σύμφωνα με μάρτυρες, ο τρίτος ύποπτος εγκατέλειψε το κτίριο του αεροδρομίου. «Διαφορετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, πολλοί μάρτυρες επίσης δίνουν κατάθεση» διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Διαβάστε την συγκλονιστική μαρτυρία της Ελληνίδας που γλύτωσε από θαύμα από το χτύπημα στις Βρυξέλλες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.