Από το παζάρι των Βρυξελλών στη… μάχη της Σμύρνης: Ποιοι υπουργοί τήρησαν το πρωτόκολλο και ποιοι όχι [φωτο]

Ποιοι υπουργοί τήρησαν το πρωτόκολλο και ποιοι όχι στη διμερή συνάντηση της Σμύρνης;

Επικεφαλής πολυμελούς υπουργικού κλιμακίου ο πρωθυπουργός κατέφτασε στη Σμύρνη όπου τον υποδέχθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου μόλις λίγες ώρες αφότου η Τουρκία ζήτησε «τα πάντα» από τους Ευρωπαίους για να συνδράμει αποτελεσματικά στον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα το «παζάρι» που έχει στηθεί κυρίως μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας, χωρίς περιθώρια ελιγμών καθώς από την «καλή διάθεση» των Τούρκων εξαρτάται κατά πολύ η αποσυμπίεση της χώρας μας στο προσφυγικό.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της μαραθώνιας συνόδου στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε «δελεαστικές» τις τουρκικές προτάσεις και επέρριψε την ευθύνη σε κάποια κράτη μέλη της ΕΕ που δεν ήταν έτοιμα να δεθούν τους «όρους και ανταλλάγματα» που ζήτησε η Αγκυρα.

Ιστορική η συνάντηση της Σμύρνης

Ο κ. Τσίπρας αναβάθμισε σε «ιστορική» την σημερινή συνάντηση της Σμύρνης όπου θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας . «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές» θεωρεί ο πρωθυπουργός την ώρα πάντως που απολύτως μετέωρες μένουν όλες οι αποφάσεις Ε.Ε Τουρκίας. Στο τραπέζι του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα μπουν διμερή θέματα

Ποιοι υπουργοί τήρησαν το πρωτόκολλο

Με σημαντική καθυστέρηση ξεκίνησαν στην Αγκυρα οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας. Και αυτό διότι οι τόσο ο Ελληνας όσο και ο Τούρκος πρωθυπουργός βγήκαν «εκτός προγράμματος» εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας που είχαν χθες στις Βρυξέλλες διαβουλεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Μάλιστα ο Ελληνας πρωθυπουργός έφτασε πρώτος με αποτέλεσμα η αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε να κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα για να δώσει την ευκαιρία στον Τούρκο ομόλογό του να ετοιμαστεί για την υποδοχή.

Στην ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία μετέχουν οι Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών, Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών.

Από όλους αυτούς, μόνον ο Πάνος Σκουρλέτης έμεινε πιστός στο… πρωθυπουργικό πρωτόκολλο και εμφανίστηκε χωρίς γραβάτα, την ώρα που η καθυστέρηση φαίνεται να… κόστισε στο φανατικό καπνιστή Γ.Μουζάλα που αποτραβήχτηκε σε μια γωνιά και πρόλαβε να ανάψει ένα τσιγάρο λίγο πριν την αναμνηστική φωτογραφία.

Διαβάστε τι έκανε στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας και τι ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου Τσίπρα-Νταβούτογλου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.