“Μαχαίρι” στα επιδόματα: Στο στόχαστρο και τα αναπηρικά, ποιοι κινδυνεύουν να βγουν εκτός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Ποιοι από όσους δικαιούνται αναπηρικά επιδόματα απειλούνται να βρεθούν εκτός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος;

Ξεκίνησε την καταγραφή όλων των επιδομάτων το υπουργείο Εργασίας για να φανεί ποίος παίρνει τόσα χρήματα και γιατί.

Οι δανειστές ζητούν να κοπούν τα αναπηρικά επιδόματα, σε μια ακόμη προσπάθεια μείωσης των δαπανών.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 200 επιδόματα αυτή τη στιγμή, ενώ μόνο για τα αναπηρικά επιδόματα το κράτος δαπανά περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ όπου οι δανειστές ζητούν περικοπές και μειώσεις.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Έθνος», τα στελέχη του ΔΝΤ θέλουν τα επιδόματα να συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως έχει μετονομαστεί, κάτι που, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.

Με την εν λόγω ρύθμιση η Ελλάδα είναι αντίθετη καθώς αυτό θα σήμαινε ότι οι ανάπηροι που έχουν ως μόνο εισόδημα τα συγκεκριμένα επιδόματα, θα κινδύνευαν να μείνουν εκτός του μηχανισμού του Ελάχιστου Εγγυημένου. Αυτός είναι και ένας από τους λόγος για τον οποίο η δεύτερη φάση υλοποίησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αναβάλλεται για τον Ιούλιο.

Το ΔΝΤ έχει εστιάσει στο κονδύλι των 700 εκατ. ευρώ που δαπανά το ελληνικό Δημόσιο ετησίως για αναπηρικά επιδόματα, ενώ η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε περικοπές και παρεμβάσεις στα «τυφλά». Παρόλα αυτά έχει δεχτεί να εξορθολογίσει το σύστημα στη βάση της μνημονιακής της υποχρέωσης για εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι στην Ελλάδα καταβάλλονται τουλάχιστον 200 προνοιακά επιδόματα χωρίς σαφή στρατηγική.

Διαβάστε πώς θα υπολογίζονται από εδώ και στο εξής οι αναπηρικές συντάξεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.