Διαρροή ΔΝΤ: Κατηγορίες για τον κοριό στον ΣΥΡΙΖΑ, τι θέση παίρνει το Wikileaks

Ποιον κατηγορούν από την ελληνική πλευρά για τον κοριό και για την διαρροή της συνομιλίας Βελκουλέσκου-Τόμσεν, στελεχών του ΔΝΤ;

Ως χώρα παρακολουθήσεων κινδυνεύει να χαρακτηριστεί η Ελλάδα, με τη κόντρα ΔΝΤ – ΕΕ να παίρνει νέες διαστάσεις μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Μετά το αρχικό σοκ, η Κριστίν Λαγκάρντ πετά το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, τονίζοντας στην επιστολή της πως για τη διαρροή ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση.

«Η ομάδα του ΔΝΤ αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή.

FT: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται από πίσω

«Αρκετοί παρατηρητές στην Αθήνα υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τη διαρροή των πρακτικών», σημειώνουν οι FT σε άρθρο τους που αναφέρεται στην όλη υπόθεση που δημιουργήθηκε με τη διαρροή του Wikileaks.

Αμέσως μετά παραθέτει και την άποψη της οικονομολόγου και πρώην μέλους του Ταμείου Μιράντας Ξαφά: «Η αντίδραση της κυβέρνησης δείχνει ότι προσπαθεί να κατασκευάσει μια κρίση για να κάνει το Ταμείο να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, ελπίζοντας σε συμφωνία με καλύτερους όρους με την ΕΕ».

Δημοσιογράφος WSJ: Ελληνική υπηρεσία βρίσκεται από πίσω

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος της WSJ Marcus Walker σχολίασε ότι η διαρροή του τηλεφωνήματος «μοιάζει με μία περίεργη ελληνική προσπάθεια να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο τον καλύτερο φίλο στις συζητήσεις για το χρέος». Στη συνέχεια προχώρησε σε μία σειρά συμπερασμάτων:

Η Μέρκελ δεν θα μιλήσει για το χρέος.
Ο Τσίπρας επικεντρώνεται ακόμα στη βραχυπρόθεσμη αποφυγή του πόνου.
Δεν θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Ταυτόχρονα, σάλο έχει προκαλέσει το τρίτο συμπέρασμα του δημοσιογράφου, κατά το οποίο το γεγονός ότι το όνομα της Βελκουλέσκου είναι γραμμένο ως «VELKOULESKOU» (στο σωστό είναι Velculescu) υπονοεί ότι η απομαγνητοφώνηση έγινε από ελληνική υπηρεσία.

Τέλος τονίζει ότι το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας στοχοποίησε το ΔΝΤ δείχνει ότι «δεν βλέπει πλέον την ελάφρυνση του χρέους ως βραβείο. Μόνο να ελαφρύνει τα δημοσιονομικά και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

«Αυτό θα ήταν ωραίο, αλλά η απομαγνητοφώνηση και η ορθογραφία (που προέρχεται από τον ελληνικό Τύπο) είναι δική μας», απάντησε μέσω Twitter το Wikileaks στον δημοσιογράφο.

Tagesspiegel: Η ΕΥΠ πίσω από την υποκλοπή του τηλεφωνήματος

Την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) δείχνει ξεκάθαρα ως την πηγή της διαρροής του τηλεφωνήματος μεταξύ Τόμσεν – Βελκουλέσκου, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. Ήδη από την πρώτη του πρόταση, «ο Γιάννης Ρουμπάτης ανήκει ίσως σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους. Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών, ένας άνθρωπος του Τσίπρα, θεωρείται ως η εύλογη πηγή της διαρροής, η οποία κλόνισε την ήδη προβληματική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της.

Σύμφωνα με την γερμανική Tagesspiegel, η υποκλοπή έγινε σε ένα τηλεφώνημα από δωμάτιο του Χίλτον στην Αθήνα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και ακολούθως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Wikileaks.

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. Πολ Τόμσεν στη συνομιλία του με την επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στην Αθήνα Ντέλια Βελκουλέσκου τάσσεται ανοιχτά υπέρ της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Η απόδοση του ονόματος «Velculescu» ως «Velkouleskou», σημειώνει η εφημερίδα, είναι ενδεικτικό ότι «υπήρξε ελληνικό χέρι».

Το Wikileaks μέσω Twitter έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό αυτό, αναλαμβάνοντας το ίδιο την ευθύνη για το ορθογραφικό λάθος.

Die Welt: Γρίφος ποιος έκανε την υποκλοπή

Το ποιος έκανε και με ποια στόχευση τη διαρροή της υποκλαπείσας συνομιλίας μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου μπορεί να παραμείνει γρίφος για μεγάλο διάστημα, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Die Welt.

Στο δημοσίευμα, με τίτλο «Τι πραγματικά σκέφτεται το ΔΝΤ για την Ελλάδα», σημειώνεται ότι δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο να ηχογραφούνται συνομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών και το ποιος και με ποιο στόχο έφερε αυτό το υλικό στη δημοσιότητα μπορεί να παραμείνει μυστήριο για μεγάλο διάστημα. Ωστόσο, εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι καθένα από τα διαπραγματευόμενα μέρη μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικά τη θέση που παίρνει το ΔΝΤ στο απόσπασμα που δημοσιοποιήθηκε.

Διαβάστε τους διαλόγους-φωτιά Τόμσεν-Βελκουλέσκου και το ξέσπασμα του Λαζόπουλου για το ΔΝΤ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.