Πρόωρες εκλογές: Τι σκέφτεται ο Τσίπρας, κόντρα ΔΝΤ-Ελλάδας, “κούρεμα”

Ποιες είναι οι διαφορές ΔΝΤΕλλάδας για το χρέος, τι σκέφτεται ο Τσίπρας για πρόωρες εκλογές;

Κρίσιμη για τις αποφάσεις όσον αφορά στο ελληνικό χρέος θεωρείται η συνεδρίαση του κλαμπ της Ουάσιγκτον που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στις 15-17 Απριλίου. Εκεί θα είναι παρόντες υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (μεταξύ των οποίων οι Σόιμπλε, Σαπέν, Ντάισελμπλουμ) ο Επίτροπος της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, από μεριά της Ελλάδας στην πρόταση που θα κατατεθεί για το χρέος δεν περιλαμβάνεται το «κούρεμα», ωστόσο η μέθοδος που προτείνεται οδηγεί σε μεγάλη ελάφρυνση. Την ίδια στιγμή, Βερολίνο και ΔΝΤ φαίνεται να συμφωνούν στην επιλογή της επιμήκυνσης αν και η κάθε πλευρά εννοεί διαφορετικά πράγματα. Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν μικρή απομείωση του ελληνικού χρέους, ενώ το ΔΝΤ επιμένει σε γενναία μείωση ώστε αυτό να καταστεί μεσοπρόθεσμα βιώσιμο και να χρειαστούν λιγότερα μέτρα από την κυβέρνηση των Αθηνών.

Το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα μπει σε καμία συζήτηση για μείωση του ελληνικού χρέους εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση, καθώς εκτιμά ότι η σχετική συζήτηση αποτελεί το «τυράκι» του ΔΝΤ στην επιδίωξη του για λήψη μέτρων που όχι μόνο θα είναι υφεσιακά αλλά ενδέχεται να οδηγήσουν και σε πολιτική αποσταθεροποίηση, με κάποιους να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη στιγμή δεν εξετάζει την προσφυγή στις εκλογικές κάλπες. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες και πόσες θα είναι κοινοβουλευτικές απώλειες θα υπάρξουν στην περίπτωση που -όλα δείχνουν- τα μέτρα θα είναι ιδιαίτερα σκληρά.

Διαβάστε που ποντάρει ο Τσίπρας για το κλείσιμο της αξιολόγησης και ποια τα κόλπα του ΔΝΤ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.