Γιώργος Παπανδρέου: “Το μεγαλύτερο μου λάθος ήταν ότι…”

Τι αποκάλυψε ο Γιώργος Παπανδρέου για το Καστελόριζο, το μνημόνιο και το δημοψήφισμα;

Έξι σχεδόν χρόνια μετά το Καστελόριζο, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Ιστορίες του, ΣΚΑΪ, στην οποία αποκάλυψε στιγμές της διαπραγμάτευσης το 2010 κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική του για τα όσα έπραξε ή δεν έπραξε τελικά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτεταμένα στο παρασκήνιο που οδήγησε τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης. Ταυτόχρονα διαψεύδει τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το 2012, περί σχεδίων πραξικοπήματος μετά την υπογραφή του δευτέρου μνημονίου, δείχνει το Βερολίνο για τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και αφήνει σαφείς αιχμές για τον ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου στη μη διενέργεια του δημοψηφίσματος που είχε εξαγγείλει.

Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχεται και το μεγαλύτερο λάθος του:

«Στεναχωρήθηκα πολύ που δεν έγινε το δημοψήφισμα. Ίσως οι χειρισμοί μου αν ήταν διαφορετικοί να μπορούσε να περάσει το δημοψήφισμα».

Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι το γεγονός που τον έπεισε να λάβει αυτή την απόφαση ήταν τα έκτροπα που σημειώθηκαν την 28η Οκτωβρίου του 2011 με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια:

«Πράγματι αυτά τα γεγονότα με έπεισαν ότι αν δεν υπάρξει μια απόφαση του ελληνικού λαού για να προχωρήσουμε είτε έτσι, είτε αλλιώς, ότι θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα εμπόδια αυτή η διχόνοια και αυτή η αντιπαράθεση στην υλοποίηση του προγράμματος. (…) Και βεβαίως είχαμε και ένα νέο πρόγραμμα, σημαντικό για να μπορούμε να αντέξουμε έως ότου βγούμε στις αγορές μετά από κάποιους μήνες ή κάποιο χρόνο. Η υλοποίηση αυτού του μνημονίου έπρεπε να προχωρήσει με ευρύτατη συναίνεση. Δεν υπήρχε από πλευράς των άλλων κομμάτων καμία τέτοια διάθεση και άρα όχι μόνο αυτό, αλλά εκμεταλλευόντουσαν και δημιουργούσαν καταστάσεις έκρυθμες, βία, αντιπαράθεση, τέτοια που δημιουργούσε πρόβλημα στην ίδια την κοινωνία.

Πάντως, όπως αναφέρει, δεν είχε ενημερώσει για την πιθανότητα δημοψηφίσματος τους ευρωπαίους ένα μήνα πριν την απόφασή του, ενώ για τη σύνοδο των κανών παραδέχεται πως είχε μία σκληρή αντιπαράθεση με τους παρευρισκόμενους, ιδίως με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ενώ όπως λέει, η Άνγκελα Μέρκελ είχε εμφανιστεί υποστηρικτική».

Ζήτησα δήλωση Μέρκελ – Δεν την έδωσε

«Πήγα στο Βερολίνο και ζήτησα από την Μέρκελ να βγει με ισχυρή δήλωση. Δυστυχώς δεν το έκανε και συνέχισαν οι αγορές να φοβούνται γύρω από το θέμα της πιθανής εξόδου από το ευρώ και μάλιστα με δηλώσεις του κ. Σόιμπλε. Ολα αυτά δημιούργησαν ένα ασφυκτικό κλίμα».

Αναζήτησα κεφάλαια παντού

«Ισχύει. Μίλησα με πάρα πολλούς με Κινέζους, με άραβες με Ρώσους αν ήθελαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Ουδείς ήθελε. Ο Πούτιν άλλαξε κουβέντα, ο Μεντβέντεφ δημοσίως είπε να πάμε στο ΔΝΤ. Ήταν υποχρέωσή μου να συναντηθώ με τον οποιοδήποτε από τον Στρος Καν μέχρι τον Πούτιν, τον πρόεδρο της Κίνας».

Γιατί το διάγγελμα έγινε στο Καστελόριζο

«Έπρεπε να βάλω μαύρα δηλαδή; Με παραξενεύει η αντίδραση για το Καστελόριζο. Είναι ελληνική γη, είναι σημαντικό για όλο το έθνος. Έτυχε εκείνη την ημέρα να είχα κανονίσει να πάω στο ακριτικό αυτό νησί. Είπα <γιατί όχι; Γιατί να μην είναι μια εικόνα της Ελλάδας που όλοι αγαπάμε; θέλαμε να δώσουμε και ένα κουράγιο στον κόσμο ότι θα παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε».

Ο Γιώργος Παπανδρέου για ΣΥΡΙΖΑ

«’Οποιος αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκράτης, σοσιαλιστής, ας προσέλθει. Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει. Δεν αποκλείω να κάνει ο Τσίπρας δημοψήφισμα . Μπορεί να το θεωρεί ως λύση. Δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς. Αλλά έχοντας την εμπειρία του προηγούμενου δημοψηφίσματος που από το «όχι» πήγαμε στο «ναι», αυτή τη φορά ένα δημοψήφισμα μπορεί να είναι διχαστικό».

Επανερχόμενος στα σημερινά τεκταινόμενα, ιδίως στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο κ. Παπανδρέου αφήνει αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη για την επιτροπή διαλόγου:

«Πρόσφατα ο κ. Θεοδωράκης, βγήκε και είπε ότι μπορεί να φλερτάρω και με τον κ. Μητσοτάκη για συνεργασία αύριο στην κυβέρνηση του. Δηλαδή ξεκινάμε διάλογο για την κεντροαριστερά και την ίδια στιγμή λέμε ότι μπορούμε να μπούμε και να συνεργαστούμε με τη δεξιά. Άρα λοιπόν αν δεν υπάρχει ένα πλαίσιο φοβάμαι ότι αυτές οι επιτροπές στις οποίες πετάξαμε το διάλογο σε κάποιους ανθρώπους μακάρι να πάνε καλά αλλά του δώσαμε μια εντολή χωρίς περιεχόμενο, φοβάμαι ότι αυτό δείχνει μια έλλειψη ωριμότητας για την πορεία του διαλόγου σήμερα, αύριο μπορεί να υπάρξει αυτή η ωριμότητα, ελπίζω και σ αυτό θα συμβάλλω κι εγώ όσο μπορώ».

Σε αυτό το πλαίσιο, προαναγγέλλει πρωτοβουλίες, λέγοντας πως «πέραν μιας ιστορικής υποχρέωσης απέναντι στον ευρύτερο χώρο της παράταξης διότι είμαι ένα στέλεχος αυτού του χώρου όλη μου τη ζωή, τυχαίνει και ο πρόεδρος ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ να είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά είμαι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς».

Διαβάστε που συναντήθηκαν Γιώργος-Άντα Παπανδρέου μετά τον χωρισμό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.