Ηλεκτρονική Αθηνών: Πώς οδηγήθηκε στην πτώχευση, η αγορά και το αύριο

Πώς οδηγήθηκε στην πτώχευση η Ηλεκτρονική Αθηνών;

Μια μεγάλη ελληνική εταιρεία, που δραστηριοποιήθηκε από το 1950, λαμβάνοντας την έως σήμερα νομική της υπόσταση το 1989, η Ηλεκτρονική Αθηνών, αποτελεί το νέο «θύμα» της επταετούς κρίσης που στάθηκε ικανή να διαγράψει στο διάβα της πολλά και μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν.

Από σήμερα τα καταστήματα της αλυσίδας θα παραμείνουν κλειστά, οι 450 εργαζόμενοι αναμένεται να ζήσουν παραμονές του Πάσχα δύσκολες μέρες, καθώς η διαδικασία αποζημίωσης τους εκτιμάται ότι μπορεί χρονικά να πάρει 6 έως 8 μήνες, ενώ οι επιλογές των καταναλωτών μειώνονται δραματικά.

Παράλληλα, η πτώση της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας μπορεί να φέρει ντόμινο εξελίξεων στην αγορά καθώς ένα ποσοστό το οποίο είχε ξεπεράσει το 13% και έφθινε έως και 7% μένει ορφανό, ενώ η παρουσία Ελλήνων παικτών τείνει να εκλείψει ολοκληρωτικά.

Σε μια αγορά που έφθασε το 2007 σε αξία τα 3,2 δις. για να κινείται την τελευταία τριετία στα 1,7 δις. ευρώ, οι μνηστήρες την τελευταία δεκαπενταετία ήταν πολύ και αρκετοί οι διάττοντες αστέρες. Κωτσόβολος, Ράδιο Κορασίδης, One Way, FNAC, Electronet, Ηλεκτρονική Αθηνών, Clevernet, Zachs, Πλαίσιο Computers, Multirama, Media Markt Γερμανός και Public είναι ορισμένες από τις ονομασίες που συναντούσε κανείς στις επιγραφές των καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στις αρχές του 2000.

Ο ερχομός της κρίσης εξάλειψε αλυσίδες όπως η One Way, η Clevernet, η Zachs, αλλά και ξένα ονόματα όπως η FNAC. Επίσης, η βρετανική Dixons, η οποία ελέγχει την Κωτσόβολος, προσπάθησε αλλά απέτυχε να δημιουργήσει μία δεύτερη αλυσίδα, την Electroworld, όπως απέτυχε και η αντίστοιχη προσπάθεια της γερμανικής Media – Saturn να έχει και αυτή δεύτερο brand στην Ελλάδα, το Saturn, πέραν αυτού της Media Markt.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ηλεκτρονική Αθηνών αλλάζει εκ νέου το χάρτη του λιανεμπορίου και ειδικά της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών μετατρέποντας την σε μια αγορά για λίγους με τους πολυεθνικούς ομίλους να ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίττας αλλά και να έχουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού καθώς απολαμβάνουν της στήριξης των μητρικών εταιρειών. Αντέχουν δε να λειτουργούν απρόσκοπτα ακόμη και με ζημιογόνα αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της Media Markt η οποία λειτουργούσε επί χρόνια με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που κήρυξε σε πτώχευση την Ηλεκτρονική Αθηνών, «η ύφεση που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία τα τελευταία επτά χρόνια, η μείωση των επενδύσεων στη χώρα μας, η αύξηση της ανεργίας και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται έχει πλήξει σημαντικά τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα την πώληση ηλεκτρικών συσκευών και έχει οδηγήσει στην κάθετη πτώση του τζίρου και των εσόδων της, ενώ πλέον σε κατάσταση επαπειλούμενης αδυναμίας των αναλυτικά εκτιθέμενων στην έκθεση οικονομικών της υποχρεώσεων.

Με βάση τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά ζητά να κηρυχθεί σε πτώχευση, καθώς υφίστανται περιουσιακά στοιχεία επαρκή για την κάλυψη των εξόδων της πτωχευτικής διαδικασίας».

Η αίτηση πτώχευσης της Ηλεκτρονική Αθηνών κατατέθηκε τον περασμένο μήνα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς η πορεία της εταιρείας την τελευταία πενταετία ήταν σταθερά πτωτική.

Όπως αναφέρεται στην αίτηση πτώχευσης μέχρι το 2009 οι ισολογισμοί της εταιρείας ήταν κερδοφόροι με αποτέλεσμα να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Όμως το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής ύφεσης επηρεάστηκε καταφανώς αρνητικά, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του τζίρου και των εσόδων.

Έτσι, όπως τονίζεται, το ταμείο έμεινε χωρίς ρευστότητα και η εταιρεία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

«Δεν υπάρχει δε καμία ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης καθώς οι συνεργαζόμενοι οίκοι και δη εκείνοι του εξωτερικού προέβησαν σε αιτήματα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών και σε καταγγελίες των συμβάσεων μας με επιπλέον αποτέλεσμα να μην μας προμηθεύουν με εμπόρευμα».

«Τα ράφια και οι αποθήκες αδειάζουν και οι προμηθευτές είναι εξαγριωμένοι λόγω της αδυναμίας μας να εξυπηρετήσουμε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μας. Οι τράπεζες στις οποίες στραφήκαμε για παροχή στοιχειώδους ρευστότητας όπως κάναμε και στο παρελθόν όχι μόνον δεν μας δίνουν ούτε ένα ευρώ μέσω των δανειακών συμβάσεων που έχουμε υπογράψει αλλά ταυτόχρονα παρακρατούν το προϊόν από τις εισπράξεις με προγράμματα δόσεων μέσω πιστωτικών καρτών που στραγγαλίζουν ακόμη και την πενιχρή ρευστότητα που υπήρχε».

Η Ηλεκτρονική Αθηνών διατηρούσε ένα δίκτυο 45 καταστημάτων και τα τελευταία χρόνια δέχθηκε ισχυρά χτυπήματα καθώς βίωσε τα capital control σε Κύπρο και Ελλάδα, είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται δραματικά, της επιβλήθηκε πρόστιμο μαμούθ ύψους 79,5 εκατ. ευρώ, γιατί κατηγορήθηκε ότι εμπλέκεται σε φορολογική απάτη – καρουσέλ, για την οποία ωστόσο αθωώθηκε ως «παγιδευμένος» σε ευρύτερο κύκλωμα που υπεξαιρούσε ΦΠΑ, και πλήρωσε τελικώς μόνον 1,5 εκατ. ευρώ.

Μπορεί η εταιρεία να είχε εδώ και χρόνια προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις περιορισμού κόστους με κλείσιμο θυγατρικών, καταστημάτων και έλεγχο σε κάθε γραμμή κόστους, ωστόσο δεν απέφυγε το μοιραίο.

Η οικογένεια Στρούτση, παρά το γενικά αρνητικό κλίμα εξακολουθούσε μέχρι την τελευταία στιγμή να ελέγχει το 90% της εταιρείας, στήριξη πολλές φορές οικονομικά την εταιρεία, καλύπτοντας αυξήσεις κεφαλαίου της που ξεπερνούν αθροιστικά τα 7 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και όταν θεσμικοί και στρατηγικοί επενδυτές χτυπούσαν την πόρτα του Γιάννη Στρούτση εκείνος επέμενε η Ηλεκτρονική Αθηνών να παραμείνει ελληνική.

Ωστόσο, η αρνητική συγκυρία και η μείωση της κατανάλωσης λύγισαν τον «Αλέκο» που έφθασε στον τελευταίο ισολογισμό της χρήσης που έληξε στις 30-06-2015, να έχει κύκλο εργασιών στα 67 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα, όταν ο πρώτος της αγοράς ηλεκτρικών η Κωτσόβολος φθάνει τα 380 εκατ. ευρώ πωλήσεις και η Media Markt με 11 καταστήματα εμφανίζει πωλήσεις στα 200 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώνονται σε ζημιές ύψους 3 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων της φθάνουν στα 88 εκατ. ευρώ.

Μπορεί ο Γιάννης Στρούτσης να έχει άριστο θεωρητικό υπόβαθρο, ως απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών με πτυχίο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) και Master (ΜΒΑ) με διάκριση από το Babson College της Μασαχουσέτης με ειδίκευση Strategy και Finance, ωστόσο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε δεν κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την εταιρεία, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, έχει καταβάλλει στους 450 εργαζομένους της το δώρο Πάσχα και τα δεδουλευμένα τους.

Παράλληλα, με 4 μεγάλα ιδιόκτητα καταστήματα και αρκετό εξοπλισμό και εμπόρευμα, που οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φθάσουν μέχρι τα 20 εκατ. ευρώ, έστω και την ύστατη στιγμή ο κ. Γ. Στρούτσης «κλείνει την πόρτα» σαν κύριος.

Διαβάστε τι θα γίνει με τους 450 εργαζόμενους μετά την πτώχευση της Ηλεκτρονικής Αθηνών και ποια είναι τα 33 καταστήματα Carrefour που θα γίνουν Σκλαβενίτης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.