Έρχονται τα νέα μέτρα: Πετσόκομμα στους μισθούς του Δημοσίου, πόσο αυξάνουν τον ΦΠΑ για ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ

Πόσο θέλουν να κοπούν οι μισθοί στο Δημόσιο με τα νέα μέτρα; Που φτάνουν τον ΦΠΑ σε ΔΕΗΕΥΔΑΠ;

Μαύρο Πάσχα για τους εργαζόμενους με νέο πεσκέσι μέτρων 3 δισ.

Οι νέες απαιτήσεις των δανειστών για 3 δισ. ευρώ τουλάχιστον επιπλέον μέτρα, εκτός από τα 5,4 δισ. έως το 2018 δεν είναι και τόσο νέες αφού επισήμως ο κ. Τόμσεν είχε δημοσιοποιήσει τις απόψεις του για απαιτούμενα μέτρα 9 δισ. καθώς αμφισβητούσε εξαρχής ότι με λιγότερα από αυτά μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% για το 2018 αλλά και τα επόμενα έτη.

Να σημειωθεί ότι στις βαλίτσες των επικεφαλής των θεσμών υπήρχε από προηγούμενες επισκέψεις τους και εμμέσως πλην σαφώς φαινόταν και στην δημοσιοποίηση της διαρροής της συζήτησης Βελκουλέσκου – Τόμσεν, η υποσημείωση ότι πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση της ελληνικής πλευράς για μαξιλάρι μέτρων στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος.

Εξαρχής βέβαια το ΔΝΤ ανέφερε ότι με τα 5,4 δισ. μέτρα στην καλύτερη των περιπτώσεων το πλεόνασμα το 2018 δεν θα ξεπεράσει το 1,5%. Με άλλα λόγια η τελευταία εξέλιξη είναι ότι οι δανειστές ζητούν να ψηφιστούν τώρα και τα μέτρα μαξιλάρι εκτός από τα 5,4 δισ. και αν χρειαστεί να εφαρμοστούν. Μάλιστα οι δανειστές, όπως θα βάλουν πάνω στο τραπέζι σήμερα που έρχονται στην Αθήνα, οι επικεφαλής των «Θεσμών» θα ζητήσουν- απαιτήσουν, η αξιολόγηση να τελειώσει πριν το Πάσχα, δηλαδή η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε σύνολο μέτρων πάνω από τα 8,1 δισ.

Αυτά τα οποία ζητούν επιπλέον οι «Θεσμοί» εκτός από το πακέτο των 5,4 δισ. που εμπεριέχεται στο ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο και θα μπουν στο πακέτο των 3 δισ. ευρώ είναι υψηλός ΦΠΑ 24% σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ αλλά και παρεμβάσεις στο δημόσιο. Οι δανειστές ζητούν επιμόνως περικοπές δαπανών έως 1,2 δισ. κυρίως από τρεις πηγές.

– Κατά 400 εκατ. ευρώ από περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων του Δημοσίου ειδικά στα επιδόματα και τα ειδικά μισθολόγια διαφόρων υπουργείων.

– Κατά 400 εκατ. ευρώ από αμυντικές δαπάνες

– Κατά 400 εκατ. ευρώ από αναδιάρθρωση δαπανών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τα υπόλοιπα προφανώς θα προκύψουν από νέους φόρους όπως η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου που θέλει το ΔΝΤ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ μπορούν να προκύψουν πάνω από 120 εκατ. ευρώ εάν 400.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα από 8.000 έως 9.000 επιβαρυνθούν με 25 ευρώ το μήνα.

Και αυτό γιατί η πάγια άποψη του ΔΝΤ είναι ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα μεσαία εισοδήματα. Για αυτό και ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι λόγω του αφορολόγητου το 55% των νοικοκυριών δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη είναι 18%.

Διαβάστε τι θα συμβεί αν δεν περάσουν τα μέτρα και τι ισχύει με την επικείμενη παραίτηση Τσακαλώτου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.