Αποκαλύψεις φωτιά για το Airbus της EgyptAir: Γιατί επέβαιναν πράκτορες ασφαλείας

Γιατί επέβαιναν πράκτορες ασφαλείας στο Airbus της Egyptair;

Γαλλικά ΜΜΕ καλούν την αεροπορική εταιρεία να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους στο μοιραίο αεροπλάνο της Egyptair επέβαιναν τρεις πράκτορες ασφαλείας.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «ΒFMTV», η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία δεν έσπευσε να απαντήσει στο ερώτημα: για ποιο λόγο στην πτήση επέβαιναν ούτε ένας ούτε δύο αλλά τρεις πράκτορες ασφαλείας.

«Συνηθίζεται σε πτήσεις να επιβαίνουν πράκτορες ασφαλείας;», διερωτάται το γαλλικό δίκτυο.

Το υπουργείο Μεταφορών της Γαλλίας πάντως έσπευσε να διευκρινίσει πως στις πτήσεις της EgyptAir είθισται να επιβαίνουν πράκτορες ασφαλείας.

Ολα τα σενάρια της συντριβής

Το Airbus το οποίο θεωρείται ότι συνετρίβη στη Μεσόγειο είναι πιθανό να επλήγη από πύραυλο εδάφους-αέρος, εκτίμησε η αμερικανική εταιρεία αναλύσεων Stratfor.

«Το πλήγμα από έναν πύραυλο επιφανείας-αέρος είναι επίσης πιθανό, αν και οι εξτρεμιστές στην Αίγυπτο και σε κοντινές περιοχές δεν πιστεύεται ότι έχουν πρόσβαση σε πυραύλους ικανούς να πλήξουν ένα αεροσκάφος σε αυτό το υψόμετρο», αναφέρει η εταιρεία σε ενημερωτικό της δελτίο.

Σύμφωνα με τη Stratfor, μια πιο προφανής εκδοχή για τα αίτια της συντριβής είναι η πυροδότηση ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού μέσα στο Airbus, ενώ λιγότερο πιθανή κατά τις εκτιμήσεις της είναι μια μηχανική βλάβη που σημειώθηκε σε ύψος πλεύσης 37.000 ποδών.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια καταστροφική βλάβη της ατράκτου» του επιβατικού αεροσκάφους, προσθέτει η Stratfor.

Αν και χθες από το μεσημέρι και μετά εμπειρογνώμονες, αλλά και αξιωματούχοι πολλών κρατών μιλούσαν ανοιχτά για τρομοκρατία, οι αναφορές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έρχονται ωστόσο να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι από διάφορες υπηρεσίες των ΗΠΑ μιλώντας στο Reuters ανέφεραν ότι οι δορυφορικές εικόνες που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι στιγμής δεν δείχνουν κάποια σημάδια έκρηξης στον αέρα.

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, τόνιζαν ότι αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν από την εξέταση των εικόνων από το δορυφόρο στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας.

Ωστόσο, τονίζουν ότι δεν είναι σε θέση να αποκλείσουν κανένα ενδεχόμενο συμπεριλαμβανομένων των: Μηχανικής βλάβης, τρομοκρατίας και δολιοφθοράς από τον πιλότο ή κάποιο άλλο από τα μέλη του πληρώματος.

Αίγυπτος: Πιο πιθανό ένα τρομοκρατικό χτύπημα από μια βλάβη

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου δήλωσε πως είναι πιο πιθανό μια τρομοκρατική επίθεση να ευθύνεται για την πτώση του Airbus της EgyptAir, το οποίο αγνοείται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από ό,τι μια τεχνική βλάβη.

Δεν γνωρίζουμε να υπήρχαν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με την ασφαλεία των επιβατών της πτήσης αλλά διεξάγονται περαιτέρω έλεγχοι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός δήλωσε ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα όσον αφορά τους λόγους της εξαφάνισης του αεροσκάφους.

Γαλλία: Τίποτα δεν αποκλείεται

«Δεν υπάρχει κανένα στοχείο» για τα αίτια της συντριβής τουAirbus της Airbus, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Εξετάζονται όλες οι υποθέσεις, αλλά καμία δεν υπερισχύει, διότι δεν έχουμε κανένα στοιχείο για τα αίτια», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί αύριο με τις οικογένειες των επιβατών και αξιωματούχους «για να τους μεταφέρει τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες με απόλυτη διαφάνεια».

«Καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί» σχετικά με τα αίτια της εξαφάνισης του Airbus της EgyptAir τα ξημερώματα πάνω από την Μεσόγειο, δήλωνε νωρίτερα και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

“Οι πληροφορίες που μπορέσαμε να συλλέξουμε δυστυχώς μας επιβεβαιώνουν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη και χάθηκε”, δήλωσε ο Ολάντ επιβεβαιώνοντας ότι 66 άνθρωποι επέβαιναν σε αυτό, ανάμεσά τους 15 Γάλλοι.

“Έχουμε καθήκον να μάθουμε τα πάντα, να μάθουμε τα αίτια αυτού που προκλήθηκε και καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε και να εξεταστεί περισσότερο από κάποια άλλη. Όταν θα έχουμε την αλήθεια, τότε θα πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα, είτε αυτό είναι δυστύχημα, είτε ισχύει μια άλλη υπόθεση που ο καθένας έχει στο μυαλό του, ίσως η εκδοχή μιας τρομοκρατικής ενέργειας”.

Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι θέλει “τα πάντα να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών και των αιγυπτιακών αρχών ώστε σε συντονισμό με αυτές να μπορέσουμε να στείλουμε πλοία και αεροσκάφη”, για να βρεθεί ο τόπος της συντριβής και να περισυλλεγούν τα συντρίμμια.

Εκφράζοντας την “θλίψη” και την “αλληλεγγύη” του προς τις οικογένειες των θυμάτων, ο Ολάντ δήλωσε ότι ελήφθησαν “μέτρα” για τις οικογένειες αυτές και ένα “κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης τέθηκε αμέσως σε λειτουργία”.

Κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης συγκροτήθηκε χθες το πρωί στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ απ΄όπου αναχώρησε το Airbus Α320, το οποίο εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο ενώ είχε εισέλθει στον αιγυπτιακό FIR.

Η γαλλική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι αρχίζει τη διενέργεια έρευνας για την εξαφάνιση του Airbus της EgyptAir που πραγματοποιούσε την πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς.

“Καμιά υπόθεση δεν εξετάζεται περισσότερο από κάποια άλλη και καμιά υπόθεση δεν έχει αποκλειστεί σε αυτό το στάδιο” της έρευνας, δήλωσε ο εισαγγελέας σε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι η έρευνα ανατέθηκε στη Χωροφυλακή.

«Αρωμα» τρομοκρατίας λένε οι Ρώσοι

Η εξαφάνιση του Airbus της EgyptAir είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

“Είναι εξαιρετικά ατυχές που σήμερα ένα ακόμη επεισόδιο συνέβη με αεροπλάνο της Egyptian Airlines. Φαίνεται πως αυτή είναι τρομοκρατική ενέργεια, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 66 πολιτών από 12 χώρες”, είπε ο Μπορτνίκοφ.

Η πτήση MS804 της EgyptAir είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού με προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου. Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία, συνολικά 66 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος, από τους οποίους οι 56 ήταν επιβάτες.

Διαβάστε πόσοι νεκροί εντοπίστηκαν από τα συντρίμμια του αεροπλάνου της EgyptAir.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.