Ανασχηματισμός και «κονκλάβιο» για Τσίπρα: Ποιους βάζει στην κυβέρνηση για να… εξαργυρώσει επιταγές

Ποιους βάζει στην κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας για να ξεπληρώσει τα χρωστούμενα;

Τα μέτρα πέρασαν (μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περάσουν και τα υπόλοιπα) και η συμφωνία θα κλείσει.

Από τη στιγμή άλλωστε που η κυβέρνηση παρέδωσε στους δανειστές «ψυχή τε και σώματι» προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή του Αλέξη Τσίπρα και της ομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εξαργυρώσει τις «επιταγές» στους βουλευτές του, πρέπει να δηλαδή να τους ξεπληρώσει τη χάρη που τους τελευταίους μήνες υπερασπίστηκαν (παρά τη λαϊκή κατακραυγή) την επιλογή του για νέα συνθηκολόγηση αλλά και το γεγονός ότι ψήφισαν τα νέα μέτρα στη Βουλή, παρά τους προπηλακισμούς που δέχονται από τους εξαγριωμένους πολίτες, οι οποίοι είδαν την κυβέρνηση να ξεχνάει τη μία προεκλογική υπόσχεση μετά την άλλη.

Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει κάποιος πρωθυπουργός τους λογαριασμούς του; Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτός ο τρόπος είναι η υπουργοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός το σίγουρου είναι ότι θα είναι σαρωτικός αλλά και ότι θα επιφέρει και «ενίσχυση» του κυβερνητικού σχήματος προκειμένου να αναλάβουν κάποιο χαρτοφυλάκιο όσο περισσότεροι βουλευτές γίνεται. «Παρόντες» αναμένεται να είναι εξωκοινοβουλευτικά στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται (σύμφωνα με πληροφορίες) πολύ σοβαρά να στήσει το δικό του… κονκλάβιο, που θα απαρτίζεται από 5-7 υπουργούς παρά τω πρωθυπουργό που θα αναλάβουν το συντονισμό της κυβέρνησης (σσ. η αλήθεια είναι στο Μέγαρο Μαξίμου ακούγονται πολλά περί έλλειψης συντονισμού στο κυβερνητικό έργο).

Όπως είναι λογικό κομβικό ρόλο σε αυτό το σχήμα θα έχει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θα αναλάβει το συντονισμό της Οικονομίας-Ανάπτυξης (όπου περιλαμβάνεται το ΕΣΠΑ αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις), ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος πρέπει να «επιβραβευθεί» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και στο πλαίσιο αυτό θα αναλάβει τον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Μουζάλας αλλά και ο Νίκος Κοτζιάς για την εξωτερική πολιτική και άμυνα.

Μία θέση στο… κονκλάβιο αναμένεται να έχει και η σημερινή κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Οι… τυχεροί και οι… αδύναμοι

ν τω μεταξύ, υπουργικό κοστούμι αναμένεται να ράψουν οι εξής βουλευτές: Φάμελλος, Βακή (στις θέσεις των Αντωνοπούλου και Αναγνωστοπούλου), Συρμαλένιος, Σαντορινιός, Αραχωβίτης, Μπάρκας, Ηγουμενίδης, Τριανταφυλλίδης και Τελιγιορίδου.

Στον αντίποδα, οι πιο αδύναμοι… κρίκοι φαίνεται πως είναι ο Αρ. Μπαλτάς, η Θ. Φωτίου, ο Δ. Μάρδας και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης. Στον αντίποδα στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να μπουν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κι ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ πολλά ακούγονται και για τον Φώτη Κουβέλη.

Διαβάστε τι ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη για ανασχηματισμό εκτός ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.