100 δόσεις: Παραθυράκι επανένταξης για 250.000 οφειλέτες, ποια τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Ποιοι οι όροι για την επανένταξη οφειλετών στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις;

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χιλιάδες οφειλέτες οι επιστροφή στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Τρόπους να αναβιώσει τη σωτήρια για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους ρύθμιση με τις 100 δόσεις αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Και αυτό διότι σχεδόν ο ένας στους τρεις έχει χάσει τη ρύθμιση και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να έχει ουσιαστική ευθύνη για αυτή την απώλεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις υπολογίζεται ότι εντάχθηκαν περίπου 900.000 οφειλέτες από τους οποίους τουλάχιστον 250.000 την έχουν ήδη απολέσει.

Ο κυριότερος λόγος για την απώλεια της ρύθμισης ήταν το γεγονός ότι άφησαν απλήρωτες δύο δόσεις μέσα στο πρώτο οκτάμηνο της ρύθμισης.

Το πρόβλημα για πολλούς δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο λόγω του λουκέτου στις τράπεζες με την επιβολή των capital controls.

Η απώλεια της ρύθμισης συνεπάγεται την επαναφορά των εκπτώσεων από τις προσαυξήσεις που δόθηκαν κατά την ένταξη σε αυτήν, αλλά και την απαίτηση από την εφορία να πληρωθεί το σύνολο του ποσού.

Μάλιστα, αυτό συνεπάγεται και την ενεργοποίηση, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. μερικούς μήνες), μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις και οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τη δυνατότητα να μπορέσουν πολλοί φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων να μπορέσουν να επανενταχθούν σε αυτήν. Η επανένταξη, σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, θα μπορεί να γίνει μόνο με κριτήρια, όπως εισοδηματικά και περιουσιακά.

Ωστόσο, το μεγάλο εμπόδιο για την επανένταξη στη ρύθμιση όσων την έχασαν, έστω και με κριτήρια, είναι η αντίθεση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με τα κείμενα των μνημονίων ότι δεν θα δώσει καμία νέα ρύθμιση που θα οδηγεί σε ασυλία φορολογουμένων που δεν έχουν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους. Παρ’ όλα αυτά, η σχετική διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι πολύ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τη ρύθμιση των 100 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Στη ρύθμιση για τις οφειλές στα ταμεία είχαν ενταχθεί περίπου 135.000 οφειλέτες, από τους οποίους οι περίπου 80.000 την έχουν ήδη χάσει.

Διαβάστε ποιους αφορά η επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.