Ραγδαίες εξελίξεις για BREXIT: Διαλύεται η Βρετανία. Απόσχιση για Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία

Ποιες εξελίξεις φέρνει το Brexit σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία;

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των πολιτικών ηγεσιών στις χώρες που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο και τη βρετανική Κοινοπολιτεία, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit ενισχύει τα πανιά όσων επιδιώκουν απόσχιση ή ανεξαρτητοποίηση.

Mετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και την επικράτηση του Brexit είναι φανερό, πως η Βρετανία θα ζήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις με κύρια και σημαντικότερη την κρίσιμη απόφαση Σκωτίας-Ιρλανδίας για πιθανή απόσχιση.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ΕΕ «καθιστά σαφές ότι ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του στους κόλπους της ΕΕ», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Στην Ιρλανδία, το Σιν Φέιν, η πρώην πολιτική πτέρυγα του IRA, κάλεσε νωρίς το πρωί σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της Ιρλανδίας μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

Το Σιν Φέιν τονίζει ότι το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει τεράστιες συνέπειες στη μορφολογία του βρετανικού κράτους», δεδομένου ότι η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ανησυχία του, κυρίως για τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην παγκόσμια οικονομία, εξέφρασε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ, αν και ισχυρίστηκε ότι οι άμεσες συνέπειες στη χώρα του θα είναι περιορισμένες, καθώς η αποχώρηση θα «διαρκέσει κάποια χρόνια».

Όπως όλα δείχνουν, το Brexit αναμένεται να αλλάξει τον γεωγραφικό χάρτη της Βρετανίας με Σκωτία και Ιρλανδία να κινούν διαδικασίες οριστικής απόσχισης μετά τα κρίσιμα αποτελέσματα.

Διαβάστε ποιες οι συνέπειες του Brexit για τις ελληνικές καταθέσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.