Χαμός στη Βουλή για τις offshore: Γιατί αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία

Γιατί αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία από τη συζήτηση για τις offshore στη Βουλή;

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται αυτήν την ώρα, απουσία της Νέας Δημοκρατίας, η τροπολογία που θα αντικαταστήσει τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου για τις offshore, με την κυβέρνηση να προκαλεί ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης.

Η τροπολογία κατατέθηκε το πρωί στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η απαγόρευση δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά, αλλά θα είναι γενική και καθολική». Η διάταξη που ψηφίστηκε πριν από δέκα ημέρες επέτρεπε την κατοχή offshore, εφόσον η έδρα τους είναι σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες, προκαλώντας αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Χθες υπήρξαν σχετικές δηλώσεις βουλευτών (όπως ο Γ. Δημαράς από τον ΣΥΡΙΖΑ και Θ. Παπαχριστόπουλους από τους ΑΝΕΛ), ενώ και η «Αυγή» είχε κεντρικό τίτλο ««Οφσάιντ με τις offshore» και κύριο άρθρο «το νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

Χθες, με αφορμή τις αντιδράσεις για το θέμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη είχε κάνει λόγο για «πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης» προσθέτοντας «προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν τη διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μετά και την εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε από τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την τροπολογία σχετικά με τις offshore.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Ν. Δένδιας διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση έσπευσε όψιμα να φέρει ενώπιον του Σώματος μια διορθωτική τροπολογία για το ζήτημα της καθολικής απαγόρευσης της συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες, ενώ θα μπορούσε να είχε προβεί σε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου.

Μάλιστα, ο Ν. Δένδιας μίλησε για «εμπαιγμό του κοινοβουλίου από την κυβέρνηση».

«Αυτό που κάνετε είναι εμπαιγμός του κοινοβουλίου. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον εμπαιγμό, μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε, να εισάγετε ότι διάταξη θέλετε εν ονόματι της αμνηστίας. Εμείς καταγγέλλουμε και αποχωρούμε», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Αμέσως μετά, η Κ.Ο. της ΝΔ αποχώρησε από την αίθουσα της Βουλής.

Προηγήθηκε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε «ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού» την κριτική που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες από πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης, «περί δήθεν συγκάλυψης διακίνησης μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής» όπως είπε.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος πρόσθεσε ότι η συζητούμενη διάταξη αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας, είναι στοχευμένη στη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και καλύπτει όλα τα κενά που είχαν διαπιστωθεί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να καλύψουν.

«Η αποσαφήνιση του όρου “εξωχώρια εταιρεία”, η επέκταση της απαγόρευσης σε παρένθετα πρόσωπα, διαλύει την ασάφεια που υπήρχε στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι να αθωώνονται στα δικαστήρια» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής γιατί όσοι διατηρούν σήμερα εξωχωρια εταιρεία, δε μπορούν να τύχουν οποιουδήποτε ευργετήματος. Η απαγόρευση είναι γενική και καθολική και στοχεύει στην προστασία της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, έναντι της Κοινής Γνώμης».

«Η προτεινόμενη διάταξη είναι προτιμότερη από το προηγούμενο καθεστώς που ήταν δυσερφάμοστο έως ανεφάρμοστο και αποτελεί κοινωνικό αίτημα σε περίοδο κρίσης» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που διαδέχθηκε στο βήμα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και σημείωσε ότι, είναι «δύσκολο ο πολιτικός που συμβάλλει στη λειτουργία μιας δυσβάσταχτης φορολογίας να προσφεύγει σε καθεστώτα πιο ευνοϊκά».

Όλγα Γεροβασίλη: Αποκαλύφθηκαν

Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν…», είναι το σχόλιο που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση της τροπολογίας με την οποία εισάγεται καθολική και γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας.

Διαβάστε ποιους «ξεπλένει» η περιβόητη διάταξη για τις offshore που πέρασε η κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.