Panama Papers: Τρέμουν 400 επώνυμοι. Οι κοσμικοί με “φιλανθρωπικό” έργο

Ποιοι 400 επώνυμοι τρέμουν με τις αποκαλύψεις με τα Panama Papers;

Τα «κρυφά γράμματα» των αρχείων με την κωδική ονομασία «Panama Papers» αποκαλύπτει μέσα από μια μεγάλη έρευνα το «Π», φέρνοντας στο φως τα γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της περίφημης λίστας, που εκτιμάται ότι κρύβει θησαυρό φοροδιαφυγής, ο οποίος μπορεί να φέρει πολλά χρήματα στο δημόσιο ταμείο.

Στη λίστα των Panama Papers, πέραν των ηχηρών ονομάτων, υπάρχουν και «άγνωστα» πρόσωπα στο ευρύ κοινό αλλά με μεγάλη επιρροή και οικονομική επιφάνεια, όπως καθηγητές Πανεπιστημίου, στελέχη δημόσιων νοσοκομείων, ακόμα και πωλητές.

Οι εισαγγελικές Αρχές που –σημειωτέον– έχουν καταφέρει να εισπράξουν μέχρι στιγμής περί τα 380 εκατομμύρια από τις λίστες φοροδιαφυγής, πέραν των εφόδων που πραγματοποίησαν πριν και μετά το Πάσχα και κατέσχεσαν αρχεία από τα σπίτια εμπλεκομένων, έχουν στα χέρια τους ένα «γαλλικό κλειδί», τη λίστα Φαλτσιάνι, η οποία «κουμπώνει» όλα τα κενά.

Με «όπλο» τα στοιχεία που έχουν συλλέξει από τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και τα αρχεία του Φαλτσιάνι, οι οικονομικοί εισαγγελείς ανοίγουν «μέτωπο» και με τους… εγγεγραμμένους στα «Panama Papers» Έλληνες και θεωρούν πως πλέον η συνδυαστική έρευνα, με βάση το password «Φαλτσιάνι»,
θα ανοίξει όλα τα κρυφά αρχεία.

Μεγάλο ρόλο σε αυτό θα παίξουν, επίσης, τα αρχεία που ήδη κατέσχεσαν με συντονισμένες εφόδους σε διάφορα σπίτια και γραφεία της Αθήνας, στα οποία οι εμπλεκόμενοι πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο.

Μια τέτοια –άγνωστη– έφοδο αποκαλύπτει σήμερα το «Π» και αφορά την εισβολή στα γραφεία και στο σπίτι μεγαλοπαράγοντα της χώρας.

H εισαγγελική έφοδος έχει μεγάλη πολιτική, ποινική αλλά και επιχειρηματική σημασία, γιατί έγινε στο σπίτι και στο γραφείο ενός προσώπου με ισχυρούς συμβολισμούς, λόγω των στενών δεσμών φιλίας και επαγγελματικής εξάρτησης από την –πιθανότατα– μεγαλύτερη εφοπλιστική οικογένεια της χώρας, οι δραστηριότητες της οποίας εκτείνονται τόσο και στον τραπεζικό τομέα όσο και στην εκμετάλλευση δημόσιων εκτάσεων που θα ιδιωτικοποιηθούν.

Η ποινική σημασία δεν έχει τόσο να κάνει με τις αναφορές στα «Panama Papers», αφού, λίγο πολύ, αυτό θα ήταν περίπου αναμενόμενο. Αντίθετα, υπάρχει μια μακρά ιστορία, με ποινικές και πολιτικές προεκτάσεις και πρωταγωνιστή, τουλάχιστον, έμμεσα τον ίδιο.

Η συγκεκριμένη ιστορία έγινε πριν από πολλά χρόνια και αποκαλύφθηκε μέσα από τα αρχεία σημειώσεων του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Συγκεκριμένα, ένα ιδιόχειρο σημείωμα του Τσοχατζόπουλου φέρεται να εμπλέκει το συγκεκριμένο πρόσωπο, καθώς, σύμφωνα με αυτό, εμφανίζεται (σ.σ. το μεγαλοστέλεχος) να έχει δώσει δέκα εκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο του 2003 στον Γιάννη Σμπώκο, προκειμένου αυτός να τα διακινήσει στο εξωτερικό.

Η επίμαχη συνάντηση και η παραλαβή των χρημάτων, μάλιστα, φέρεται να έγιναν στο σπίτι του στελέχους, σύμφωνα πάντα με όσα έγραφε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός στο σημείωμά του.

Γνωστοί και «άγνωστοι» της λίστας

Ήδη, πάντως, οι οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, υποβάλλουν νέα αιτήματα δικαστικής συνδρομής για πολλούς από τους αναφερόμενους στα ελληνικού ενδιαφέροντος «Panama Papers», που δημοσιοποιήθηκαν με την ευθύνη της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, ICIJ.

Τα αιτήματα αφορούν τις δικαστικές Αρχές του Παναμά, προκειμένου να αποσταλούν στις ελληνικές δικαστικές Αρχές πλήρη στοιχεία για τις υπεράκτιες εταιρείες, τους εκπροσώπους και τους δικαιούχους τους, που φιγουράρουν στις λίστες ελληνικού ενδιαφέροντος.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται ήδη, μεταξύ άλλων, πρόσωπα, όπως ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ο Σπύρος Μεταξάς, ενώ, ανάμεσα στα ονόματα που είδαν από καιρό το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της International Consortium of Investigative Journalists (Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων), περιλαμβάνον- τα και άλλα, όπως του Κ. Λαναρά, του Π. Πετρίδη, του Α. Πατούνη, του Θ. Φέσσα κ.ά. Πάντως, δικαστική πηγή, που έχει γνώση των νέων αποκαλύψεων, διαπιστώνει ότι είναι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες οι Έλληνες κάτοχοι ανώνυμων μετοχών των offshore εταιρειών που φιγουράρουν στα «Panama Papers».

Μεταξύ αυτών, πρόσωπα υπεράνω υποψίας, με τρανταχτά ονόματα, αλλά άγνωστα στο ευρύτερο κοινό.

Χαρακτηριστικά πρόκειται για καθηγητές Πανεπιστημίου, στελέχη κρατικών νοσοκομείων και άλλων δημόσιων φορέων, καθώς και ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, καταστημάτων με ξηρούς καρπούς αλλά και γηπέδου γκολφ, που πλαισιώνουν τη λίστα των 400 Ελλήνων των περιώνυμων «Panama Papers».

Περιέχονται, ακόμη, πρόσω- πα που είχαν εμφανιστεί και σε παλιότερες λίστες –Μπόργιανς, Ράιχενμπαχ αλλά και Λαγκάρντ– του υπουργείου Οικονομικών, με ύποπτους για φοροδιαφυγή πρωταγωνιστές σε έρευνες για άλλες offshore εταιρείες, αλλά και ιδιώτες από τη Μυτιλήνη, το Διακοφτό και άλλες περιοχές, με άγνωστες καταβολές, οι οποίοι αναζήτησαν «υπεράκτιες καλύψεις» στον Παναμά.

Στην ίδια λίστα περιέχονται τα ονόματα δικηγόρων, γιατρών, υπευθύνων διάφορων ιδιωτικών εταιρειών αλλά και πολλοί κοσμικοί, ορισμένοι από τους οποίους με μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Ορισμένα παραδείγματα που «αλιεύσαμε»:

Διευθύντρια φαρμακείου σε κρατικό νοσοκομείο, η οποία, ταυτόχρονα, ήταν κύριο μέλος επιτροπής που είχε συσταθεί το περασμένο καλοκαίρι από το υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης! Η διευθύντρια φέρεται το 2008 να δημιούργησε υπεράκτια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στην ίδια offshore συμμετέχουν Ισπανοί αλλά και μία αλλοδαπή που διαμένει στην Πεντέλη.

Καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που είναι και επενδυτικός σύμβουλος. Φέρεται να συμμετέχει σε ένα πλέγμα δεκάδων offshore, κατά βάση στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με τη συνδρομή κυρίως δικηγορικών γραφείων της Κύπρου.

Σύζυγος, χωρίς επαγγελματική ιδιότητα, καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας. Η συγκεκριμένη –πιθανολογείται ότι πίσω από αυτές τις συναλλαγές υποκρύπτεται ο σύζυγός της– εμφανίζεται από τον Ιούλιο του 2009 να συμμετέχει σε υπεράκτια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, μέσω δικηγορικού γραφείου στην Κύπρο.

Στην ίδια εταιρεία συμμετέχουν και Ρώσοι ιδιώτες, άγνωστης προέλευσης και σκοπών. Πρώην πρόεδρος νοσοκομείου της Θράκης, ο οποίος εμφανίζεται μαζί με τη σύζυγό του να συμμετέχουν από το 2005 σε offshore, με έδρα πάλι στο ίδιο σύμπλεγμα νησιών, την οποία χρησιμοποιούν και άλλοι 347 ιδιώτες και εταιρείες από όλο τον κόσμο.

Εμπλεκόμενος στην υπόθεση με τις μετοχές «φούσκες» της περιόδου 1999-2001 ιδιοκτήτης επενδυτικής εταιρείας, η οποία είχε απορροφήσει και κατασκευαστικές, φέρεται και αυτός ιδιοκτήτης offshore στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια ακινήτων. Συνιδιοκτήτης ομίλου επιχειρήσεων ενδυμάτων, το όνομα του οποίου υπήρχε και στη λίστα Λαγκάρντ, ο οποίος φέρεται να είχε προχωρήσει σε κινήσεις 12 εκατ. ευρώ. Οffshore Έλληνα επιχειρηματία που ασχολείται και με αεροπορικές εταιρείες. • Πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Δικηγόρος που έχει εμπλακεί και σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στέλεχος μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου – Σμπώκου. Τρία πρόσωπα που φέρονται να συσχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα του εμπόρου οπλικών συστημάτων Βλάση Καμπούρογλου, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα, στην Ινδονησία, τον Οκτώβριο του 2012.

Ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, με υπεράκτια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ιδιοκτήτης εταιρείας security. Φοροτεχνικό γραφείο στη λεωφόρο Συγγρού, με σύστημα εξωχώριων εταιρειών στα νησιά Σαμόα, στις Σεϋχέλλες κ.ά.

Απαραίτητες διευκρινίσεις για τον Χαρ. Αθανασίου

Δεν έχει οιαδήποτε σχέση (φιλική, οικογενειακή, επαγγελματική) με πρόσωπα που σχετίζονται με offshore εταιρείες ή εμπλέκονται σε δικαστική διένεξη, υποστηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σχετικά, δε, με δημοσίευμα του «Π» για διάλογο «φωτιά» του κ. Αθανασίου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, επισημαίνεται από το στενό περιβάλλον του κ. Αθανασίου ότι ο βουλευτής της ΝΔ «δεν είχε οποιαδήποτε συνομιλία ή συναλλαγή με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, προκειμένου να ευ- νοηθεί η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΛ Καλλονής, με τρόπο παράνομο ή παράτυπο».

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι στο δημοσίευμα του «Π» του περασμένου Σαββάτου, με τίτλο «Οι εντιμότατοι φίλοι του κ. Αθανασίου», δεν υπήρχε αναφορά σχετική με οιαδήποτε σχέση των Θεόδωρου Ρήγα, Ασημάκη Ασημακόπουλου και Αλέξανδρου Αβατάγγελου με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και δεν ήταν στην πρόθεση του συντάκτη να δημιουργηθεί στο κοινό η εντύπωση πως ο βουλευτής Λέσβου είχε οποιαδήποτε σχέση με τα εν λόγω πρό- σωπα.

Στο δημοσίευμα υπήρχε η αποκάλυψη ότι τα πρόσωπα αυτά είναι ιδιοκτήτες offshore εταιρειών και κάποιοι είναι κατηγορούμενοι για συγκεκριμένα αδικήματα, με τα οποία, φυσικά, ο κ. Αθανασίου δεν έχει καμία σχέση.

Όσον αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Αθανασίου με τον Β. Μαρινάκη, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αποκάλυψε το «Π», είχε καταγράψει ο «κοριός» της ΕΥΠ, εσφαλμένα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο κ. Αθανασίου «είχε ή έχει οποιαδήποτε συνομιλία ή συναλλαγή με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, με σκοπό να μεσολαβήσει ο τελευταίος προκειμένου να ευνοηθεί η ποδοσφαιρική ομάδα ΑΕΛ Καλλονής, με τρόπο παράνομο ή παράτυπο».

Δείτε τον χάρτη με τους Έλληνες των Panama Papers.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.