Έτριβαν τα μάτια τους οι Κινέζοι: “Υπουργός είναι τούτος ή τουρίστας” [φωτο]

Πώς εμφανίστηκε ο Νίκος Κοτζιάς στο Πεκίνο και προκάλεσε σάλο;

Η εμφάνιση του Νίκου Κοτζιά στο Πεκίνο δυστυχώς ξεχώρισε.

Κάθε άλλο παρά τιμητική ήταν η εμφάνιση υπουργών της κυβέρνησης που συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Σε μια επίσημη επίσκεψη και μάλιστα τέτοιας σημασίας που έχει υπογραμμίσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δεν δικαιολογείται ο υπουργός εξωτερικών να καταφθάνει με ένα κοντομάνικο μπλουζάκι σαν να πρόκειται για εκδρομή…

Ενα ταξίδι με έντονο οικονομικό «άρωμα» πραγματοποιεί στην Κίνα ο Αλέξης Τσίπρας, με κεντρικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Η ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται στον δρόμο του μεταξιού, έχοντας στις «βαλίτσες» της και τη συμφωνία για την COSCO που πέρασε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης από τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στην Κίνα μέχρι τις 6 Ιουλίου, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι που προετοιμάζεται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Στόχος είναι να επισφραγιστεί με τον πλέον επίσημο τρόπο η έναρξη μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα εκτείνεται από τους τομείς των μεταφορών και των εξαγωγών μέχρι τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Συνολικά θα υπογραφούν 14 μνημόνια συνεργασίας και γι’ αυτό στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν πολλά στελέχη της κυβέρνησης (Γ. Σταθάκης, Ν. Κοτζιάς, Αρ. Μπαλτάς, Ολ. Γεροβασίλη, Σ. Αναγνωστοπούλου, Κ. Φωτάκης, Δ. Μάρδας).

Στην ελληνική αποστολή μετέχουν επίσης γενικοί γραμματείς υπουργείων, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας. Στο Πεκίνο θα βρεθούν, παράλληλα, σαράντα θεσμικοί φορείς και επιχειρηματίες από τους τομείς του τουρισμού, του αγροδιατροφής, του real estate, των τεχνολογιών, της ναυτιλίας και της υγείας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα), ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει «στρατηγική επιλογή» την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών και επισημαίνει ότι η επίσκεψη αυτή «σηματοδοτεί την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας να πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, με εφαλτήριο τη σημαντική συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά στη βάση μιας νέας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και την ολοκλήρωση του Ετους Ναυτιλιακής Συνεργασίας».

Εντονο οικονομικό ενδιαφέρον

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επαφές με την πολιτική ηγεσία της Κίνας και ραντεβού με έντονο οικονομικό ενδιαφέρον. Την Τρίτη ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας, Ξι Γινπίνγκ, με τον οποίο αναμένεται να υπογράψουν κοινή δήλωση σχετικά με τη συνολική στρατηγική σχέση των δύο χωρών. Μία ημέρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κεκιάνγκ, θα μιλήσουν σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Από την κινεζική πλευρά η προσοχή είναι στραμμένη στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως «πύλη εισόδου» της «χώρας του Κόκκινου Δράκου» στην Ευρώπη.

Τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος σχετίζονται με τις υποδομές στα λιμάνια, τη βελτίωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, ακόμα και τα αεροδρόμια (όπως, για παράδειγμα, το Καστέλι). Η ατζέντα θα περιλαμβάνει ακόμα την επέκταση των εξαγωγών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως σε αγροτικά προϊόντα, όπως λάδι, κρασί, μέλι κ.ά. Και φυσικά υπάρχει και ο τουρισμός, με την ελληνική πλευρά να φιλοδοξεί να επιτύχει σημαντική αύξηση του ρεύματος των επισκεπτών από την Κίνα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις συναντήσεις που θα έχει η ελληνική αποστολή με εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών-κολοσσών, ενώ θα υπάρξουν ραντεβού και με Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ήδη στην αχανή αυτή χώρα. Με βάση το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί και στη Σανγκάη, όπου θα συναντήσει στελέχη της COSCO και επιχειρηματίες από τον χώρο της ναυτιλίας και των νέων τεχνολογιών.

Τη δική τους σημασία από οικονομική σκοπιά έχουν και οι συναντήσεις με εκπροσώπους της WANDA (ο κινεζικός κολοσσός στον χώρο του κινηματογράφου), της Ηuawei (του μεγαλύτερου κατασκευαστή συστημάτων τηλεπικοινωνίας), της ZTE και της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba.

Διαβάστε ποια η φερόμενη ως απάτη σχετικά με τα πανεπιστήμια που δίδαξε ο Νίκος Κοτζιάς.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.