Θρίλερ με τους Τούρκους στρατιωτικούς: Οι φόβοι της Αθήνας και το άγρυπνο βλέμμα Ερντογάν

Ποιες είναι οι εξελίξεις με τους Τούρκους στρατιωτικούς;

Σε θρίλερ για γερά νευρά και εξίσωση για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που «δραπέτευσαν» από την Κωνσταντινούπολη μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος φοβούμενοι γα τη ζωή τους.

Αυτό που προβληματίζει την Αθήνα είναι το πολύ πιθανό ενδεχόμενο το παράδειγμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών να ακολουθήσουν και άλλοι Τούρκοι πολίτες που θεωρούν ότι δεν θα είναι ασφαλείς στη χώρα τους μετά και το μαζικό πογκρόμ διώξεων που έχει εξαπολύσει η πλευρά Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα από ελληνικής πλευρά και συλλέγουν πληροφορίες για την κατάσταση που διαμορφώνεται από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό που περιμένουν πολλοί από τους Τούρκους είναι να δουν την έκβαση του αιτήματος που έχουν υποβάλει ο 8 πρώτοι.

Αφού αν δοθεί πολιτικό άσυλο σε αυτούς τότε θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Δ. Βίτσας: Είμαστε σε ετοιμότητα

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε επαγρύπνηση καθώς παραμένει η αστάθεια στην Τουρκία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

«Η κατάσταση στην Τουρκία απέχει από το να χαρακτηριστεί ακόμα ομαλή. Άρα οφείλουμε από τη μία μεριά να προσέχουμε, από την άλλη μεριά να ανησυχούμε και να έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Υπάρχει μία επαγρύπνηση» δήλωσε ο κ. Βίτσας.

Ερωτηθείς για το εάν έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα για το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν ξανά Τούρκοι να περάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Το έχουμε στο μυαλό μας αυτό που λέτε» και σημείωσε ότι: «Υπάρχει τέτοια πιθανότητα».

Πιέσεις Ερντογάν

Την ίδια ώρα η πλευρά Ερντογάν ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική πλευρά να εκδώσει και μάλιστα άμεσα τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι σήμερα οδηγήθηκαν στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης με τη διαδικασία του αυτοφώρου όπου ζήτησαν και έλαβαν τριήμερη προθεσμία για να απολογηθούν.

Στο δικαστικό μέγαρο έφτασε το πρωί ο υποπρόξενος της Τουρκίας στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής συνοδευόμενος από δύο δικηγόρους αλλά και ένας άντρας που υποστήριξε ότι είναι δικηγόρος των πραξικοπηματιών και στον οποίο, ωστόσο, δεν επετράπη η είσοδος στο μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Έπειτα από την αποχώρηση των οκτώ από το δικαστικό μέγαρο, μάλιστα, ο συγκεκριμένος άντρας προέβη και σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως οι Τούρκοι στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στην Ελλάδα «είναι πραξικοπηματίες και δολοφόνοι», τονίζοντας παράλληλα ότι «άνοιξαν πυρ κατά των αμάχων».

Μέσα στην αίθουσα μπήκε Τούρκος δικηγόρος που δήλωσε ότι ανήκει σε νομικό σύλλογο της χώρας του αλλά και πολλοί μουσουλμάνοι που στη θέα των κατηγορούμενων ξέσπασαν σε απειλές. »Θα γυρίσετε πίσω και θα πεθάνετε. Είσαστε φονιάδες και θα πληρώσετε για όλα. Προδότες, δολοφόνοι, καθάρματα και σκυλιά είστε».

Παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό πως οι οκτώ πραξικοπηματίες στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, θα ζητούσαν και θα λάμβαναν τριήμερη προθεσμία για να απολογηθούν, πολλοί ήταν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι και τα κανάλια που έχουν στηθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης.

Οι οκτώ κατηγορούνται ότι μπήκαν παράνομα στη χώρα μας και ότι δεν είχαν λάβει σχετική άδεια για να πετάξουν στον ελληνικό εναέριο χώρο, όμως, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους δεν γνώριζαν ότι γινόταν πραξικόπημα και ισχυρίζονται ότι απλά εκτελούσαν εντολές.

«Το ποινικό δικαστήριο θα τελειώσει σύντομα και περιμένουμε μια καλή απόφαση ώστε να μην ασκήσουμε έφεση. Οι πελάτες μου δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα. Έλαβαν εντολές από ανωτέρους τους για να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, πράγμα που έπραξαν μέχρι που δέχτηκαν πυρά από την αστυνομία.

Στη συνέχεια έλαβαν μηνύματα ότι γίνεται πραξικόπημα και φοβήθηκαν για τη ζωή τους», υπογράμμισε η δικηγόρος Ιλια Μαρινάκη.

Η δικηγόρος ερωτηθείσα πόσο καιρό μπορεί να πάρει η εξέταση για πολιτικό άσυλο, απάντησε τρεις μήνες, ενώ όπως υπογράμμισε, οι οκτώ Τούρκοι δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μεταφορά σε όλη τη χώρα.

Με τη σύλληψή τους έχει ασχοληθεί προσωπικά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δήλωσε χθες ότι δεν θα αγνοήσει το αίτημα του λαού για επαναφορά του μέτρου της θανατικής ποινής και ότι θα το συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Τουρκία είναι σε αναμμένα κάρβουνα και ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε ότι από την τηλεφωνική του συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα προέκυψε ότι: «Η Ελλάδα θα εκδώσει στην Τουρκία τους οκτώ πραξικοπηματίες μέσα σε 15 με 20 μέρες».

Διαβάστε πώς άλλαξε το κατηγορητήριο για τους Τούρκους στρατιωτικούς.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.