Παραίτηση βόμβα: Φεύγει από το Υπουργείο Εργασίας η… Καταγγελίες και παρατράγουδα

Ποια δήλωσε την παραίτησή της από το Υπουργείο Εργασίας;

Την παραίτησή της υπέβαλε η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Δήμητρα Χαλικιά και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει αποδεκτή.

Η γενική γραμματέας, Χαλικιά ήρθε σε ανοικτή κόντρα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου καθώς με επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλει την πολιτική της προϊσταμένη για συκοφαντία, προσωπική ιδιοτέλεια, κακές επιλογές στη διαχείριση κοινοτικών χρημάτων και πολιτικές που πριμοδοτούν συγκεκριμένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η κ. Αντωνοπούλου, με χθεσινή της ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρεται προσωπικά στην κ. Χαλικιά, υπογραμμίζει ότι η επιλογή τροφοδότησης με ανυπόστατες, ψευδείς ή ανακριβείς πληροφορίες δημιουργεί μείζον θέμα πολιτικής δεοντολογίας.

Το οποίο ασφαλώς και θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Μαξίμου είναι πλήρως ενημερωμένο και αναμένονται εξελίξεις.

Στην επιστολή της προς τον κ. Τσίπρα η κ. Χαλικιά κάνει λόγο για προσωπική ιδιοτέλεια της υπουργού στο θέμα της διαρροής πληροφοριών για πιθανή αναβολή του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους, λόγω ενστάσεων από το ΑΣΕΠ.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες (εμφανίστηκε ακόμη και δελτίο Τύπου το οποίο σε λίγα λεπτά «εξαφανίστηκε» από τον ιστότοπο του υπουργείου Εργασίας), ότι το ΑΣΕΠ κρίνει αντισυνταγματικά κάποια κριτήρια μοριοδότησης ανέργων, με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Οι πληροφορίες διαψεύστηκαν από το υπουργείο Εργασίας, όμως η κ. Χαλικιά «παραπονιέται» στον πρωθυπουργό ότι η κ. Αντωνοπούλου τη συκοφαντεί.

Παράλληλα βέβαια, καταγγέλλει ότι ενώ η ίδια «αντιστάθηκε στις κακές επιλογές διαχείρισης δημόσιου χρήματος», η κ. Αντωνοπούλου επιχειρεί με αυτεπιστασία, δηλαδή απευθείας αναθέσεις, να μοιράσει πολλές χιλιάδες ευρώ σε κοινωνικούς εταίρους.

Σε αυτό το σημείο, η αναπληρώτρια υπουργός, στην έγγραφη απάντησή της -τόσο προς την εφημερίδα όσο και προς την “πηγή της- επισημαίνει αφενός, ότι «αυτεπιστασία» ενός προγράμματος δεν σημαίνει απευθείας ανάθεση και αφετέρου, ότι αποτελεί εναλλακτική δυνατότητα που δίνουν ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και το διαχειριστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και έχει την έγκριση της αρμόδιας για την κανονικότητα και επιλεξιμότητα των δράσεων Διαχειριστικής Αρχής, η οποία είχε και τον τελευταίο λόγο.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Χαλικιά, κάνει λόγο και για «άλλες πρακτικές» που πριμοδοτούν τα μεγάλα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να χτυπήσει αυτή τη διαπλεκόμενη αγορά.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου πάντως, πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η επαγγελματική κατάρτιση των ανέργων και η αναβάθμιση των προσόντων τους δεν θα συνεχίσει να λειτουργεί με όρους σούπερ μάρκετ, με παρελκυστικές «προσφορές» μέσω νομίμων αλλά αγοραίων πρακτικών.

Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα τεθούν νέοι κανόνες, όχι να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση τα όποια συμφέροντα αλλά να θέσει πλαίσιο ορθής λειτουργίας.

Διαβάστε ποιος παραιτήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.