Τελευταία ευκαιρία για Τσίπρα το Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τάσεις φυγής και σαρωτικός ανασχηματισμός

Πού στοχεύει ο Τσίπρας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πριν τον επερχόμενο ανασχηματισμό;

Με διπλή στόχευση θα προσέλθει στο τριήμερο Συνέδριο του κόμματός του ο Αλέξης Τσίπρας που ξεκινά σήμερα στον γήπεδο του Tae Kwon Do στο Φάληρο.

Aπό τη μία την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης και ανασυγκρότησης των στενών κομματικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με «ομογενοποίηση» των εσωκομματικών…«φυλών» που τον συνθέτουν και από την άλλη την υλοποίηση του εγχειρήματος της διεύρυνσης,

Κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου θα είναι «με την αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει.Κοινωνική Δικαιοσύνη – Δημοκρατία – Δίκαιη Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει έμφαση στην ανασυγκρότηση του κόμματος και της νεολαίας και πως η στόχευση της διεύρυνσης -αν και υπαρκτή- ενδέχεται να μπει σε δεύτερη μοίρα καθώς ήδη το προηγούμενο διάστημα έχει διαπιστωθεί άρνηση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας να προσέλθουν σε γόνιμο διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα όπως π.χ. η παιδεία ή η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ήδη, ο πρωθυπουργός όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, κορυφαίους υπουργούς αλλά και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη και δέχθηκε μια σειρά από εισηγήσεις για την στρατηγική με την οποία θα πορευθούν ο ίδιος και η ηγετική ομάδα ώστε να βγουν ενισχυμένοι από το δεύτερο Συνέδριο του κόμματος.

Η συζήτηση για την διαπλοκή στη Βουλή ν λειτούργησε συσπειρωτικά στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η «κυβερνώσα αριστερά διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα» ωστόσο ο θόρυβος από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το σπάσιμο της υποδόσης, το νέο μπαράζ δημοσιευμάτων εντός και εκτός συνόρων ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους παραπέμπεται στις καλένδες, και τα λουκέτα στην αγορά δημιουργού ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί στο Συνέδριο.

Άλλωστε δεν θα λείπουν οι «σκληροπυρηνικοί» που θα θέσουν το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ «μεταλλάχθηκε» σε ένα ακόμα μνημονιακό κόμμα ή έχει ακόμα τη δυνατότητα να πορευθεί με αριστερό πρόσημα μέσα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Και ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμος να πάρει θέση σε αυτό το ερώτημα και να απαντήσει.

Στο συνέδριο μετέχουν κυρίως 5 μεγάλες ιδεολογικές τάσεις όπου η μια επιχειρεί να εξοστρακίσει την άλλη επιθυμώντας να βγουν από την εσωκομματική διαδικασία όσο το δυνατόν ισχυρότερες και να έχουν το πάνω χέρι στην επόμενη ημέρα του κόμματος αλλά και να έχει λόγο στις κυβερνητικές αλλαγές στο επερχόμενο ανασχηματισμό.

Οι κομματικοί

Σημαντικό ρόλο στο συνέδριο -με συγκρούσεις ή συμμαχίες- αναμένεται να διαδραματίσουν τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνιστούν σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα: ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας με πολλά κομματικά ‘ένσημα’ Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο νεότερος από τη «φουρνιά» της ΑΚΟΑ υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο προερχόμενος από το ΚΚΕ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μετά τη διάσπαση του ΄91 διάλεξε το δρόμο της «ανανέωσης» μέσα από τις γραμμές του ΣΥΝ. Είναι συνομιλητές με όλες τις τάσεις και όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες «διατηρούν προνομιακές σχέσεις με την ηγεσία».

Η Ενωτική Κίνηση

Κατεξοχήν προεδρική ομάδα είναι η «Ενωτική Κίνηση» που γεννήθηκε πρόσφατα και θα μετρήσει τις δυνάμεις της για πρώτη φορά στο Συνέδριο.

Σε αυτήν μετέχει ο υπουργός Επικρατείας και εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού και στενός του συνεργάτης Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπως και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ( παρότι δεν μετέχει ενεργά στα κομματικά) και ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Με την Ενωτική Κίνηση συμπορεύονται και τα στελέχη Νίκος Σκορίνης, Κώστας Πουλάκης, Πέτρος Καραγιώργος, όπως και τα απερχόμενα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Νάσος Ηλιόπουλος και Γιάννης Μπουρνούς.

Οι «53»

Δυνατός παίκτης στην εσωκομματική σκακιέρα είναι οι «53» που πολύ συχνά τραβούν από το αριστερό μανίκι τον Αλέξη Τσίπρα καθότι διακρίνονται για την «ευαισθησία τους στα δικαιώματα».
Επικεφαλής τους είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βέβαια είναι τιμονιέρης της διαπραγμάτευσης και ο άνθρωπος που έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας τους δανειστές.

Μαζί τους συμπορεύεται η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου η οποία εκ του θεσμικού της ρόλου, διατηρεί πάντα τις ισορροπίες.

Την εν λόγω τάση υποστηρίζουν ο υπουργός ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και τα απερχόμενα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Μιχάλης Υδραίος, Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Σαρρής.

Πλατφόρμα 2010

Γνωστή για πολλούς και ως «τάση Μπαλάφα». Σε αυτήν συμμετέχει ο υφυπουργός εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η τοποθέτηση της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον καθότι το τελευταίο διάστημα δεν μιλά συχνά. Επιπλέον, συμμετέχουν η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και τα στελέχη Γιώργος Μπαλάφας, Χρήστος Στάϊκος, Αλέξης Χριστόπουλος .

ΠΑΣΟΚογενείς
Η σχέση τους με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι στενή, παρά το γεγονός ότι στην Κεντρική Επιτροπή δεν έχουν μεγάλη επιρροή. Ο υπουργός εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ο πιο γνωστός της συγκεκριμένης τάσης. Σε αυτήν ανήκουν το απερχόμενο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αντώνης Κοτσακάς.

Ξεχωριστή περίπτωση τέλος, αποτελεί ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης .

Διαβάστε ποιες αλλαγές για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης σκέφτεται ο Τσίπρας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.