Έριξαν καρέκλες στον Αρτέμη Σώρρα με τα 600 δις της Τράπεζας Ανατολής [φωτο]

Επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων δέχτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο ιδρυτής του πολιτικού φορέα Ελλήνων Συνέλευσις, Αρτέμης Σώρρας, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σώρρας βρισκόταν σε γνωστό πατσατζίδικο της πόλης, στην οδό Ολύμπου, μαζί με υποστηρικτές του. Ξαφνικά μια ομάδα 15 ατόμων άρχισαν να πετούν προς το μέρος τους καρέκλες και άλλα αντικείμενα.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά ο ίδιος ο Αρτέμης Σώρρας και ακόμη τέσσερα άτομα.

Ποιος είναι ο Αρτέμης Σώρρας;

Ο Αρτέμη Σώρρας έγινε γνωστός όταν υποστήριξε οτι σε ένα μπαούλο της γιαγιάς βρήκε τις μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής που άξιζαν 600 δις ευρώ και μπορούσαν να σώσουν την Ελλάδα.

Ο κ. Σώρρας όταν τον ρωτάς τι επαγγέλλεται λέει ότι φτιάχνει ότι στερεό υπάρχει για να χρησιμοποιηθεί για καύσιμο. Δηλαδή μπορεί να έχει την αποκλειστική πατέντα για να κάνει ένα αεροπλάνο να πετάει επί 3 μήνες χωρίς να ανεφοδιάζεται.

Ο Αρτέμης Σώρας λέει ότι έχει τεράστιες γνωριμίες. Κληρίδης, Λαγκάρντ, Χριστόφιας, Έλληνες πολιτικοί, διεθνείς τραπεζίτες. Μέσα από εκεί προφανώς τάραξε τα νερά και ήρθε στην Ελλάδα σαν σωτήρας. Μένει στην Νέα Σμύρνη όταν είναι στην Ελλάδα και έχει τρία παιδιά, ενώ είναι ο ιδρυτής του πολιτικού φορέα Ελλήνων Συνέλευσις.

Για την ιστορία, η τράπεζα Banque d’Orient ιδρύθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Nationalbank für Deutschland το 1904, αλλά σχεδόν αμέσως αποχώρησαν οι Γερμανοί από το σχήμα. Η τράπεζα συνέχισε και είχε 3 υποκαταστήματα, Θεσσαλονίκη, Σμύρνη και Αλεξάνδρεια.

Το 1923, η τράπεζα έκλεισε το υποκατάστημα στην Σμύρνη λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής. Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν καταστροφή για την τράπεζα, διότι το 1/3 του ενεργητικού της χάθηκε.

Το 1932, η Εθνική Τράπεζα, με σύμβαση ειδικής εκκαθάρισης, απορροφά την τράπεζα Ανατολής.

Υπήρξε και απάντηση της Εθνικής πάνω στο θέμα:

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης συγχώνευσης (η οποία είχε εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών), η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στους μετόχους της Τράπεζας Ανατολής ως τίμημα εξαγοράς το ποσό των 200 δραχμών (και όχι σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα) ανά μετοχή. Από το ποσό αυτό, οι 50 δρχ. ήταν το τίμημα εξαγοράς της πελατείας της Τράπεζας της Ανατολής (goodwill) και οι 150 δρχ. ήταν προκαταβολή έναντι του προϊόντος της ειδικής εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής. Η ειδική εκκαθάριση ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 1936 και το αποτέλεσμά της όχι μόνο δεν κάλυψε τις προκαταβληθείσες 150 δρχ. ανά μετοχή, αλλά άφησε και υψηλόποσο «άνοιγμα» σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας.

Έτσι, πέραν των αρχικώς καταβληθεισών 200 δρχ. ανά μετοχή, καμία άλλη καταβολή δεν έγινε, ούτε θα γινόταν στο μέλλον προς τους τέως μετόχους Τράπεζας της Ανατολής (άρθρα VI και VIII σύμβασης συγχώνευσης).

Προφανώς στις δύο Τράπεζες δεν έγινε συγχώνευση με την κλασική μέθοδο, αλλά μάλλον έγινε μια βεβιασμένη συγχώνευση με ειδικούς όρους, ίσως λόγω της οικονομικής κατάστασης της τράπεζας. Έτσι πήραν οι μέτοχοι μια προκαταβολή και όταν τελείωσε η ειδική εκκαθάριση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής, η Εθνική μάλλον βγήκε χαμένη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.