Επιστολή βόμβα Τσακαλώτου: Τι αναφέρει για συντάξεις και ΦΠΑ. Καταστροφικές εξελίξεις [φωτο]

Τι αναφέρει η περιβόητη επιστολή του Τσακαλώτου για τις συντάξεις και ΦΠΑ;

Πλήρη υποταγή στο Μνημόνιο, στους στόχους και τα μέτρα που περιλαμβάνει, δηλώνουν Αλέξης Τρίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος στην απολογητική επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους Γερούμ Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ για τον κατευνασμό των πιστωτών στη μονομερή απόφαση του Πρωθυπουργού να χορηγήσει από το πρωτογενές πλεόνασμα 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους.

«Ελπίζω ότι αυτές οι διευκρινίσεις καθησυχάζουν το Eurogroup για την πλήρη δέσμευσή μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του Μνημονίου, τόσο όσον αφορά την ουσία όσο και τη συνεργασία με τους εταίρους μας», καταλήγει στην επιστολή ο Τσακαλώτος

🡆 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ NEA ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2024 ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ

Τι και αν ο κ. Τσίπρας, πριν από δύο εβδομάδας, στο διάγγελμά του με το οποίο ανακοίνωνε τη διανομή 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 χαμηλοσυνταξιούχους έλεγε «έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μία παλιότερή δέσμευσή μας για παροχή 13ης σύνταξης», στην «επιστολή Τσακαλώτου» παρακαλάει τους δανειστές να κατανοήσουν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και πως η παροχή ήταν εφάπαξ.

«Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό μέτρο, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εγώ ο ίδιος έχουμε καταστήσει σαφές στο κοινό, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, ότι πρόκειται για μια εφάπαξ πληρωμή που δεν προορίζεται να γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της πρόσφατης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος», αναφέρεται ο κ. Τσακαλώτος.

Στην επιστολή αναγνωρίζεται ότι ανάλογα μέτρα «πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους Θεσμούς και να είναι ευθυγραμμισμένα με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου».

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει τη δέσμευσή της τόσο στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%, 1,75% και 3,5% το 2016, 2017 και 2018 αντιστοίχως όσο και στη χρήση του «κόφτη» σε συντάξεις στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Ειδικότερα για το 2016 δεσμεύεται ότι αν ύστερα από τον έλεγχο της Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφωθεί κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ, τότε θα προσχωρήσει σε περικοπές συντάξεων και όχι σειράς δαπανών που ορίζει ο κόφτης.

Συγκεκριμένα, αφού επαναβεβαιώνεται η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να τηρήσει τον κόφτη αναφέρεται ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αναλάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα των δαπανών για συντάξεις, για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ της έκβασης και του δημοσιονομικού στόχου για το 2016», σε περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος.

Στην «επιστολή Τσακαλώτου» αναγνωρίζεται ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συζητούν και να συμφωνούν με τους Θεσμούς τη χρήση της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των φόρων καθώς επίσης για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Για τη μη εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά ξεκαθαρίζει ότι περιορίζεται μόνο για το 2017.

«Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα των Eurogroup της 25ης Μαΐου και της 5ης Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου» τονίζεται στην «επιστολή Τσκαλώτου».

Η επιστολή Τσακαλώτου

«Σε απάντηση της προκαταρκτικής αξιολόγησης των θεσμών για το επίδομα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή και εφαρμόστηκαν από τις ελληνικές αρχές αλλά και τις απόψεις που εκφράστηκαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 20 Δεκεμβρίου, θα ήθελα να καταστήσω σαφές τα ακόλουθα:

Σε ό,τι αφορά το μέτρο για τις συντάξεις, παρακαλώ να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ ο ίδιος (Τσακαλώτος) καταστήσαμε δημοσίως ξεκάθαρο, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, ότι πρόκειται για ένα εφάπαξ ποσό που δεν θα έχει μόνιμη επίδραση στην πρόσφατη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις.

Σχετικά με την προσωρινή αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά για συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο για το 2017 και χρηματοδοτείται πλήρως από τον προϋπολογισμό του 2017.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται πλήρως να ακολουθήσουν το δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί και που βασίζεται στους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, 1,75% και 3,5% για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα.

Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον «δημοσιονομικό κόφτη» που θεσμοτήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης όπως προβλέπεται στο νόμο 4389/16, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα που θα επικυρωθούν από την Eurostat αποδεικνύουν ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2016 δεν ανταποκρίνονται στον συμφωνηθέντα στόχο, κάτι που θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα σε ότι αφορά τις δαπάνες για τις συντάξεις, ώστε να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο για το 2016.

Επί της διαδικασίας, αναγνωρίζω ότι μέτρα με δημοσιονομικές συνέπειες πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν με τους θεσμούς, σε συμμόρφωση με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση διαρκούς υπεραπόδοσης, σε σύγκριση με τους στόχους που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα, εφόσον επιβεβαιωθούν από τις ετήσιες αναφορές για τον προϋπολογισμό της Eurostat, οι ελληνικές αρχές θα συμφωνούν με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των αξιολογήσεων, για την αξιοποίηση αυτού του οικονομικού περιθωρίου.

Αναγνωρίζουμε ότι όποιο διαθέσιμο πλεόνασμα μπορεί να αξιοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά για τα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης) και/ή για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών που έχουν επέλθει σε εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Διαφορετικά, θα χρησιμοποιούμε το πλεόνασμα ώστε να δημιουργούμε αποθέματα ρευστών ή/και να περιορίζουμε τα ληξιπρόθεσμα.

Οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι οι δηλώσεις του Eurogroup της 25ης Μαϊου και της 5ης Δεκεμβρίου έχουν ως προϋπόθεση τη συνεχή συμμόρφωση με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις.

Ελπίζω πως αυτές οι διευκρινίσεις καθησυχάζουν το Eurogroup σχετικά με την απόλυτη δέσμευσή μας να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας όπως πηγάζουν από το Μνημόνιο, τόσο ως προς την ουσία όσο και ως προς τις διαδικασίες συνεργασίας με τους εταίρους μας».

Δείτε την επιστολή Τσακαλώτου:

Διαβάστε πότε θα γίνουν πρόωρες εκλογές το 2017.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει στις συντάξεις και πώς να το αντιμετωπίσετε.