Δηλώσεις Τσίπρα-Μέρκελ: Οικονομία, μετανάστευση και… χοντρό γερμανικό άδειασμα [video]

Τι είπαν στις κοινές δηλώσεις Τσίπρας και Μέρκελ;

Στις κοινές δηλώσεις πριν από την συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, η Άνγκελα Μέρκελ φρόντισε να ρίξει τους τόνους, αλλά και τις προσδοκίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, σχετικά με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

“Εδώ δεν είναι ο χώρος που λαμβάνονται αποφάσεις, αυτός είναι το Eurogroup”, τόνισε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, έκανε αναφορές στην ελληνική οικονομία, λέγοντας πως υπάρχουν σημάδια θεαματικής ανάκαμψης, ενώ παράλληλα σημείωσε την ανάγκη να ενισχυθούν όσοι στα χρόνια της κρίσης υπέφεραν περισσότερο.

Στο ξεκίνημα των δηλώσεών της, η κα. Μέρκελ αναφέρθηκε στις ελληνογερμανικές σχέσεις υποστηρίζοντας πως “δεν ήταν πάντα εύκολες, αλλά ήταν ειλικρινείς και χαίρομαι που ο Αλέξης βρίσκεται σήμερα εδώ”.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έθεσε ως πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης το προσφυγικό, λέγοντας πως “η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα σε σχέση με το προσφυγικό, αλλά γνωρίζουμε πως έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, για μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα. Μέρκελ και στην ευρωτουρκική συμφωνία: «Έχουμε στενή συνεργασία στο θέμα της Συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας. Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο», πρόσθεσε.

Για το Κυπριακό σημείωσε πως ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και εκτιμά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει “μια καλή υποστηρικτική εργασία”.

Τέλος, για το θέμα της αξιολόγησης σημείωσε πως “οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και στο Eurogroup και το Βερολίνο δεν είναι τόπος λήψης αποφάσεων”. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό για το ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι θα ενημερώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο για τη θετική πορεία της οικονομίας και την υπεραπόδοση των εσόδων – βάσει αυτής έγινε η εξαγγελία για τη χορήγηση της μισής 13ης σύνταξης – ζητώντας από όλους γενναίες αποφάσεις προκειμένου «να μην επιτρέψουμε να κυλήσει η Ελλαδα στην αβεβαιότητα».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.